Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη: Κατάργηση της υποχρεωτικότητας ασφάλισης ΕΛΓΑ και άλωση του Οργανισμού από τον ιδιωτικό ασφαλιστικό τομέα προανήγγειλε ο κ. Βορίδης (βίντεο)


Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης «ΕΛΓΑ και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες», η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη, επισήμανε αρχικά τη μεγάλη συνεισφορά του ΕΛΓΑ στην ελληνική γεωργία, ενός δημόσιου Οργανισμού που παρέχει οικονομική και ηθική στήριξη στους αγρότες που πλήττονται από δυσμενή ακραία καιρικά φαινόμενα.
Συμφώνησε αρχικά με την ανάγκη εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ, που όμως πρέπει να πραγματοποιηθεί με μεγάλη προσοχή και επί τη βάση ευρημάτων μελετών που έχουν ήδη προκηρυχτεί και να αφορά σε ζητήματα διοικητικών δυσλειτουργιών που έχουν αναδειχθεί από την έως τώρα λειτουργία του, τη δυνατότητα χορήγησης προκαταβολών αλλά και την προσαρμογή του Οργανισμού στις νέες συνθήκες ιδιαίτερα των νέων απειλών λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Σημείωσε δε, ότι ο ΕΛΓΑ είναι ο στυλοβάτης της ελληνικής γεωργίας και αν παρατηρούνται δυσλειτουργίες, καθυστερήσεις κλπ, πρώτο μέλημα πρέπει να είναι η βελτίωση αυτής της δομής και όχι η ανεξέλεγκτη διείσδυση ιδιωτικών εταιρειών, χωρίς μάλιστα να έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες μελέτες, τα ευρήματα των οποίων θα υποδείξουν σε επιστημονική βάση τις αναγκαίες αλλαγές για τη βιωσιμότητα του Οργανισμού.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα της αγροτικής παραγωγής, η οποία χαρακτηρίζεται από μια μακρά διαδικασία με σοβαρούς κινδύνους και υψηλό διαχειριστικό κόστος, καθιστώντας τον αγροτικό τομέα πολύπλοκο και πολυεπίπεδο ασφαλιστικά, γεγονός που παρεμποδίζει μέχρι σήμερα τη διείσδυση του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στο χώρο των αγροτικών ασφαλίσεων, η οποία αντιπροσωπεύει σε επίπεδο ασφαλίστρων λιγότερο από 1% της ελληνικής ασφαλιστικής παραγωγής.
Επισήμανε ότι σε καμία περίπτωση με πρόσχημα τον εκσυγχρονισμό ή την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν πρέπει να επιτραπεί η αποδιοργάνωση και ο εκφυλισμός μιας δημόσιας δομής, η οποία έχει συνεισφέρει τόσα πολλά στη ελληνική ύπαιθρο.
Ρώτησε, τέλος, τον Υπουργό για τη νομιμοποίηση των «θεσμικών συναντήσεων» που έχει ήδη πραγματοποιήσει με ελληνικές και ξένες ασφαλιστικές εταιρείες όταν δεν είναι ακόμη διαθέσιμα επιστημονικά ευρήματα, καθώς και για τους τρόπους ένταξης του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στο σύστημα των αγροτικών αποζημιώσεων, για τους κίνδυνους που θα καλύπτονται και πως αναμένεται να διαμορφωθούν τα ασφάλιστρα.
Από πλευράς του ο κ. Βορίδης απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα της κ. Τζάκρη και αναφέρθηκε στην ανάγκη αναμόρφωσης του γεωργοασφαλιστικού συστήματος της χώρας αναφέροντας σαφώς  την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης των αγροτών στον ΕΛΓΑ. Ισχυρίστηκε μάλιστα ψευδώς, ότι δεν έχουν καν προκηρυχτεί αναλογιστικές μελέτες, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα εφόσον επί των ημερών διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκηρυχτεί σχετικός διαγωνισμός που περιλαμβάνει 8 μελέτες και τα πρώτα παραδοτέα αναμένονται τον προσεχή Ιανουάριο. Στα υπόλοιπα σημαντικά της απάντησης του Υπουργού συγκρατούνται επίσης η πρόθεση της Κυβέρνησης, η οποία είναι και προεκλογική δέσμευση, για συμμετοχή του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στις αγροτικές ασφαλίσεις «στη βάση ενός μοντέλου συνεργασίας που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις» όπως είπε. Δεσμεύτηκε δε, ότι θα παρουσιάσει «αυτό το μοντέλο συνεργασίας»  τον Ιούνιο του 2020.
Παράλληλα η κ. Τζάκρη με αφορμή την υπογραφή Απόφασης για τη χορήγηση ενισχύσεων deminimis στους παραγωγούς επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών, επισήμανε την κατάφωρη αδικία για τη μη συμπερίληψη των παραγωγών συμπύρηνων ροδάκινων. Ζήτησε από τον Υπουργό να επανεξετάσει άμεσα τη σχετική Απόφαση συμπεριλαμβάνοντας και τα συμπύρηνα ροδάκινα και οι ενισχύσεις αυτές, που τις έχουν τόσο ανάγκη οι αγρότες μας, να καταβληθούν πριν το τέλος του χρόνου. Ο κ. Βορίδης στην απάντησή του ανέφερε ότι δεν είδε καμία αδικία στην εξαίρεση των συμπύρηνων ροδάκινων από τις ενισχύσεις deminimis.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

