Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συνάντηση Δημάρχου Σκύδραςμε τον Υφυπουργό Εσωτερικών/ Μακεδονίας Θράκης (φωτο)



Τον Υφυπουργό Εσωτερικών /Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρο Καράογλου υποδέχθηκε στο Δημαρχείο Σκύδρας, την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020, η Δήμαρχος  Κατερίνα Ιγνατιάδου  με συνεργάτες της.
   Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επίσκεψης και περιοδείας του κ. Υφυπουργού στο Νομό μας. Από τους συνεργάτες της Δημάρχου συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι: Μαρία Γιακαμόζη, Μιχάλης Μέγας, Χαράλαμπος Γεραντίδης, Γιώργος Σταματέλλος, Κωνσταντίνος Τερζίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Θεμιστοκλής Κρητίδης κι ο Πρόεδρος Πετριάς – Λουτροχωρίου -  Πλευρώματος Γρηγόρης Βόλτσης.
   Η συζήτηση ξεκίνησε με το μέγα θέμα της προστασίας της υγείας των πολιτών και το κόστος στην οικονομία από την επιδημία του κορωνοϊού και επισημάνθηκε ότι όλες κι όλοι θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και υπεύθυνοι, να ενημερωνόμαστε και να εφαρμόζουμε τις συστάσεις και τις οδηγίες των ειδικών και των αρμοδίων υπηρεσιών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της επιδημίας ώστε να την ξεπεράσουμε με τον πιο ανώδυνο τρόπο.
   Ακολούθως, η Δήμαρχος ενημέρωσε και έθεσε υπόψη του κ. Υφυπουργού τα παρακάτω σημαντικά ζητήματα για το Δήμο για τα οποία ζήτησε την υποστήριξη και τη συνδρομή του για την επίλυσή τους, στο μέτρο που του αναλογούν με βάση τις αρμοδιότητές του, παραδίδοντάς του και τα σχετικά έγγραφα.
    Ο Δήμος Σκύδρας, τόνισε η Δήμαρχος, είναι κατά βάση ένας αγροτικός – περιφερειακός Δήμος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά και αξιόλογα πλεονεκτήματα σ΄όλους τους τομείς της οικονομίας  πάνω στα οποία η κεντρική διοίκηση θα πρέπει να δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον και να παράσχει τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία. 
   Η Δήμαρχος, ανέδειξε για μια ακόμη φορά το αγροτικό ζήτημα κι  αναφέρθηκε στη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αγρότες μας τονίζοντας, μεταξύ των άλλων, πως καθώς έχουν πληρώσει τα καλλιεργητικά έξοδα της χρονιάς, είτε δεν έχουν πληρωθεί είτε δεν έχουν εξοφληθεί ή αποζημιωθεί για τις παραγωγές τους από τις προηγούμενες χρονιές.
   Αναφορικά με τις προτάσεις και τα προς χρηματοδότηση έργα του Δήμου Σκύδρας, η Δήμαρχος υπογράμμισε τα παρακάτω:
1. Ο Δήμος Σκύδρας έχει καταθέσει τις παρακάτω προτάσεις στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ του Υπουργείου Εσωτερικών  για τις οποίες αναμένει την αξιολόγηση και την ένταξη τους :
Την πράξη με τίτλο «Δημιουργική επανάχρηση κτιρίου Πνευματικού κέντρου Δήμου Σκύδρας». 
Την πράξη με τίτλο «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες του Δήμου Σκύδρας».
Την πράξη με τίτλο «Εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες του Δήμου Σκύδρας».
Την πράξη με τίτλο «Προμήθεια στεγάστρων για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού στον Δήμο Σκύδρας».
Την πράξη με τίτλο «Κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων του Δήμου Σκύδρας».
2. Ο Δήμος Σκύδρας επλήγη και από νέα ακραία καιρικά φαινόμενα στις 10-12/07/2019 με αποτέλεσμα οι ήδη πληγείσες υποδομές να υποστούν μεγαλύτερες ζημιές οι οποίες δεν έχουν αποκατασταθεί έως σήμερα λόγω του μεγάλου οικονομικού κόστους με αποτέλεσμα να διατρέχει μεγάλο κίνδυνο η ασφάλεια των πολιτών κυρίως στα οδικά και αγροτικά δίκτυα. Για τον λόγο αυτό ζητήσαμε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Σκύδρας η οποία ισχύει μέχρι και σήμερα. Λόγω του μεγάλου οικονομικού κόστους για τις άμεσες και επιβεβλημένες αποκαταστάσεις βλαβών που ξεπερνούν τις 200.000,00 €, όσον αφορά το οδικό και το αγροτικό οδικό δίκτυο ο Δήμος Σκύδρας ζήτησε με το αρ. 8577/22-08-2019 έγγραφο του την οικονομική ενίσχυση από το Υπουργείο Εσωτερικών από το πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ α΄και β΄βαθμού για την αποκατάσταση όλων αυτών των ζημιών. 
3. Θα πρέπει να υπάρξει άμεσα ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τον έλεγχο όλων των δημοσίων κτηρίων με άμεσο πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο δομικής τρωτότητας. Είναι αναγκαίο να γίνουν έλεγχοι άμεσα για σχολεία, νοσοκομεία και γενικά χώρους συνάθροισης κοινού. Να συνδεθεί και το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και όλα τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας με ελέγχους και εργασίες στατικής επάρκειας. Πρέπει όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που ενισχύουν αποκατάσταση ή ανακαίνιση κτηρίων να προβλέπουν τις δαπάνες που χρειάζονται για τη σεισμική τους θωράκιση.
