Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η κλιματική αλλαγή κατέστρεψε το 70% των καλλιεργειών στην Πέλλα


του Νίκου Αβουκάτου

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, απόρροια της κλιματικής αλλαγής, προκάλεσαν κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο μεγάλες ζημιές στην Πέλλα.

«Οι πολλές βροχές και οι χαλαζοπτώσεις που έπληξαν επανειλημμένα μεγάλες εκτάσεις του νομού, προκάλεσαν απώλειες και υποβάθμιση της παραγωγής σε φρούτα και κηπευτικά», λέει στη Greenagenda.gr ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, Γιώργος Γαϊτάνης.

Πιο συγκεκριμένα, η κατάσταση για κάθε φρούτο και κηπευτικό:

Kεράσι: Σκάσιμο και υποβάθμιση των καρπών, ιδίως σε πρώιμες ποικιλίες
Βερίκοκα: Απώλεια και υποβάθμιση παράγωγης λόγω ισχυρών και επαναλαμβανόμενων χαλαζοπτώσεων
Ροδάκινα και νεκταρίνια: η καλλιέργεια με τις μεγαλύτερες ζημιές λόγω χαλαζοπτώσεων και ισχυρών βροχοπτώσεων
Ακτινίδιο: ζημιές από χαλάζι και ισχυρούς άνεμους (καταστροφή νεαρού βλαστού)
Κηπευτικά: ζημιές από χαλάζι, καταστροφή θερμοκηπίων από ανεμοθύελλα
Μήλα-αχλάδια: ζημιές από χαλάζι και αυξημένοι ψεκασμοί λόγω υπερβολικών βροχοπτώσεων
Άλλες καλλιέργειες (βαμβάκι, αραβόσιτος): ζημιές από χαλάζι και υπερβολικές βροχοπτώσεις

«Γενικά ο νομός Πέλλας έχει υποστεί ζημιές στο 70% των καλλιεργειών του», τονίζει ο κ. Γαϊτάνης.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας επλήγη από πολύ έντονα τη φετινή χρονιά από ακραία καιρικά φαινόμενα (χαλαζοπτώσεις, έντονες βροχοπτώσεις και ανέμους). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε δυναμικές καλλιέργειες κυρίως οπωροφόρα και κηπευτικά, αλλά και σε υποδομές, όπως θερμοκήπια, συστήματα υποστήριξης δέντρων, αντιχαλαζικές κατασκευές.

Η έκταση που καλλιεργείται με οπωροκηπευτικά στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας είναι περίπου 125.000 στρέμματα.

«Κατά περιοχή, προϊόν και στάδιο ανάπτυξης η παραγωγή αχρηστεύτηκε τελείως ή υποβαθμίστηκε, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι ασύμφορη η συγκομιδή της. Υπολογίζοντας ανά κιλό προϊόντος, η ζημιά ανέρχεται από 10 έως 50 λεπτά του ευρώ. Εκτιμάται ότι το συνολικό κόστος ζημιάς ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ στην ηρτημένη παραγωγή, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις κυρίως η έντονη χαλαζόπτωση προκάλεσε ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο», επισημαίνει ο κ. Γαϊτάνης.

Σοβαρό είναι και το πρόβλημα της προσβολής των ροδάκινων από ασθένειες εξαιτίας της σημαντικής αύξησης των εντόμων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

Όπως εξηγεί ο κ. Γαϊτάνης, οι ποικιλίες ροδακινιάς που επιλέγονται είναι λεπτόφλουδες, επομένως είναι πιο ευαίσθητες στις μικρές εκδορές τους με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται η ασθένεια της Μονίλιας.

Πηγή: greenagenda.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.