9 comments:

  1. Ειτε ετσι ειτε αλλιως,φραγκο δεν παιρνουμε ντορκα μου. Οποτεεεεεεε.....τι να σου πω τωρα.
    Ερχεται ο εκτιμητης γεωπονος και βλεπει στο χωραφι ολικη καταστροφη.
    Βαζει 100% ζημια και 4000 τονους το στρεμμα. Ο συναδελφος του στην αθηνα,χωρις να εχει οπτικη εικονα ασφαλως,στελνει πορισμα με 1300 κιλα κατα στρεμμα και 70% ζημια και για ενσταση δεν συζηταμε.
    Πως το εξηγεις αυτο ντορα μου? Μηπως πρεπει και εγω μα σε παιρνω τηλ εσενα η εν παση περιπτωση καποιον βουλευτη,για μα μου κανονισει βαρβατη αποζημιωση? Ενωποιον μου εχει συμβει αυτο που αναφερω.
    Βισμα και στον ελγα εις βαρος αλλων? Ιδιωτικη λοιπον. Οτι πληρωνεις παιρνεις.
    Οχι να μαζευετε ψηφοφορους και μεσω ελγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ακριβώς προσφέρει ο έλγα εκτός από το να τραβάει τα λεφτά από τούς λογαριασμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που θα καταλάβεις μόλις ιδιωτικοποιηθεί

      Διαγραφή
  3. Αγρότες καιρός να πληρώνεται όπως όλοι οι επαφές.. αρκετά σαν καλοπιαναν οι κυβερνώντες.. ότι πληρώνετε να παίρνετε... ζητουλες, που με 100στρεμματα παίρνατε και κοινωνικό μέρισμα από το ΣΥΡΙΖΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτοι φιλε μου με τα 100 στρεματα,τα επιδοματα απο τον συριζα τα εμαθαν. Και μαλιστα οχι τα εμαθαν αλλα τα περιμεναν,τα προγνωριζαν. Βλεπεις αριστερος και εργατικος φιλε μου δεν υπαρχει.
    Αριστερος ισον αεργος, επιδοματα,και γενικοτερα επιθυμια να μοιραστει μαζι τους την περιουσια του αυτος που με κοπο καο μοχθο εκανε.
    Ετσι λεει το δογμα σας απο οτι ξερω.
    Αυτος που εχει να δινει και στον τεμπελη τον αεργο το κοπροσκυλο.
    Ξερεις μαλιστα για να μην ξεφευγουμε κιολας απο το θεμα,γνωριζω και τετοιους ομοιους σου που ολοκληρη οικογενεια εχουν εκμεταλευτει τα σπιτια μεχρι και 2ου βαθμου συγγενων ως φιλοξενουμενοι προκειμενου να πληρουν τις προυποθεσεις για κεα λεγοντας μαλιστα...." Ας ειναι καλα ο τσιπρας με τα επιδοματα γιατι μεσα στο κρυο δεν παω για δουλεια"
    Και οπως ειπε καποτε ο παπανδρεου στον μητσοτακη φιλε μου" καληνυχτα σας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ντορκα το ψεμα πάει σύννεφο,ας βγει ο Αραχοβιτης ,ο κουραμπιες να τον διαψεύσει,Προχθές παρουσία του Αραχωβίτη ο Βορίδης είπε ότι λέγατε ψέματα για αναδιάρθρωση,για χυμό για προκαταβολές και δεν τόλμησε να σημειωθεί να τον διαψεύσει.Εδω χάσατε τα 200 εκατομμύρια από την Ευρώπη που έφερε ο καρασμανης για τον Ελγα,ειστε για κρέμασμα! Ο Βορίδης έστειλε αδιάβαστη στα τάρταρα, μπερδεύες τα λόγια σου.Λουφαξε κάθε φορά ο Βορίδης σε ρίχνεις το ξύλο της αρκούδας χα χαχα καλά!!!!! .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.