Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παλιό Διοικητήριο Αριδαίας: Το εμβληματικό κτίριο που παραμένει «κουφάρι» εδώ και δεκαετίες!



Κατά το παρελθόν έχουν γίνει από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές στην Αριδαία εργασίες για τον καθαρισμό του αύλειου χώρου του, έχουν γίνει προσπάθειες για να εξωραϊστεί, αλλά δεν έχει αναληφθεί ποτέ από τους αρμόδιους -είτε σε κεντρικό είτε σε τοπικό επίπεδο- κάποια σοβαρή πρωτοβουλία για την ουσιαστική αξιοποίησή του. στη Απ’ ότι γνωρίζουμε δεν έχει γίνει  κάποια μελέτη επισκευής και αξιοποίησής του με κάποια χρήση.

Ο λόγος για το εμβληματικό κτίριο του παλιού Διοικητηρίου της Αριδαίας στο κέντρο της πόλης, το οποίο παραμένει ένα κτίριο- «κουφάρι» και τυπικά ανήκει στον Δήμο.  Εδώ και πολλά χρόνια είναι εγκαταλελειμμένο και με το πέρασμα των ετών έχει υποστεί πολλές διαβρώσεις. Μάλιστα το εν λόγω κτίριο έπαθε σοβαρές βλάβες από τον σεισμό τον Δεκέμβριο του ’90 και είχε εκκενωθεί ως επικίνδυνο. Παραμένει για τρεις δεκαετίες ένα κτίριο – «κουφάρι», το οποίο όμως είναι «έμβλημα» και χαρακτηρίζει την πόλη της Αριδαίας.  

Η αδράνεια των προηγούμενων δημοτικών αρχών, αλλά απ’  ότι φαίνεται και της σημερινής, είναι «μνημειώδης», την στιγμή που το παλιό Διοικητήριο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και να αξιοποιηθεί σε πολλές κατευθύνσεις και να ξεκινήσει ένας διάλογος με μπροστάρη τον Δήμο Αλμωπίας. Όλοι οι τοπικοί φορείς σε παραγωγικό, επιστημονικό, πολιτιστικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι και -επιτέλους- να εξετάσουν σοβαρά την αξιοποίηση του παλιού Διοικητηρίου. Να ληφθούν υπ΄ όψιν όλες οι πολιτιστικές, ιστορικές και αυτοδιοικητικές παράμετροι και να δρομολογηθούν πρωτοβουλίες με συγκεκριμένο περιεχόμενο για την χρηματοδότηση οποιασδήποτε δράσης. Επιτέλους πρέπει να πάψει το ιστορικό και εμβληματικό αυτό κτίριο να αποτελεί «όνειδος» για την πόλη της Αριδαίας και να ντρέπονται οι πολίτες (αλλά και οι επισκέπτες της Αριδαίας) για την αδράνεια και την… «κατάντια» του.

Η "άσπρη αποθήκη" – Η ιστορία του Διοικητηρίου της Αριδαίας
(Πληροφορίες από εργασία μαθητών του 3ου Δημοτικού σχολείου Αριδαίας)

Η ακριβής χρονολόγηση του κτιρίου δεν μπορεί να υπολογιστεί. Πιθανολογείται ότι οι οικοδομικές εργασίες άρχισαν στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1920 και κράτησαν περίπου 3 χρόνια. Το 1929, το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών είχε ολοκληρωθεί και το κτίριο άρχισε να χρησιμοποιείται. Στα επόμενα χρόνια έγιναν παρεμβάσεις για την βελτίωσή του. Η πρώτη έγινε μετά την λήξη του 2ου Παγκοσμίου πολέμου και η δεύτερη κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του 1967.
Η θεμελίωσή του έγινε από τον Σύνδεσμο Κοινοτήτων Καρατζόβας και στο χτίσιμό του συνέβαλαν οικονομικά και άνθρωποι της περιοχής. Κατασκευαστής ήταν ο εργολάβος Θεοδόσιος Ιωαννίδης. Σύμφωνα με κάποια πληροφορία, τμήμα των οικοδομικών εργασιών έγινε από Ρουμάνους εργάτες. Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν μπετόν-αρμέ.
Ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε από τις κοινότητες της Καρατζόβας τον Οκτώβριο του 1928.
Την επιτροπή της ίδρυσης την αποτελούσαν οι: Πρόεδρος – Δημοσθένης Τυμπανίδης. Μέλη – Ιωάννης Χρυσούλης και Χρήστος Βέσκος

Ως έργο του Συνδέσμου αναφέρεται η αποθήκη. Υπάρχει όμως χρονολογία στην εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα πάνω από την κεντρική πύλη του κτιρίου, που αναγράφει την ύπαρξη του Συνδέσμου από το 1929. Σκοπός του Συνδέσμου ήταν η προαγωγή της επαρχίας μέσα από κοινωφελή έργα. Σύνθημα των ανθρώπων του Συνδέσμου ήταν “η αναζήτηση του καλού για τους άλλους, που σημαίνει εύρεση του δικού μας καλού”. Το ρητό του Πλάτωνα που έγραψαν στην εντοιχισμένη πλάκα ήταν ο οδηγός τους.
Το κτίριο αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη για τα κουκούλια και αργότερα για το κόκκινο πιπέρι, το σουσάμι, το βαμβάκι. Για το σκοπό αυτό, η αποθήκη παραχωρήθηκε στη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρατζόβας, που δημιουργήθηκε από τους 30 γεωργικούς συνεταιρισμούς που υπήρχαν στην περιοχή. Η Τράπεζα έχοντας ως μετόχους της τους παραγωγούς της επαρχίας, συγκέντρωνε στην Άσπρη αποθήκη τα προϊόντα της επαρχίας και στη συνέχεια τα διέθετε στην αγορά.
Μετά τον εμφύλιο πόλεμο το κτίριο άρχισε να φιλοξενεί δημόσιες υπηρεσίες και να γίνεται το Διοικητήριο της πόλης.

