Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

«Βροχή» οι καταγγελίες για το επίδομα θέρμανσης στην Π.Ε. Πέλλας- Μειωμένο αισθητά από πέρσι!


Αρνητική έκπληξη και… «παγωμάρα» προκάλεσαν σε πολλούς δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης στην Πέλλα τα ποσά που διαπίστωσαν ότι τους εγκρίνονται, καθώς ήταν αισθητά μικρότερα και από τα αντίστοιχα περυσινά και από τα αναμενόμενα.
Παρόλο που η κυβέρνηση διατείνεται ότι το φετινό επίδομα θέρμανσης είναι αυξημένο, πολλοί είναι οι δικαιούχοι, που έσπευσαν από προχθές, οπότε άνοιξε η εφαρμογή στο TAXIS net, να υποβάλλουν αιτήσεις, διαπίστωσαν με έκπληξη ότι τα ποσά που τους εγκρίθηκαν, χωρίς να έχουν μεταβολές στα στοιχεία τους (εισόδημα, κατοικία, τέκνα κλπ) ήταν σαφώς μικρότερα και από τα περυσινά και από ό,τι περίμεναν, σύμφωνα με το νέο σύστημα υπολογισμού.

Καταγγελίες
Οι καταγγελίες στα social media και τα MME «πέφτουν βροχή»!
Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία του Α.Γκ. από τα Γιαννιτσά, ο οποίος μας είπε ότι με τα ίδια στοιχεία το 2018 του δόθηκαν 240 ευρώ, φέτος περίμενε αυξημένη επιδότηση και τελικά είδε να του εγκρίνονται μόνο 144 ευρώ! Το ίδιο μας κατήγγειλε και ο Γ. Τ. από τα Γιαννιτσά. Πέρσι με τα ίδια στοιχεία πήρε 240 ευρώ και φέτος μόλις 144!
Τα περισσότερα παράπονα σε πανελλήνιο επίπεδο προέρχονται από περιοχές της χώρας με το περισσότερο κρύο (Ά και Β΄ ζώνη). Σημειώνεται ότι φέτος έχει τεθεί πλαφόν στο επίδομα θέρμανσης, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ, ανά δικαιούχο.
Ειδικά στον Νομό Πέλλας, όπως καταγγέλει η βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη, χάνουν οι κάτοικοι όλων των δήμων: «Ολόκληρος ο Δήμος Έδεσσας, είχε χαρακτηριστεί ως ορεινός δήμος. Ως εκ τούτου, με τις δύο αποφάσεις, που είχαν εκδοθεί πέρυσι από τον ΣΥΡΙΖΑ, εντασσόταν αυτόματα στην Α' ζώνη σε ότι αφορά την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Βάση των αποφάσεων αυτών, όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Έδεσσας δικαιούντο επίδομα έως 500 ευρώ οι άγαμοι και έως 625 ευρώ οι έγγαμοι και οι μονογονεϊκές οικογένειες. Φέτος, με βάση τις αποφάσεις ΝΔ - Σταϊκούρα, ολόκληρος ο Δήμος Έδεσσας, παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι είναι ορεινός, υποβιβάζεται ουσιαστικά στη ζώνη Β' και οι κάτοικοι αυτού δικαιούνται μόλις 180 ευρώ οι άγαμοι και έως 198 ευρώ όσοι έχουν ένα παιδί, 216 ευρώ όσοι έχουν δύο παιδιά, 234 ευρώ όσοι έχουν τρία παιδιά κτλ.  Υφίσταται δηλαδή μια μείωση που φτάνει μέχρι και το 65% στο επίδομα θέρμανσης σε σύγκριση με πέρυσι.
Αντίστοιχα, οι κάτοικοι του Δήμου Πέλλας, του Δήμου Σκύδρας και του Δήμου Αλμωπίας πέρυσι ως κάτοικοι μη ορεινών δήμων της ζώνης Β', δικαιούντο έως 192 ευρώ οι άγαμοι και έως 240 ευρώ οι έγγαμοι και οι μονογονεϊκές οικογένειες. Τώρα οι κάτοικοι των μη ορεινών κοινοτήτων των δήμων αυτών χάνουν 20% και δικαιούνται 144 ευρώ οι άγαμοι και έως 158 ευρώ όσοι έχουν ένα παιδί και όσοι έχουν 2 παιδιά 172,80 ευρώ. Υπάρχει δηλαδή μείωση σε σχέση με τον περσινό τρόπο καταβολής του επιδόματος που σε περιπτώσεις ξεπερνάει το 20%.


Το νέο σύστημα
Το νέο σύστημα προβλέπει ότι σε κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα για αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης ίσο με 250 € αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην ζώνη Α, 180 € αν ανήκει στη ζώνη Β, 110 € στη ζώνη Γ και 80 € στη ζώνη Δ. Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Παραδείγματος χάρη για ένα νοικοκυριό με δύο τέκνα στην ζώνη Ά το επίδομα ανέρχεται σε 300 €.
Επίσης, το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης υπολογισθείσας αξίας, μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του ανωτέρου επιδόματος, από 15 Οκτωβρίου 2019 έως και 31 Δεκεμβρίου 2019. Σε περίπτωση που η υπολογισθείσα αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα.
Για τον καθορισμό της υπολογισθείσας αξίας των αγορών πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης ορίζεται η τιμή 1,042 ευρώ ανά λίτρο.

