Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γ. Καρασμάνης στη Βουλή: Βόμβα στα θεμέλια της χώρας μας το "Δημογραφικό" (βίντεο)


Ζήτησε άμεσα μέτρα στήριξης νέων ζευγαριών και πολυμελών οικογενειών

Τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει πλέον προσλάβει το δημογραφικό στη χώρα μας, και την ανάγκη άμεσης λήψης ριζικών μέτρων για την αντιμετώπισή του, υπογράμμισε ο Γιώργος Καρασμάνης μιλώντας στη Βουλή.
Με την ομιλία του στη Βουλή επί του Νομοσχεδίου που θεσπίζει, μεταξύ των άλλων, επίδομα 2.000 ευρώ ως πρώτο μέτρο στήριξης νέων οικογενειών, ο πρώην υπουργός παρουσίασε τα σοκαριστικά στοιχεία και από την Ευρωπαϊκή Ένωση που καταδεικνύουν, πέραν πάσης αμφιβολίας, τον κίνδυνο το πρόβλημα να εξελιχθεί σε ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του Έθνους, λόγω ακριβώς της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού.
Ζήτησε δε τη θεσμική και ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας, τόσο με μέτρα ενθάρρυνσης στα νέα ζευγάρια στη γέννηση περισσότερων παιδιών, όσο και μέτρα ενίσχυσης των πολυμελών οικογενειών.

Ακολουθεί το video και το κείμενο της ομιλίας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε ένα νομοσχέδιο που έχει σχέση με το δημογραφικό, δηλαδή την ίδια την υπόσταση, το μέλλον και την προοπτική της χώρας. Η Κυβέρνηση υλοποιεί με συνέπεια βήμα-βήμα όλες τις εξαγγελίες της, όπως ακριβώς κάνει τώρα με αυτό το νομοσχέδιο με το οποίο θεσπίζει το επίδομα γέννησης παιδιού των 2.000 ευρώ, καθώς επίσης και την χρηματοδότηση των δήμων με στόχο τη λειτουργία περισσότερων βρεφονηπιακών σταθμών, ώστε να εξασφαλιστεί θέση σε όλες τις οικογένειες που το έχουν ανάγκη.
Ταυτόχρονα, με το νομοσχέδιο επέρχονται και άλλες αλλαγές στα υπάρχοντα επιδόματα παιδιού και ενοικίου, όπως και στο κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, που μετονομάζεται «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».
Για όλα αυτά μας έχει μιλήσει τεκμηριωμένα και εμπεριστατωμένα η Εισηγήτρια μας, όπως και άλλοι συνάδελφοι. Εγώ εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι ότι όλα αυτά εντάσσονται στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης δημογραφικής πολιτικής, προκειμένου να αντιστραφεί η αρνητική δημογραφική τάση.
Το δημογραφικό πρόβλημα της πατρίδας μας εξελίσσεται δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Άρχισε να οξύνεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Μέχρι τότε, η Ελλάδα, με δείκτη γεννητικότητας 2,1 ανά γυναίκα, εξασφάλιζε οριακά την ανανέωση των γενεών. Έκτοτε, το πρόβλημα διαρκώς εντείνεται, ενώ τα τελευταία χρόνια λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, αποτελώντας τη μεγαλύτερη απειλή του έθνους μας.
Τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας, οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά δεκάδες χιλιάδες. Παρατηρείται, δηλαδή, μία αυξητική τάση στην υπεροχή θανάτων έναντι των γεννήσεων της τάξης του 40% και πλέον. Βέβαια, το 20% των γεννήσεων αυτών προέρχεται από γυναίκες ξένης υπηκοότητας, γεγονός που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.
Σε όλες τις περιφέρειες της πατρίδας μας υπερτερούν οι θάνατοι των γεννήσεων, παρόλο που το προσδόκιμο ζωής έχει βελτιωθεί. Οι ιερείς μας τελούν συχνότερα εξόδιες ακολουθίες παρά μυστήρια γάμων και βαφτίσεων. Η Ελλάδα δηλαδή φθίνει πληθυσμιακά και γηράσκει επικίνδυνα.
 Όλα αυτά τα επιβεβαιώνουν, τραγικά, οι εκθέσεις της Κομισιόν που δίνονται κατά καιρούς στη δημοσιότητα και παρουσιάζουν στοιχεία γήρανσης του πληθυσμού στην Ευρώπη. Για την Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκθέσεις αυτές, τα στοιχεία είναι    συγκλονιστικά. Με ορίζοντα το 2060, τα άτομα που θα βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία θα μειωθούν σε τέσσερα εκατομμύρια εξακόσιες χιλιάδες, από επτά εκατομμύρια εκατό χιλιάδες που είναι σήμερα. Δηλαδή, θα υπάρξει μία απώλεια της τάξης των δυόμισι εκατομμυρίων ατόμων, ικανών να εργαστούν.
Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν και την αδιέξοδη προοπτική στα ασφαλιστικά ταμεία της πατρίδας μας, στη διατήρηση της στρατιωτικής μας ισχύος, καθώς και στο είδος της ανάπτυξης που μπορούμε να ελπίζουμε και να σχεδιάζουμε. Σήμερα οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού μας. Για την πατρίδα μας δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον και προοπτική χωρίς οικογένεια και αύξηση των γεννήσεων, που να εξασφαλίζουν όχι απλά την ανανέωση των γενεών, αλλά και την αύξηση του πληθυσμού.
 Η οικονομική κρίση, ασφαλώς, επηρέασε δραστικά τη φυσική μεταβολή του πληθυσμού, αφού η ανεργία αποθαρρύνει πολλούς νέους να δημιουργήσουν οικογένεια. Επιπλέον, η κρίση εξώθησε πολλούς νέους και νέες, το πιο παραγωγικό τμήμα του πληθυσμού, σε μαζική μετανάστευση. Ακόμα και οι πτυχιούχοι και εξειδικευμένοι νέοι, στους οποίους η πατρίδα βασίζεται για τη ριζική ανασυγκρότησή της, αναγκάζονται να αναζητήσουν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.
Η μετανάστευση, όμως, είναι αμφίδρομη. Πέραν της εκροής Ελλήνων στο εξωτερικό, μαζικό είναι το κύμα των αλλοεθνών που για διαφορετικούς λόγους εισρέουν μαζικά στην πατρίδα μας αναζητώντας καλύτερη τύχη, αλλοιώνοντας όμως τη φυσιογνωμία του έθνους. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, φοβούμαι πολύ ότι σε λίγες δεκαετίες θα είμαστε μειοψηφία στην ίδια τη χώρα μας.
Εν κατακλείδι, το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της πατρίδας μας είναι το δημογραφικό. Εξελίσσεται σε ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια τους έθνους, εξαιτίας ακριβώς της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού, που προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, με ζοφερές προοπτικές για το μέλλον.
Η στήριξη, συνεπώς, των πολυμελών οικογενειών δεν πρέπει να έχει το χαρακτήρα της φιλανθρωπίας, αλλά είναι υποχρεωμένη η πολιτεία να στηρίξει το θεσμό της οικογένειας με μόνιμα, συγκεκριμένα μέτρα, μέτρα πολιτικής, στο σχολείο, στην οικογένεια, στην εργασία, στην κοινωνία.
 Πιστεύω ότι στην προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της ποιότητας της πολύτεκνης οικογένειας, έχουμε αρωγό και συμπαραστάτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και το κάνει αυτό όχι μόνο από υποχρέωση στοιχειώδη, ως Πρωθυπουργός, αλλά κι επειδή είναι γόνος πολύτεκνης οικογένειας και πατέρας τριών παιδιών. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της τετραετίας θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος θα θεσπιστούν και άλλα μέτρα στήριξης των πολυμελών οικογενειών.
 Και μία προσωπική αναφορά. Προέρχομαι από πολύτεκνη οικογένεια. Έχω βιώσει βαθιά το νόημα των αναγκών της πολύτεκνης οικογένειας. Γι’ αυτό και σας καλώ να υπερψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο, που είναι ένα βήμα σημαντικό, είναι μία αρχή. Και η αρχή, όπως ξέρετε, είναι το ήμισυ του παντός.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

