Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δήμαρχος με 40% από τον πρώτο γύρο - Τέλος η απλή αναλογική και στις Αυτοδιοικητικές εκλογές


Δήμαρχο και Περιφερειάρχη από τον πρώτο γύρο με προϋποθέση το 40 % αλλά και διαφορά τουλάχιστον 5% από τον δεύτερο στην σειρά υποψήφιο προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδίοικηση που σχεδιάζει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος και θα είναι έτοιμος στις αρχές του καλοκαιριού

Ο νέος εκλογικός νόμος σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών θα προβλέπει την κατάργηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, και το επιτελείο του επεξεργάζονται ριζικές αλλαγές στον τρόπο εκλογής των τοπικών «αρχόντων», τις οποίες θα συζητήσουν διεξοδικά με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ.

Στο βασικό σενάριο που φέρεται να εξετάζεται οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες να εκλέγονται από τον πρώτο γύρο, με ποσοστό 40%, αντί της απόλυτης πλειοψηφίας του 50%. «Όταν κάποιος εκλέγεται πρωθυπουργός με 40%, γιατί να μην εκλέγεται και δήμαρχος;» , τονίζει χαρακτηριστικά το ίδιο κυβερνητικά στέλεχος.


Εξετάζεται, όμως, παράλληλα, να μπει και μια δεύτερη προϋπόθεση: Η διαφορά του πρώτου υποψήφιου δημάρχου με τον δεύτερο να είναι τουλάχιστον 5%.

Μόνο, δηλαδή, με 40% και 5 μονάδες διαφορά από τον επόμενο θα εκλέγεται δήμαρχος από τον πρώτο γύρο.

Με τη μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο εσωτερικών, κάθε εκλεγμένος δήμαρχος και περιφερειάρχης θα έχει πλέον την πλειοψηφία στο συμβούλιο, λιγότερο ωστόσο διευρυμένη. Η απλή αναλογική θα έχει εφαρμοστεί, συνεπώς, για πρώτη και τελευταία φορά το 2019.

Εξετάζεται, πάντως, και το ενδεχόμενο ο αριθμός των συμβούλων που εκλέγει να εξαρτάται και από το ποσοστό που λαμβάνει ο συνδυασμός του, να αυξάνεται δηλαδή κλιμακωτά ανάλογα με το ποσοστό, στη βάση του μοντέλου που υιοθετεί ο νέος εκλογικός νόμος για τις εθνικές εκλογές.

Άλλη μία προσαρμογή που εξετάζεται στο πρότυπο των εθνικών εκλογών είναι να θεσπιστεί ελάχιστο όριο 3% για την εκλογή δημοτικών συμβούλων από κάποιον συνδυασμό και την είσοδο στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νομοθετική παρέμβαση τον υπουργείου Εσωτερικών το προσεχές διάστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν εξαντλείται στον εκλογικό νόμο. Κατόπιν διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των δήμων και των περιφερειών, θα κατατεθεί μια μεγάλη νομοθετική μεταρρύθμιση, με κύριο χαρακτηριστικό την ενδυνάμωση του πρώτου και δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης, με τη μεταφορά σημαντικών αρμοδιοτήτων.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 comments:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΚΟΥΛΗ.
    ΕΛΥΣΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ , ΛΥΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.
    ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ 35% Η 30% , ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ 25%;
    KAI ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΞΟΔΑ, ΟΙ ΧΑΡΑ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ, ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΟΡΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι ρε απατεωνες! 'Οπως σας βολευει! Νομοι με τερτιπια κομμενα στα μετρα σας . Λιγες θα ειναι μερες σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ψηφίζω κουλη αλλά αυτό είναι σωστό δεν μπορεί να βγαίνει δήμαρχος με 20%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το κουλη το εκσυγχρινιστι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τελικά θα πισωγυρισουμε στο εκλογικό σύστημα του 2006. Απόδειξη ότι η δεξια είναι ταμπουρωμενη στις εμμονές της

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.