Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Επτά ερωτήματα για τη στεγανοποίηση του Εδεσσαίου ποταμού απευθύνει η περιφερειακή παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά», στη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας


Επτά ερωτήματα για τη στεγανοποίηση του Εδεσσαίου ποταμού και την περιοδική εκτροπή νερών από τους καταρράκτες Εδέσσης για 30 εβδομάδες, απευθύνει περιφερειακή παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά», στη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 
Συγκεκριμένα το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ:
κ. Απ. Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
κ. Β. Καρακωστάνογλου, Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου
κ. Ι. Τζαμτζή, Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας
κ. Κ. Γιουτίκα, Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Στεγανοποίηση Εδεσσαίου ποταμού και περιοδική εκτροπή νερών από τους καταρράκτες Εδέσσης για 30 εβδομάδες.  

Χωρίς τον κεντρικό της καταρράκτη θα μείνει η Έδεσσα από τις 15 Φεβρουαρίου και για τριάντα εβδομάδες, από τις Δευτέρες μέχρι τις Τετάρτες, καθώς η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας αποφάσισε να πραγματοποιήσει έργα στεγανοποίησης στον Εδεσσαίο ποταμό, συνολικού μήκους 900 μέτρων. Τα έργα κρίθηκαν απαραίτητα γιατί τα νερά του ποταμού φτάνουν στα υπόγεια των παρακείμενων πολυκατοικιών και δημιουργούν προβλήματα στα θεμέλιά τους, ενώ έχουν καταστραφεί και τα συρματοκιβώτια (σαρζανέτια) που είχαν χρησιμοποιηθεί για τη σταθεροποίηση της κοίτης. Τα έργα τοποθέτησης τσιμέντου και πετρών αποφασίστηκαν να γίνονται μόνο κατά τη διάρκεια τριών ημερών κάθε βδομάδας, ώστε τις υπόλοιπες μέρες να υπάρχουν νερά στον καταρράκτη και να μην επηρεαστεί υπέρμετρα το τουριστικό ρεύμα στην πόλη. Το έργο δημοπρατήθηκε τον προηγούμενο Μάρτιο, αλλά παρουσιάστηκαν διάφορα προβλήματα και καθυστέρησε η έναρξή του. Τα νερά θα παρακάμπτονται σε άλλο ποτάμι για να εκτονώνεται η πίεση του νερού και να καταλήγει στην τεχνητή λίμνη. 
Ωστόσο, υπάρχουν και αντίθετες επιστημονικές απόψεις, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι καθιζήσεις που παρατηρούνται στην Έδεσσα οφείλονται στη μείωση του κορεσμού των πετρωμάτων από την υγρασία του ποταμού και τη συνακόλουθη μείωση της συμπαγούς τους σύστασης. Ένα από τα χαρακτηριστικά του τοπικού πετρώματος (τραβερτίνη) είναι ότι, εφόσον υπάρχει συνεχής ροή νερού, το πέτρωμα ή ο βράχος κτίζεται (σταλακτίτες-σταλαγμίτες κ.λπ.). Σε περίπτωση κάποιας ρωγμής ή σπασίματος, το σπάσιμο επουλώνεται με νέα εναπόθεση αλάτων, όπως ακριβώς επουλώνεται μια πληγή σε έναν ζωντανό οργανισμό. Τα νερά της Έδεσσας είναι υπέρ-κεκορεσμένα με ανθρακικό ασβέστιο (CaCO2) που έχει αποτέλεσμα το κτίσιμο του πετρώματος. Μια συντήρηση ήπιας μορφής κατά καιρούς θεωρείται υπεραρκετή ώστε να σωθούν και τα 80 περίπου δένδρα του ποταμού, που θα καταστρέψει η προτεινόμενη παρέμβαση!
Ως σπάνιο και μοναδικό, λοιπόν, μπορεί να χαρακτηριστεί το υδρογεωλογικό σύστημα της Έδεσσας, που χρειάστηκε εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, ώστε η φύση κάτω από ιδιαίτερα σπάνιες συγκυρίες να δημιουργήσει αυτό το θαύμα που λέγεται βράχος της Έδεσσας. Το πορώδες του βράχου συντελεί στη μοναδική βλάστηση. Κοίτες και όχθες, χτισμένες από το ίδιο το ποτάμι, σε συνδυασμό με την καθαρότητα και τη μοναδική χημική σύσταση του όλου συστήματος (νερό, πετρώματα, βλάστηση, κλιματολογικές συνθήκες), ενδείκνυνται για κάτι το μοναδικό και σπάνιο σε ό,τι αφορά ένα οικοσύστημα.

