Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Απελάθηκε ο πρέσβης της Λιβύης


«Σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα,Mohamed Younis Menfi, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του δόθηκε διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Υπενθυμίζεται ότι στον Λίβυο πρέσβη είχε δοθεί προθεσμία έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης για να παραδώσει στο υπουργείο το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.

Το περιεχόμενο του κειμένου βρίσκεται μεν από χθες στα χέρια της Αθήνας, ωστόσο διέρρευσε από την τουρκική πλευρά. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι διπλωματικές πηγές επισήμαιναν ιδιαιτέρως ότι η λιβυκή πλευρά δεν συνεργάστηκε καθόλου με την Αθήνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και επισήμανε πως ελήφθη αφού «η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει».

Ο κ. Δένδιας προσέθεσε πως το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η απέλαση δεν συνιστά διακοπή διπλωματικών σχέσεων, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας-Λιβύης,υπογράμμισε πως η ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας. «Οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών», διεμήνυσε.

Ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές ότι πέραν των ουσιαστικών και τυπικών ελαττωμάτων της, αυτή η απόπειρα είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και συμπλήρωσε πως είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο. Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα, τόνισε.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην επιστολή του επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης προς τον γγ των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία επισημαίνει ότι το Μνημόνιο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι «παράξενο», καθώς η Λιβύη δεν έχει «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία. Στην ίδια επιστολή, όπως σημείωσε, τόνισε επιπλέον ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει.

Ο κ. Δένδιας επιβεβαίωσε πως την ερχόμενη Τετάρτη ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης θα βρίσκεται στην Αθήνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 comments:

  1. ο μόνος νόμιμος με χαρτιά Λιβυός ήταν.. τον διωξατε και αυτόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΧΕΣΤΙΚΕ ΠΑΝΩ ΤΟΥ.
    ΤΩΡΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
    ΤΩΡΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙ ΕΣΤΙ ΚΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝΔΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κότες τον Τούρκο φοβηθηκατε να τον διωξετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ παλικαρά είσαι έτοιμος να πολεμήσεις τον τούρκο και να υποστείς τις συνέπειες ;;;; Τζαμπαμάγγα!!!

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.