7 comments:

  1. Άσε κύριε καρασμανη κοιτάξτε τους λαθρομετανάστες βάλτε τους λεφτά κάθε μήνα στης κάρτες δώστε τους και το επίδομα γέννας τους Έλληνες μόνο να τους φορολογατε ξέρετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βόμβα δεν είναι αυτό αλλά η τροπολογίες που ψηφίζετε κατά περίπτωση παρακάμπτοντας το κράτος δικαίου και μια από τις θεμελιώδεις αρχές της Δημοκρατίας η εμπιστοσύνη του Πολίτη στην κυβέρνηση .ΝΤΡΟΠΗ ΝΤΡΟΠΗ ΝΤΡΟΠΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έλεγες ότι θ δώσεις εμπάργκο που είναι τσάμπα σε ψιφισαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λαμόγια όλοι στην ΝΔ τι φούμο έχετε να φάτε κατά το δοκούν κυβερνάτε λαμόγια εεε λαμογια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συνάδελφε πήραμε εμπάργκο,αλλά έπρεπε να ήτανε περισσότερο,όπως είπε και ο ίδιος .Αν δεν ήταν αυτός δεν θα το παίρναμε, να λέμε και καμιά αλήθεια.Φέτος να δούμε τι θα κανει, Περιμενουμε εμπάργκο.Αντε να δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΩΡΓΟ ΟΤΑΝ ΩΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΓΑΠ ΨΗΦΙΖΑΤΕ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΙ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΕΒΛΕΠΑΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 1ου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, ΕΙΣΤΕ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΑΞΙΟΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΩΡΓΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λαμόγιο ο καρασμανης δεν ψήφισε κανένα μνημονιο και μάλιστα τις περικοπές των επιδομάτων των πολυτέκνων τις καταψήφισε .
    Το καταλαβες Λαμογιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.