Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η Ομιλία της Θ. Τζάκρη στη βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση (βίντεο)


Κύριο μέλημα του Αναθεωρητικού Νομοθέτη οφείλει να είναι η ανάταξη της αξιοπιστίας, του κύρους και της τιμής του πολιτικού συστήματος.

Σημαντική ομιλία απηύθυνε, από το βήμα της Βουλής, η βουλευτής Πέλλας, με τον ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, στα πλαίσια της εναρκτήριας συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, που κορυφώνεται στις 25 Νοεμβρίου, με την ψηφοφορία επί των αναθεωρητέων διατάξεων. Ως νομικός και κοινοβουλευτικός με μακρά εμπειρία, έχοντας, μάλιστα, υπάρξει μέλος τόσο της Προαναθεωρητικής όσο και της Αναθεωρητικής Επιτροπής, η κ. Τζάκρη φώτισε όλες τις παραμέτρους, οι οποίες συνηγορούν στην αναγκαιότητα της Συνταγματικής Αναθεώρησης και αναφέρθηκε λεπτομερώς σε συγκεκριμένες προτάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στην αναγκαιότητα της Αναθεώρησης η βουλευτής ανέφερε τα εξής: «Η Συνταγματική Αναθεώρηση εκκρεμεί ως ιστορικό ζητούμενο στην πολιτειακή μας ιστορία εδώ και δύο δεκαετίες. Επιβάλλεται, αφενός, ως ιστορική προσαρμογή, λόγω της θεσμικής μας σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφετέρου ως αναγκαίο πολιτικό πρόταγμα, λόγω της "δοκιμασίας" στην οποία επιβλήθηκαν οι Θεσμοί, εξαιτίας της πολυετούς οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης.
Η Δημοκρατία βρίσκει την πραγματική της έκφραση στην αποτελεσματική προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην εργασία, στην υγεία, στην κοινωνική ασφάλιση, την αξιοπρεπή διαβίωση για όλους, αλλά και στη λειτουργία των θεσμών και την προστασία της ποιότητας του ίδιου του Πολιτεύματος. Το πολιτικό σύστημα έχει χάσει την επαφή του με την κοινωνία και αυτό μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες για το μέλλον της Δημοκρατίας. Κύριο μέλημά μας, λοιπόν, πρέπει να είναι η ανάταξη της αξιοπιστίας, του κύρους και της τιμής του πολιτικού συστήματος».

Στη συνέχεια, η κ. Τζάκρη σημείωσε: « Προτάσεις όπως η κατάργηση της ασυλίας του βουλευτή για τα αδικήματα που τελούνται επ’ ευκαιρία και όχι κατά την άσκηση των καθηκόντων του και η πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης Υπουργών που έδινε την αίσθηση – όχι αδίκως- της αδικαιολόγητης προνομιακής ποινικής μεταχείρισης των Υπουργών, θα συντελέσουν στην επιδιωκόμενη ανάταξη.


Η βουλευτής κατέληξε τονίζοντας την ανάγκη διασφάλισης της πολιτικής σταθερότητας: «Η εφαρμογή των παραπάνω προτάσεων πρέπει να συνδυαστεί με την συνταγματική πρόνοια για την δημοκρατική ολοκλήρωση του κοινοβουλευτικού και άρα και εκλογικού κύκλου. Η αναγκαία πολιτική σταθερότητα θα επιτευχθεί μόνο αν εφαρμοστούν, παράλληλα, οι αλλαγές στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, έτσι ώστε να αποφευχθεί η πρόκληση πρόωρων εκλογών για συγκυριακούς λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, και να προωθηθεί η καθιέρωση ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος».

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Μακάρι όλοι της αντιπολίτευσης να έπρατταν τέτοια ουσιώδη και εμπεριστατωμένη αντιπολίτευση και σύμπραξη στα σημεία που οφείλουν για το δημόσιο συμφέρον και την δημοκρατία με γνώμονα πάντα και υπέρ του εκλογικού σώματος που τους αναθέτει την αντιπροσωπευσητου.Και πάλι εύγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.