Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δουλειές στα χωράφια σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες


Έναν “ΟΑΕΔ μεταναστών” για αγρότες έχει στα σκαριά η κυβέρνηση. Τι περιλαμβάνει το σχέδιο που μπορεί να φέρει ανατροπές. Τι αλλάζει στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Οι προσδοκίες για την αναζωογόνηση της υπαίθρου και της αγροτικής οικονομίας.

Από όλη την Ελλάδα υπάρχουν αιτήματα για την εύρεση εργατών που θα απασχοληθούν σε εργασίες εποχικού χαρακτήρα σε διάφορες καλλιέργειες. Έτσι, η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία προχώρησαν στη σύσταση μιας επιτροπής που ανέλαβε να βρει λύση στο πρόβλημα.

Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με τους αρμόδιους φορείς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί νέο ραντεβού, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Στις πρώτες συναντήσεις καταγράφηκαν τα αιτήματα για εργατικά χέρια από όλη τη χώρα και συμφωνήθηκε να υπάρξει μια πιλοτική εφαρμογή του νέου σχεδίου από τον νόμο, πιθανότατα από τον νομό Ημαθίας.

Οι περίπου 80 συνεταιρισμοί θα έχουν λίστα με τον αριθμό εργαζομένων που χρειάζονται για τις εποχικές εργασίες και τον χρόνο απασχόλησης και θα συνεργάζεται με τους κατά τόπους ΟΑΕΔ. Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί ένας “ΟΑΕΔ μεταναστών” που θα έχει αντίστοιχη λίστα με εργαζόμενους που θα μπορούν να μεταβούν στις αγροτικές περιοχές όπου απαιτούνται εργατικά χέρια.

Σχέδιο διαχείρισης προσφυγικού – μεταναστευτικού

Το σχέδιο εκπονείται από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εργασίας και τον ΟΑΕΔ. Η ιδέα είναι απλή και μπορεί να φέρει τα πάνω – κάτω, τόσο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού, όσο και στην αναζωογόνηση της υπαίθρου, αλλά και της αγροτικής οικονομίας.

Φιλόδοξο σχέδιο – Τα πλεονεκτήματα

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 66.000 πρόσφυγες και μετανάστες που είναι καταγεγραμμένοι, νόμιμοι και διαθέτουν ΑΜΚΑ.

Από αυτή τη “δεξαμενή” θα απασχολούνται όσοι χρειάζονται για τις αγροτικές εργασίες ανά την Ελλάδα. Από το μάζεμα ελιών στην Κρήτη, μέχρι την παραγωγή των εσπεριδοειδών, το βαμβάκι κλπ.

Το πλεονέκτημα σε σχέση με τους εργάτες από την Αλβανία ή από άλλη χώρα είναι ότι θα πρόκειται για καταγεγραμμένους και επίσημα ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα τα μεροκάματα να μπορούν να περάσουν ως έξοδα από τους παραγωγούς.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Έλληνες παραγωγοί αδυνατούν να βρουν φθηνά εργατικά χέρια. Γι΄ αυτό φέρνουν για 2 – 3 μήνες εργάτες από την Αλβανία, όμως, όπως λένε, υπάρχει πρόβλημα τόσο με τα προξενεία και τις βίζες όσο και με τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργατών.

Έτσι, με το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση πολλά προβλήματα για την εγχώρια παραγωγή μπορούν να επιλυθούν και παράλληλα να τονωθεί η ελληνική ύπαιθρος και γενικότερα η ελληνική αγροτική οικονομία.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

20 comments:

  1. Κανα σχέδιο για εμάς τους ήδη υπάρχων ανέργους υπάρχει?
    66.000 λαθρομεταναστες διαθέτουν ΑΜΚΑ και τα δικά μας παιδιά ανασφάλιστα λόγω ανεργίας παλιορατσιστες
    Δρόμο όλους πίσω ούτε δουλειά ούτε τίποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει σχέδιο και για μας..............
      Δεν το έχεις αντιληφθεί;
      Στα πλαίσια εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση, Θα ξαναγίνουμε ραγιάδες χωρίς να πέσει τουφεκιά μέσω του ειρηνικού εποικισμού της χώρας.

      Διαγραφή
    2. ΤΙ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΕΣΤΕ ΜΕΓΑΛΟΑΓΡΟΤΕς ΚΟΙΛΑΡΑΔΕΣ; Ο ΚΟΥΛΗΣ ΣΑΣ ΕΛΥΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΧΕΡΙΩΝ, ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΤΙΣ ΜΠΥΡΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΝΤΙΝΕΣ. ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΑΦΓΑΝΟΙ, ΣΥΡΙΟΙ ,ΣΟΜΑΛΟΙ.

      Διαγραφή
  2. ΠΟΙΟ ΒΑΜΒΑΚΙ ΒΡΕ ΑΣΧΕΤΟΙ .....ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΖΕΥΤΕΤΕ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ......ΤΟ ΕΙΠΕ Η ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΤΡΕΞΑΝ ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΙ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥΜΠΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΞΦΟΡΔΗΣ ΝΑ ΤΟ ΥΙΟΘΕΤΗΣΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οτι θα τρέξουν οι λάθρο να δουλέψουν τωρα!!! 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 Ας γελάσω . Οπως το πάνε θα φύγουμε εμείς οι αγρότες -αγρότησες και θα μείνουν αυτοί να τους ταιζει η Ε.Ε και η Ελλαδιτσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι μετανάστες μας φταίνε που δεν μαζεύουμε τα κεράσια μας, τα ροδάκινα μας κ.λ.π.? Καφέδες ποιος θα πίνει ρε Ελληναράδες τεμπελοχανία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μόνο οι Αλβανοί είναι για τα χωράφια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπως στη Γερμανια ζητησαν 500,000 μεταναστες οι εργοστασιαρχες, ετσι και Ελλαδα, οπου πλεον ουτε οι Αλβανοι πανε χωραφι, οι μεγαλογαιωκτημονες ζητησαν εργατικο δυναμικο. Οι κυβερνωντες σκεφτηκαν τους μεταναστες, αλλα ξεχασαν να τους ρωτησουν.

