Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ανάστατοι οι βαμβακοπαραγωγοί της Πέλλας! - Δεν γνωρίζουν σε ποια τιμή τελικά θα πληρωθούν


Ιδιαίτερα ανήσυχοι και ανασφαλείς νιώθουν οι βαμβακοπαραγωγοί του κάμπου των Γιαννιτσών αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Πέλλας γιατί, όπως επισημαίνουν, στην ουσία απλά παραδίδουν το προϊόν τους στα εκκοκκιστήρια χωρίς να γνωρίζουν πότε και με ποια τιμή τελικά θα πληρωθούν. 
Όπως επισημαίνουν παραγωγοί  -συνδικαλιστές της υπό σύσταση «Ομάδας Αγροτών Γιαννιτσών», «είμαστε και φέτος στο ίδιο έργο θεατές, αφού το βαμβάκι ακόμη… δεν έχει τιμή» και προσθέτει: «Παραδίδουμε σε μια πολύ καλή σε απόδοση χρονιά και αυτό κάποιοι το εκμεταλλεύονται, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε με ποια τιμή θα πληρωθούμε την παραγωγή μας». 
«Οι εκκοκκιστές, κατά τη συνήθη τακτική τους, προσπαθούν να επιβάλλουν - μονομερώς τις περισσότερες φορές, αποφάσεις και κανόνες που δεν διασφαλίζουν σε καμιά περίπτωση τα συμφέροντα των παραγωγών», συμπληρώνουν.
Να σημειωθεί ότι οι χαμηλές τιμές στο βαμβάκι, φέτος όπως άλλωστε και τα τελευταία χρόνια, δεν ανταποκρίνονται ούτε στην χρηματιστηριακή τιμή, ούτε στην ποιότητα του προϊόντος. 

Τι ζητάνε οι βαμβακοπαραγωγοί


Αυτό που ζητάνε οι βαμβακοπαραγωγοί είναι να πληρωθούν σε τιμή αντίστοιχη της εξαιρετικής ποιότητας του βαμβακιού, που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει ένα βιώσιμο εισόδημα για τις ανάγκες τους και τον οικογενειακό προγραμματισμό, εναρμονισμένη και με τη διεθνή χρηματιστηριακή τιμή του προϊόντος.
Στη χαμηλή τιμή προστίθεται το υψηλό κόστος παραγωγής π.χ. πετρελαίου, άρδευσης, γεωργικών εφοδίων, της μειωμένης ΚΑΠ και της φορολογίας στους αγρότες. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι πολλοί αγρότες εφόσον πουλήσουν την φετινή παραγωγή τους και πληρώσουν τα χρέη που έχουν σε γεωπόνους και τράπεζες κ.α., να μην καταφέρουν να εισπράξουν, ούτε ένα ευρώ ως κέρδος.
Επειδή η φετινή χρονιά βρίσκει τους βαμβακοπαραγωγούς με τιμές στο βαμβάκι πάρα πολύ χαμηλές και επειδή το γεγονός αυτό προμηνύει μια χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη γι’ αυτούς, επιβάλλεται από την Πολιτεία να εφαρμοστεί η υποχρέωση συμφωνίας των τιμών για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας.
Οι παραγωγοί θεωρούν τη φετινή χρονιά κομβική για τη συνέχιση της καλλιέργειας, προειδοποιώντας από την πλευρά τους, ότι το βαμβάκι θα εξαφανιστεί από τον κάμπο σε περίπτωση που πουλήσουν με την σημερινή τιμή, η οποία προκύπτει κατά προσέγγιση από αναγωγή μετατροπής του εκκοκκισμένου βάμβακος στο σύσπορο, κυμαίνοντας οριακά πάνω από τα 40 λεπτά (39-41 λεπτά/κιλό), μειωμένη κατά 20% σε σχέση με την περσινή τιμή πώλησης.

Η.Ε. karatzova.com


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

10 comments:

  1. ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΤΟΥ ΜΑΖΕΥΤΕΙ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ.Η ΤΙΜΗ ΑΥΤΗ ΑΚΟΥΓΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΚΟΙΤΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΣΤΑ ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλως ηρθατε παραγωγος ροδακινων
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μπράβο ρε φίλε να και ένας που λέει την αλήθεια και τα πράγματα με το όνομα τους .ΕΥΓΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φωνάξτε την κυρία Τζάκρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ολοι εσεις οι αγροτες ,αναφγερομαι στους ΜΕΓΑΛΟΑΓΡΟΤΕΣ ,τρεφατε αυταπατες οτι ο Κουλης θα σας στηριξει, θα σας βοηθησει! Οταν ηρθε στα Γιαννιτσα τον Μαρτιο, τρεχατε απο πισω του να φωτογραφηθητε στις καμερες, νομιζατε οτι θα τιμωρησετε τον Τσιπρα, για ποιο λογο θα τον τιμωρουσατε ,αμφιβαλλω αν ξερατε. Ξεχασατε οτι ο Κουλης στηριζει τα συμφεροντα των βιομηχανων,μεγαλοεμπορων ,εκκοκιστων; Αντε τωρα απολαυστε τον ζωντανα. Το ιδιο παλουκι φαγανε και οι δενδροκαλλιεργητες. Τωρα ποιοι θα βγητε στα μπλοκα; Ο Κουλης δεν βγηκε για εσας, αλλα για τον Ψυχαρη, τους Βαρωνους, να χαρισει τα χρεη των κομματων ,των βιομηχανων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα βγάλει φωτογραφία και δελτίο τύπου ο Λάκης, μην φοβάστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kapos.prepi.na.parune.ta.dedulevmena.i.kanalarxes.ivjomixani.pustiriksan.ton.kuli.ajde.ja.palikarja.meta.tesera.xronja.kopjos.epizisi!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το να κλαίτε για την τιμή κάθε χρόνο την ίδια εποχή έχετε γίνει γραφική, εδώ και πολλά χρόνια η τιμή είναι αυτή τι δεν καταλαβαίνετε. Το να οργανωθείτε σε ομάδες με νέες καλλιέργειες απέχουν έτη φωτός από εσάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΣΥ9:00 ΚΑΤΑΛΆΒΑΜΕ ΌΤΙ ΕΙΣΑΙ ΆΣΧΕΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΆ.ΚΑΝΈΝΑΣ ΚΟΥΛΗΣ Η ΑΛΈΞΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΚΆΝΕΙ ΤΊΠΟΤΑ.ΑΥΤΌ ΑΠΌ ΜΈΣΑ ΣΆΣ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ.ΑΛΛΆ ΛΈΤΕ ΌΤΙ ΝΑΝΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.