Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σε ποιους θα μοιραστεί το φετινό κοινωνικό μέρισμα


Στα μέσα Νοεμβρίου που θα είναι διαθέσιμα περισσότερα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, αναμένεται να «κλειδώσει» το εύρος αλλά και οι δικαιούχοι του φετινού κοινωνικού μερίσματος.

Σύμφωνα με το insider.gr, έως τις 20 Νοεμβρίου που η κυβέρνηση θα καταθέσει τον  προϋπολογισμό στη Βουλή, θα δημοσιοποιήσει και τις προθέσεις της για το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα, δηλαδή τη διανομή του προβλεπόμενου υπερπλεονάσματος.

Η νεότερη εκτίμηση κάνει λόγο για ένα υπερπλεόνασμα πάνω από 1 δισ. ευρώ, που αφήνει περιθώρια για πλήθος ευεργετικών παρεμβάσεων λίγο πριν τα Χριστούγεννα. 

Στο τραπέζι έχουν «πέσει» διάφορες προτάσεις στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων, παρότι αρκετοί στο οικονομικό επιτελείο ισχυρίζονται πως δεν πρέπει να μοιραστεί το υπερπλεόνασμα σε συνταξιούχους και ανέργους, αλλά να κατευθυνθεί σε φοροελαφρύνσεις και ενίσχυση των υγιών επιχειρήσεων.

Οι επιλογές που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος φέτος, αφορούν:

 - την οικονομική στήριξη των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων στο τέλος του χρόνου, μέσω ενός εφάπαξ ποσού (όπως παραδοσιακά συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια),

- την χρησιμοποίηση του υπερπλεονάσματος ως «μαξιλάρι» για την κάλυψη έκτακτων δημοσιονομικών αναγκών, όπως για παράδειγμα τα αναδρομικά των συνταξιούχων που εκκρεμούν από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας,

- την αξιοποίηση του ποσού για παρεμβάσεις ελάφρυνσης και εισοδηματικής ενίσχυσης νοικοκυριών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όπως άνεργοι, περιστασιακά απασχολούμενοι και
γενικά νοικοκυριά που διαβιούν με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας. Το σενάριο αυτό «φωτογραφίζει» ως δικαιούχους του μερίσματος όσους εισπράττουν το Κοινωνικό Εισόδημα  Αλληλεγγύης,

- την χρήση μέρους του υπερπλεονάσματος ως επιστροφή στις επιχειρήσεις του 5% της προκαταβολής φόρου που έχει βεβαιωθεί με τις φετινές δηλώσεις φόρου εισοδήματος (εφάπαξ έκπτωση από το 100% στο 95%).

Στις δεδομένες παροχές του Δεκέμβρη συγκαταλέγεται επίσης η πληρωμή του αυξημένου επιδόματος θέρμανσης, το οποίο από το 2020 θα δίνεται με νέα κριτήρια.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 comments:

  1. Na.to.parume.ke.na.isixasume.mas.exis.zalisi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως πάντα πέρυσι το πήραν 85 χιλιάδες λαθρομετανάστες

      Διαγραφή
  3. To.idjo.legate.otan.irtan.i.alvani.tora.tus.pernite.stin.dulja.tus.pleronite.ke.sta.mavra.keke.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από πού κρατάει η σκούφια σου παλληκάρι μου;Σχολιάζεις και αλλού σ έχω πετύχει.

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.