Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέρασε με 158 «Ναι» 139 «Όχι» ο πρώτος προϋπολογισμός Μητσοτάκη


Eγκρίθηκε, το βράδυ της Τετάρτης, ο προϋπολογισμός του 2020 με 158 «ναι» έναντι 139 «όχι». Aξιοσημείωτη είναι η ευρύτατη συναίνεση των κομμάτων για τις αμυντικές δαπάνες, οι οποίες εγκρίθηκαν με πλειοψηφία 250 βουλευτών έναντι 39 που καταψήφισαν και οχτώ «παρών».

Η συζήτηση επί του προϋπολογισμού κορυφώθηκε νωρίτερα, με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ολοκληρώθηκε με την ονομαστική ψηφοφορία, που υπέχει ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2020 και την υλοποίηση της β΄ φάσης της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες, καθώς, μήνα τον μήνα, θα δημιουργείται με ασφάλεια και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος. Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι βρίσκεται στο στάδιο του θυμού και ευχήθηκε να φθάσει σύντομα στο στάδιο της αποδοχής της ήττας, ενώ σημείωσε πως "ο φετινός προϋπολογισμός δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα. Αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού".

"Προϋπολογισμό ταξικής μονομέρειας, νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας και πολιτικής απάτης" χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2020, από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «καθρέφτισμα της ηθικής μιας κυβέρνησης ο προϋπολογισμός. Αυτός αυτός τίποτα καλό δεν προβλέπει, δεν προλογίζει δεν καθρεφτίζει για τους πολλούς για την υγεία, την παιδεία, το κοινωνικό κράτος, την πολύπαθη πια μεσαία τάξη», προσθέτοντας όμως ότι «για τους λίγους και εκλεκτούς θα έλεγα το αντίθετο. Από ελαφρύνσεις μέχρι επιδοτήσεις και δώρα. Με δυο λόγια θα έλεγα ότι είναι ένας προϋπολογισμός ταξικής μονομέρειας και πολιτικής απάτης».

«Όχι στον εφησυχασμό. Εγρήγορση, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο τι ακριβώς συζητάμε. Ο κύκλος των παραχωρήσεων πρέπει να κλείσει. Η Ελλάδα δεν είναι ο αδύναμος κρίκος», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει η Ελλάδα «να στείλει, επιτέλους, ένα καθαρό μήνυμα αποφασιστικότητας στον Ερντογάν, στους εταίρους και συμμάχους. Ότι αν η Τουρκία τολμήσει να καταπατήσει κυριαρχικά δικαιώματα, θα απαντήσουμε δυναμικά».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι η κριτική πως ο προϋπολογισμός είναι αντιαναπτυξιακός "βολεύει πάρα πολύ" την κυβέρνηση, και υπογράμμισε "εμείς θα αποδείξουμε ότι ο προϋπολογισμός υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη και γι' αυτό είναι βαθιά αντιλαϊκός".

«Προϊόν δημιουργικής λογιστικής που πατάει σε γυάλινα πόδια με πολλά επισφαλή στοιχεία και με νούμερα που δεν βγαίνουν», χαρακτήρισε το σχέδιο του προϋπολογισμού, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, και πρόσθεσε ότι είναι προορισμένος να αποτύχει «γιατί δεν έχετε σχέδιο», όπως χαρακτηριστικά είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Σκληρή κριτική στη κυβέρνηση, επεφύλαξε ο γραμματέας του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας ότι ο Προϋπολογισμός της για το 2020, διακρίνεται από έλλειψη τόλμης και βασικών αξιών, δεν συνιστά σοβαρή οικονομική λύση αλλά ανεύθυνη υπακοή στους δανειστές και αναδεικνύει τις επιταγές της νεοφιλεύθερης βαρβαρότητας.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Απαντήσεις
    1. Έρχεστε ειρηνικά ή να κρυφτούμε σε κάποιο καταφύγιο;

      Διαγραφή
  2. Πού είμαστε ακόμη....Τώρα αρχίζει το πάρτι των εχόντων. Όσο πάει θα πονάει και θα βαθαίνει.... το χάσμα. Υπομονή....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.