Υπηρεσίες που στεγάζονταν στο κτίριο είναι:

1. Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εγκαταστάθηκε το 1940 και αποχώρησε το 1986.
2. Γεωπονική Υπηρεσία. Εγκαταστάθηκε το 1971 και αποχώρησε το 1983.
3. Αγρονομείο. Εγκαταστάθηκε το 1950 και αποχώρησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
4. Γεωπόνοι. Στεγάστηκαν το 1975 και αποχώρησαν το 1986.
5. Εφορία καπνού.
6. Ιδιωτική τεχνική σχολή (1966) και αργότερα Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο. Αποχώρησε το έτος 1991-1992.
7. Ειρηνοδικείο. Εγκαταστάθηκε το 1950 και αποχώρησε το 1996.
8. Οικονομική Εφορία. 1957-1995.
9. Οργανισμός κόκκινου πιπεριού. 1950-1960.
10. Επαρχείο Αλμωπίας.
11. Μορφωτικός Σύλλογος “Αλμωπία”. Ιδρύθηκε το 1974 και στεγάστηκε στο 2ο όροφο. Λειτούργησε Δανειστική Βιβλιοθήκη, Λαογραφικό, Σκακιστικό, Χορευτικό τμήμα.
12. Ταχυδρομείο. Αποχώρησε το 1972.
13. Τμήματα του 1ου Γυμνασίου Αριδαίας.
14. Αίθουσα τελετών.
15. Γήπεδο μπάσκετ του ΦΟΑ στον αύλειο χώρο του κτιρίου. Δημιουργήθηκε το 1980 και στέγασε τις αθλητικές ανάγκες του Συλλόγου μέχρι το 1986.
16. Αποθήκη του Δήμου Αριδαίας.



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

9 comments:

  1. Κι όμως υπήρχε δυο χρόνια τώρα πρόγραμμα χρηματοδότησης στον "ΦΙΛΟΔΗΜΟ" για την ανακαίνιση και επανάχρηση τέτοιου είδους κτιρίων. Αλλά ... ποιος νοιάζεται;;; Μ' αυτά θ' ασχολούμαστε τώρα;

    Π.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απορώ για ποιο λόγο δεν έχουν φέρει ακόμα λαθρομετανάστες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ιδιαίτερα λυπηρό το θέαμα, ειδικά όταν ξέρει κανείς ότι το κτίριο αυτό είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορία των τελευταίων 100 χρόνων της περιοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την διαφορά Μπάτση την κάνεις στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την Αλμωπία και όχι στα αυτονόητα και στις προσλήψεις και αναθέσεις ημετέρων. Πάλι όπως φαίνεται η Αλμωπία θα έχει άλλον δήμαρχο συνεχίζοντας την παράδοση μέχρι να βρεθεί ο ικανός που θα αλλάξει πραγματικά τον τόπο και δεν θα είναι άλλος ένας απλός διαχειριστής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσφέρομαι εγώ να αλλάξω την Αλμωπία αγνώριστη θα την κάνω

      Διαγραφή
  5. Πολύ κατατοπιστικό το άρθρο Μπράβο σε αυτόν που το έγραψε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η επαναχρησιμοποίηση του αφού επισκευαστεί θέλει παρεμβάσεις που να καλύπτουν ανάγκες πρόσβασης για ΑΜΕΑ (ανελκυστήρες, ράμπες κλπ), πυρασφάλειας (εξόδους και κλίμακες διαφυγής), υποδομές (ηλεκτρολογικά, υδραυλικά κ.α). Η επισκευή του κτιρίου είναι προφανώς είναι ασύμφορη. Η πρόταση μου είναι άμεση κατεδάφιση διότι το κτίριο αυτή τη στιγμή είναι επικίνδυνο και οι αρμόδιοι βάζουν το κεφάλι τους στο ντορβά λειτουργώντας τον ακάλυπτο ώς χώρο στάθμευσης αντί να αποκλείσουν οποιαδήποτε πρόσβαση στο χώρο, ιδίως των μαθητών από το γειτονικό γυμνάσιο. Κατεδάφιση άμεση λοιπόν και κατασκευή σύγχρονου Γυμνασίου στη θέση του σε αντικατάσταση του παμπάλαιου γειτονικού. Εξασφαλίζεται έτσι τεράστιος ακάλυπτος χώρος στη θέση του Γυμνασίου που μπορεί να καλύψει ανάγκες κοινωνικών δραστηριοτήτων των πολιτών, είται κτιριακές είτε υπέθριων δραστηριοτήτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κατεδάφιση οπωσδήποτε είναι επικίνδυνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.