Ερωτάται η διοίκηση της Περιφέρειας: 

1. Ποια ήταν τα προβλήματα που οδήγησαν στην καθυστέρηση του έργου; 
2. Η μη εξασφάλιση της συνεχούς ροής για τριάντα εβδομάδες είναι σύμφωνη με την ισχύουσα νομοθεσία; 
3. Υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη; Υπάρχει ιζηματολογική και υδρογεωλογική μελέτη; Αν ναι, έχουν δοθεί στη δημοσιότητα; 
4. Αρκούν οι επικαλούμενοι λόγοι για τη μετατροπή ενός ποταμού ζωντανού με χλωρίδα και πανίδα σε ένα τσιμεντένιο κανάλι τύπου Ιλισού, Κηφισού; Πως εξασφαλίζεται ότι σε ένα επόμενο στάδιο δεν θα μετατραπεί σε υπόγειο οχετό, όπως τα δύο προαναφερθέντα ποτάμια της Αθήνας; 
5. Εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις, όπως η αποκατάσταση των συρματοκιβωτίων ή η χρήση τοπικών πωρόλιθων; Εξετάστηκε η εκδοχή της συντήρησης ήπιας μορφής κατά καιρούς, ώστε να σωθούν και τα δένδρα του ποταμού; 
6. Για ποιο λόγο οι εργασίες δεν γίνονται με φορητά διαμήκη τσιμεντοφράγματα εκατέρωθεν και εναλλάξ, για να εξασφαλίζεται η συνεχής ροή του ποταμού και παράλληλα να διασφαλίζεται η απαιτούμενη ποσότητα νερού ώστε να μην πληγεί ούτε μέρα η τουριστική οικονομία καθώς και η αγροτική οικονομία της πόλης και της περιοχής; 
7. Υπάρχει ενδεχόμενο επανεξέτασης του έργου, σε περίπτωση που κριθεί ότι προκαλεί μεγαλύτερη ζημία παρά όφελος; 

Ο επικεφαλής της παράταξης
Γιαννούλης Χρήστος

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. ΕΣΥ Κ.ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΔΕΝ ΉΣΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΌ ΣΥΜΒΟΎΛΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΕΣ ΤΙΣ ΕΞΗΓΉΣΕΙΣ ΠΟΥ ΈΔΩΣΑΝ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΊ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΆΡΧΗΣ ΗΤΑΝ ΟΜΩΣ Ο ΥΠΟΨΉΦΙΟΣ ΣΟΥ (Ο ΟΠΟΊΟΣ ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΌΝΤΩΣ,ΣΆΡΩΣΕ ΣΕ ΣΤΑΥΡΟΎΣ)ΤΊΠΟΤΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΆΒΕ ΑΠ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΊ ΚΑΙ ΒΓΆΖΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ;ΓΙ'ΑΥΤΌ ΟΙ ΕΔΕΣΣΑΙΟΙ ΤΟ ΜΑΎΡΙΣΑΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΈΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΚΟΎΣΑΤΕ,ΣΥΜΠΟΛΊΤΕΣ ΤΙ ΕΊΠΕ Ο ΥΠΟΨΉΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΣΤΟ ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΎΛΙΟ;ΌΠΩΣ ΤΟ 1979 ΠΝΊΓΗΚΑΝ 3 ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΜΜΎΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΉΘΗΚΕ ΑΠΌ ΤΟ ΦΡΆΓΜΑ ΤΟΥ ΕΔΕΣΣΑΙΟΥ ΤΟ ΊΔΙΟ ΝΑ ΠΑΘΟΥΝΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.ΑΥΤΟΊ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΉΦΙΟΙ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΝΕ ΤΟ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ,ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ ΚΎΡΙΕ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΉ ΤΈΤΟΙΩΝ "ΑΞΙΩΝ"ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ (ΕΥΤΥΧΏΣ ΓΙΑΤΊ ΜΌΝΟ ΥΠΟΨΉΦΙΟΙ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.