Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΚΕΠΑ στα Γιαννιτσά: Ένα δίκαιο αίτημα για να σταματήσει η ταλαιπωρία εκατοντάδων ασφαλισμένων


Το μείζον ζήτημα της σύστασης και λειτουργίας Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) και στην πόλη των Γιαννιτσών, γεγονός που θα βάλει τέλος στην ταλαιπωρία εκατοντάδων ασφαλισμένων, έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα. 
Το θέμα της λειτουργίας Επιτροπών ΚΕ.Π.Α. και τμήματος απονομών συντάξεων στα Γιαννιτσά τέθηκε από τον βουλευτή Πέλλας Διονύση Σταμενίτη στον Διοικητή του ΕΦΚΑ Χρήστο Χάλαρη, σε συνάντησή που είχαν στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα. Ο βουλευτής ζήτησε επιτακτικά να ληφθεί απόφαση για το θέμα αυτό που θα συμβάλει στην καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων όσον αφορά στον προσδιορισμό του ποσοστού αναπηρίας και έκδοσης των σχετικών αποφάσεων απονομής συντάξεων.
Να σημειωθεί ότι το σημαντικό αυτό ζήτημα τέθηκε πολλές φορές στο παρελθόν, τόσο  στην πρώην αν. υπουργό Εργασίας κα Φωτίου, όταν επισκέφθηκε την ΠΕ Πέλλας πριν από δύομισι χρόνια περίπου, όσο και στην πρώην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε σύσκεψη εργατικών φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων που έγινε στα Γιαννιτσά. 
Να σημειωθεί ότι μια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα επιβαρύνει οικονομικά τις δημόσιες δαπάνες, καθώς το υπάρχον κτίριο του (πρώην) ΙΚΑ στα Γιαννιτσά, στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι εδώ και λίγα χρόνια μπορούν να καταθέτουν ήδη τις αιτήσεις για πιστοποίηση της αναπηρίας τους με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, είναι ιδιόκτητο και διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές, ενώ το στελεχιακό δυναμικό είναι επαρκές για να καλύψει τις ανάγκες του Κέντρου. Εξάλλου, το μοναδικό Κέντρο που υπάρχει σήμερα βρίσκεται στην πόλη της Έδεσσας και εξυπηρετεί χιλιάδες πολίτες, γεγονός που επιφορτίζει το προσωπικό με τεράστιο όγκο δουλειάς, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην έκδοση των πορισμάτων. Η κ. Αχτσιόγλου είχε επιφυλαχθεί τότε να εξετάσει την δυνατότητα αυτή, ωστόσο όμως δεν έγινε κάποιο βήμα στην κατεύθυνση αυτή.
Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα αυτό απασχόλησε την επικαιρότητα και πριν από έξι χρόνια περίπου, όταν ο τότε υποδιοικητής του ΙΚΑ κ. Παπαθανασίου παραδέχθηκε το μείζον πρόβλημα της απουσίας Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας στα Γιαννιτσά, σε επίσκεψη που του είχε κάνει και του έθεσε –τότε για πρώτη φορά- ο κ. Σταμενίτης. 
Από την πλευρά του ο κ. Παπαθανασίου είχε αναγνωρίσει πλήρως το δίκαιο του αιτήματος και είχε ενημερώσει τον βουλευτή ότι είναι στις προθέσεις του ΙΚΑ να το υλοποιήσει. 
Πλην όμως, και ενώ όλα έδειχναν ότι το ΚΕΠΑ θα συσταθεί με επιτροπές στα Γιαννιτσά, μέχρι σήμερα δεν έγινε απολύτως τίποτε, παρά μόνο δημιουργήθηκε ένα τμήμα με μια υπάλληλο που δέχεται τα δικαιολογητικά από τους αιτούντες και παραδίδει τα πιστοποιητικά αναπηρίας όταν αυτά είναι έτοιμα για να τα παραλάβουν οι ενδιαφερόμενοι.
Θεωρούμε ότι το μέγιστο αυτό ζήτημα πρέπει να το εξετάσουν σοβαρά ο σημερινός καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός και φυσικά ο Διοικητής του ΕΦΚΑ. Δεν πρόκειται για κάποια απόφαση δύσκολη, που στοιχίζει οικονομικά και είναι δύσκολο να υλοποιηθεί στην πράξη. 
Δ. Μπ.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.