Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

«Μουσικό ταξίδι» στην Καππαδοκία με Dilec Koc και «Κόνιαλι» από τον Π.Σ. Ν. Μυλοτόπου (βίντεο)



Μια εξαιρετική μουσική και χορευτική βραδιά έζησαν όσοι παραβρέθηκαν χθες το βράδυ στην κεντρική αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών και παρακολούθησαν την εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέου Μυλοτόπου «Οι Καππαδόκες».

Η Dilec Koc, πρόσφερε μια μοναδική μουσική εμπειρία της Καππαδοκίας και ξεσήκωσε το κοινό στους ρυθμούς της Ανατολής.

Σ’ αυτό το «μουσικό ταξίδι» στην Καππαδοκία, συμμετείχαν επίσης ο Λαογραφικός Σύλλογος Θηριόπετρας «Ο Μέγας Βασίλειος» και ο Σύλλογος Καππαδοκών Πλατέος «Ο Βαρασός».

Την  εκδήλωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, ενώ, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑΠ Θανάσης Επιτροπάκης, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι του δήμου Πέλλας.

Στο τέλος, υπό τους ήχους του «Κόνιαλι» χόρεψαν τμήματα από τους τρεις πολιτιστικούς Συλλόγους. Ο «Κόνιαλι» είναι αντικρυστός, μερακλίδικος, εύθυμος χορός από την περιοχή του Ικόνιου στην Καππαδοκία. “Κόνιαλι” στα τούρκικα είναι ο Κόνιαλης, ο καταγόμενος δηλαδή από τη Βυζαντινή πόλη Ικόνιο (Κόνια). Οι Καππαδόκες το έφεραν στην Ελλάδα με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Η μελωδία του είναι τόσο όμορφη, ώστε στο διάβα των αιώνων, πολλές περιοχές του Ελληνισμού ενσωμάτωσαν στην τοπική μουσικοχορευτική τους παράδοση το συγκεκριμένο τραγούδι. 
kapadok
Βίντεο Αντώνης Παπαδόπουλος - Συμβαίνει Τώρα

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Ήταν μεγάλη επιτυχία πριν πολλά χρόνια για έναν μουσικό που με το ακορντεόν του και με το τραγούδι ¨μια κότα στρουμπουλή μια κάτασπρη πουλάδα¨ έβγαζε έναν ολόκληρο γάμο.Έτσι και τώρα με ένα ¨κόνιαλη¨ βγαίνουν ολόκληρες θεματικές ενότητες και γεμίζουν οι αίθουσες!!!! Τόση φτώχεια έχουμε και τώρα? Φυσικά στα τραγούδια, με την μεγάλη Τουρκάλα φίρμα, ούτε λέξη στα Ελληνικά έτσι???? Όχι για να μη ξεχνιόμαστε....Εύγε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η έκφραση της γνώμης μας στη δημοκρατική χώρα που ζούμε είναι προσόν που έχουμε όλοι οι πολίτες, η ιστορία του κάθε τόπου όμως κουβαλάει και παρελθόν. Καλό θα ήταν πριν γράψουμε το οτιδήποτε να ρωτήσουμε και να μάθουμε την ιστορία του κάθε τόπου. Ο Ν.Μυλότοπος δημιουργήθηκε το 1924 από Καππαδόκες πρόσφυγες οι οποίοι εγκατασταθηκαν στην περιοχή μετά την ανταλλαγή και μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης και ήταν Τουρκόφωνοι Έλληνες, βαθειά θρησκευόμενοι, από το χωριό Ρουμκιοι (Ρωμιοχώρι) της περιοχής των Φαράσων.Στην πορεία των χρόνων το όνομα παραφραστηκε από τους Τούρκους για να εξαληφθεί το Ρουμ ( Ρωμιός)και πλέον ονομάζεται Κιουρουμτζε. Φρόντισαν οι πρόσφυγες αυτοί να μεταδώσουν όλα τα ήθη και έθιμα τους ( φαγητά, χορό, τραγούδι ) στις επερχομενες γενιές χωρίς να αλλοιωθεί η παράδοση. Για περισσότερες πληροφορίες για την Τουρκοφωνία και την πλούσια Καππαδοκική παράδοση μπορείτε να ενημερωθείτε από το διαδικτυο, από την πλούσια βιβλιογραφία και από τους δραστήριους Καππαδοκικούς Συλλόγους που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα.
      Σοφία Κοσμόγλου, Ειδική Γραμματέας Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων, μέλος Δ.Σ Πολιτστικού Συλλόγου Ν.Μυλοτόπου - Δήμου Πέλλας.

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.