Μεγάλοι χαμένοι οι δικαιούχοι περιοχών Α΄ και Β΄ ζώνης
Η αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παπανάτσιου, αφού δηλώνει πως «το ανακάτεμα της τράπουλας φαίνεται, δυστυχώς, ότι θα αποβεί σε βάρος των δικαιούχων», επισημαίνει τα εξής:
1. Τίθεται, για πρώτη φορά, ανώτατο χρηματικό όριο στην καταβολή του επιδόματος, ύψους 350 ευρώ.
2. Οι μη ορεινοί δήμοι, θα λάβουν επίδομα, μειωμένο, κατά 20%, σε σχέση με το πλαφόν που αντιστοιχεί στη κάθε ζώνη. Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για το πετρέλαιο του 2018 και του 2017, μετέφερε τους ορεινούς δήμους στην αμέσως μεγαλύτερη ζώνη, αυξάνοντας κατ΄ αυτό τον τρόπο το ύψος του επιδόματος, ενώ παράλληλα χορηγούσε πλήρες το ποσό της επιδότησης στους μη ορεινούς δήμους, χωρίς περικοπή.
3. Ταυτόχρονα, αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις καταβολής, αφού οι δικαιούχοι, οφείλουν να δαπανήσουν ποσό ίσο ή μεγαλύτερο από το διπλάσιο του ποσού που θα λάβουν ως επίδομα, προκειμένου να τους χορηγηθεί αυτό ολόκληρο.
4. Τέλος, οι σχετικές αγορές πρέπει να γίνουν αποκλειστικά και μόνο εντός του έτους 2019, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό τους δικαιούχους, ενώ η αξία των αγορών καθορίζεται πλασματικά από την ίδια την Απόφαση, καθότι ορίζεται συγκεκριμένη τιμή ανά λίτρο (1,042 €).
Εν τέλει, μεγάλοι χαμένοι φαίνεται ότι θα είναι οι δικαιούχοι περιοχών Α΄ και Β΄ ζώνης, που παρουσιάζουν και τις χαμηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα.
Κατανοούμε το επικοινωνιακό άγχος της κυβέρνησης να παρουσιάσει μία ρόδινη εικόνα. Τελικά όμως, φαίνεται πως ελπίζει να μειώσει τους δικαιούχους, μέσω πρόσθετων κριτηρίων και αυστηροποίησης των προϋποθέσεων».

Οι τέσσερις κλιματικές ζώνες
Για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης έχουν οριστεί 4 κλιματικές ζώνες, ως εξής:
ΖΩΝΗ Α
Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας
ΖΩΝΗ Β
Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής
ΖΩΝΗ Γ
Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου
ΖΩΝΗ Δ
Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων.

Η.Ε. karatzova.com

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

15 comments:

  1. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΑΤΕ; ΠΑΡΤΕ ΤΩΡΑ ΑΠΟ 240 140 ΚΑΙ ΜΟΥΓΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εφηγε η σκυλα (συριζα)και ειρθε η χαριβδη (ν.δ.)με τις υγιες σας σε ολους οσους τους ψηφυσατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγω ο Α.Κ από Αριδαία πέρσι πήρα 125 και φέτος 180 και ο αδελφός μου ο Π.Κ πέρσι καθόλου και φέτος 180.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αφου εχει τα ιδια κριτηρια με περσι ρε ψευτη.

      Διαγραφή
  4. Πως γινεται να αυξηθηκε το επιδομα για το πετρελαιο θερμανσης και απο 240 να πηγα στα 172 ενς μαθηματικος να μου το λυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλώσεις Σκυλακάκη θα πάρουμε από αυτούς που έχουν να δώσουμε σε αυτούς που δεν έχουν ωραία λογική να βουλιάξουν όλοι μαζί και αυτοί που δουλεύουν και αυτοί που πίνουν όλη μέρα γραπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κι ακομη δεν ειδαμε το πραγματικο προσωπο του κουλη. Μειωση της επιδοτησης πετρελαιου αυξηση ασφαλιστικων εισφορων κι εχουμε μελλον....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παιδιά κυβερνάει ο ΑΔΩΝΙΣ αυτό τα λέει όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πέρυσι πήρα 160 ευρώ και φέτος 210 ευρώ. Ακόμα η Τζακρη μιλάει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Mipps.ta.mberdepses.mipos.ine.isfora.iper.oga.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οποιος περιμενε να αλλαξει κατι με τον κουλη ας προσεχε.....στον αγυριστο ολοι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βάλετε δεν βάλετε πετρέλαιο παγωσετε δεν παγωσετε αυτοί όλοι βρε πρόβατα με Κούλη και Αλέξη που μιλάτε και μας τα πεινάτε θα είναι στα ζεστά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τώρα θα καταλάβετε τι εννοεί κανονικότητα η νέα δημοκρατία. Αλλά μη στενοχωριέστε ο Αυτιας αύριο θα ξαναμοιρασει τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λοιπόν ,,είμαστε όχι τριτοκοσμική χώρα...κάτι χειρότερο δεν υπάρχουμε πουθενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.