      Διαγραφή
  6. Έτσι έγινε και με τους Αλβανούς και τωρα απόκτησαν δικαιώματα,νοσηλεία στα νοσοκομεία,δωρεάν κατασκήνωση τα παιδιά τους και πολλά αλλά....Ας εξασφαλιστούν πρώτα οι Ελληνες και τα Ελληνόπουλα και μετα όλοι οι άλλοι....ποσοι απο αυτούς που έρχονται είναι στ αλήθεια πρόσφυγες?και γιατί όλοι εδώ και όχι πουθενά άλλου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άλλη μια πλάγια οδός για μονιμοποίηση των λαθρομεταναστών και επίσης ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην αντικατάσταση πλυθησμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι Αλβανοί τώρα πια αγοράζουν χωράφια και σπίτια αυτών που μετανάστευσαν... μπαίνουμε σε επικίνδυνο σπιράλ αφελληνισμού της Ελλάδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπουρδελο πολυτελιας η ελλαδα για ολους εκτος απο τους ελληνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απορώ γιατί κάνετε παράπονα όλοι εσείς δεν βγήκαν μόνοι τους τους ψηφίσατε Ε τώρα λουστείτε τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΖΗΤΩ Η ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!!!ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΘΑ ΒΡΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ!!!

      Διαγραφή
  11. Ρε δεν καταλαβατε ; Τζαμπα εργατικα χερια για τους μεγαλοαγροτες ψηφοφορους της Ν.Δ. ! Οπως εγινε με τους Αλβανους, Γεωργιανους και Βουλγαρους εργατες γης ,το ιδιο θα γινει και με τους Σΰριους ,Αφγανους! αφου τα δικα μας παιδια σπουδαζουν εως τα 35 τους χρονια ,μετα δεν πανε στο χωραφι σε δουλειες χειρωνακτικες! Τωρα οι Αλβανοι και οι πρωτοι μεταναστες εγιναν μαστοροι,εργολαβοι, ενω οι ελληνες λογιστες,νοσηλευτες ,θεολογοι , δασκαλοι ανεργοι! Η ιστορια επαναλαμβανεται. Για ποιο οργανωμενο σχεδιο λαθροεποικισμου και εθνολογικης αλλοιωσης μιλατε καφροι! Τους ψηφιζατε, τους ψηφιζετε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τεμπέληδες που είστε όταν ψάχνουν Εργάτες για τα κεράσια να σας πω που ...στις καφετέριες με ένα κινητό στο χέρι, πηρα φέτος 4 παιδιά 20 ετών να δουλέψουν σε 3 ημέρες οι 2 με κρέμασαν και οι άλλοι 2 σε 4 μέρες τους έψαχνα με 35 ευρώ την ημέρα και όχι 25 που έδινα στους Αλβανούς .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΟΥΒΑΛΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ.
      ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ. ΤΟ ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΑΞΙΑ ΕΧΕΙ ΓΙ΄ ΑΥΤΟΥΣ Η ΖΩΗ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ. ΑΝ ΒΡΕΘΕΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΜΕ ΤΟ ΛΕΠΙΔΙ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ, ΘΑ ΨΑΧΝΕΙΣ ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ,
      ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΤΕΜΠΕΛΙΑ , ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΜΠΕΛΙΑ, ΤΟΝ ΕΘΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΤΕΜΠΕΛΙΑ ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΣΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΚΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ 1990 ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΑΙΛΑΒΟΙ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΑΡΧΙΚΑ ΓΙΑ ΨΙΧΟΥΛΑ, ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΟΡΕΥΤΙΚΑΝ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ. ΚΑΤΟΠΙΝ ΓΕΜΙΣΑΝ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΜΕ ΚΕΡΑΣΙΑ, ΕΙΔΙΚΑ ΕΚΕΙ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΦΥΤΕΥΤΙΚΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΟΡΔΕΣ ΤΩΝ ΦΘΗΝΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΧΕΡΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΜΑΖΕΥΑΝ.
      ΤΩΡΑ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΙΣΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ.
      ΠΡΟΣΕΣΕ ΣΤΟ ΞΥΠΝΙΟ ΣΟΥ ΟΠΩΣ ΣΟΥ ΠΡΟΕΙΠΑ.
      ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΟΙ ΙΑΤΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΟΡΘΩΣΕΙ ΚΑΙ ΣΥΜΠΙΕΣΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.
      ΜΗΠΩΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΔΟΥΛΟΥΣ;

      Διαγραφή
    2. Αν έψαχνες για διευθυντή θα καθόντουσαν και η τέσσερις

      Διαγραφή
  13. ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΜΑΛΩΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΗ ΣΑΣ ,ΕΔΩ ΚΑΤΑΣΤΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΑ ΜΑΣ ΞΕΡΙΖΩΣΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ,ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΤΑ ΒΟΗΘΑΝ ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΨΑΧΝΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ,ΕΞΩ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΟΠΡΌΣΚΥΛΑ ΛΑΟΜΛΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.