4. Η κατασκευή σχολικών μονάδων γνωρίζουμε πως είναι αρμοδιότητα του Δήμου. Ο Δήμος έχει ξεκινήσει τις μελέτες για την κατασκευή δύο σχολικών μονάδων ( Ένα ειδικό δημοτικό στο Μαυροβούνι και ένα ΕΠΑΛ στην Σκύδρα). Όμως, λόγω του μεγάλου οικονομικού κόστους κατασκευής νέων σχολικών μονάδων θα πρέπει να υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα, είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε μέσα από το ΠΔΕ για την κατασκευή τους.
5.Τόσο η σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη (οδική – σιδηροδρομική), όσο και η σύνδεση με την Εγνατία οδό μέσω Ημαθίας( που έχει μπλοκαριστεί επειδή η Αρχαιολογική Υπηρεσία ζητά την επαναχάραξη του δρόμου στο ύψος του Κοπανού Νάουσας) είναι έργα αναγκαία και επιβεβλημένα που θα συμβάλλουν στην άρση της απομόνωσης του Δήμου και του Νομού και στην επιτάχυνση της ανάπτυξής τους. 
6.Ένα, επίσης, σημαντικό έργο που έχει χρόνια καθυστερήσει και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης είναι ο καθαρισμός και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και διευθέτησης της Τ.66.Για το έργο αυτό, όπως και για την κάθετο προς την Εγνατία, η Δήμαρχος ανέφερε ότι θα τα συζητήσει στη συνάντηση που θα έχει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στις 12/3/2020. 
   Η Δήμαρχος επανέλαβε τα μεγάλα θέματα που απασχολούν όλους τους Δήμους της χώρας, όπως είναι υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση και η έλλειψη εξοπλισμού που δεν τους επιτρέπουν ν΄ασκήσουν όπως θα έπρεπε τις αρμοδιότητές τους.
    Ζήτησε από τον κ. Υφυπουργό οι προτάσεις των Δήμων ν΄αξιολογούνται για χρηματοδότηση με αντικειμενικό τρόπο και σύμφωνα με την ιεράρχηση των πραγματικών  τους αναγκών.  Επίσης, ζητήθηκε η έκτακτη χρηματοδότηση για τις επιπλέον προληπτικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Δήμο στα σχολεία και στις υπόλοιπες δομές του για τον κορωνοϊό.
   Η Δήμαρχος περιέγραψε πρωτοβουλίες και δράσεις της Δημοτικής Αρχής, όπως είναι η Εμποροπανήγυρη για την οποία κατέθεσε αίτημα χρηματοδότησης και παράλληλα προσκάλεσε τον κ. Καράογλου να την εγκαινιάσει προς τα τέλη του προσεχούς Αυγούστου.
   Ο κ. Υπουργός από την πλευρά του και στο πλαίσιο του διαλόγου δήλωσε, μεταξύ των άλλων, τα παρακάτω: Τα δύο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα μας αυτήν την περίοδο, δηλαδή το μεταναστευτικό – προσφυγικό και η επιδημία του κορωνοϊού ανέτρεψαν τον σχεδιασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που προγραμμάτιζε την αντικατάσταση του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ που πλέον δεν είχε πιστώσεις μ΄ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 2,7 δις.
Για τον οδικό άξονα του Νομού προς κι από τη Θεσσαλονίκη -γνωρίζει το ζήτημα- και πως σύντομα, δήλωσε, θα υπάρξουν ανακοινώσεις  για τις τιμές των απαλλοτριώσεων στο κομμάτι της παράκαμψης των Γιαννιτσών.
  Για το ζήτημα της σύνταξης μελετών έργων, ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς Δήμους θα υπάρξει λύση με τη σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες μηχανικούς μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης  Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.), ενώ σχεδιάζεται να υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση για τις δαπάνες των Ο.Τ.Α. που αφορούν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. 
   Όσον αφορά το εκλογικό σύστημα των Ο.Τ.Α, και την κυβερνησιμότητα, για τα οποία έγινε επίσης συζήτηση, ανέφερε τη βούληση του Υπουργείου Εσωτερικών για την αλλαγή του συστήματος εντός του 2020 και την επαναφορά του προηγούμενου και τη συζήτηση με τα συνδικαλιστικά όργανα των Ο.Τ.Α. για την εκλογή Δημάρχου από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 40%-42% με τα 3/5  του αριθμού των εδρών  του Δημοτικού  Συμβουλίου να κατανέμονται στον πρώτο συνδυασμό για την εξασφάλιση της κυβερνησιμότητας.
   Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία για την ανάπτυξη της χώρας, τα αμέσως επόμενα χρόνια, που θα έχει η οριστικοποίηση του χρηματοδοτικού ποσού του νέου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2021- 2027. Στόχος της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις που γίνονται είναι η χρηματοδότηση της χώρας μας να μην είναι μικρότερη από την ισχύουσα, ν΄αυξηθεί το κονδύλι για την ενίσχυση της FRONTEX, να μη μειωθούν οι χρηματοδοτήσεις για τη γεωργία και ν΄απλουστευθούν οι διαδικασίες των εντάξεων και των χρηματοδοτήσεων. Υπογράμμισε δε την αναγκαιότητα της ετοιμότητας όλων των φορέων για την έγκαιρη απορρόφηση των πόρων.
   Με την ολοκλήρωση της συζήτησης και της επίσκεψης ο  Υφυπουργός παρέδωσε στη Δήμαρχο το βιβλίο με τίτλο «Οδοιπορικό στο Άγιο Όρος – τόπος, χρόνος, άνθρωπος» έκδοσης του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς.
    Οι δυο πλευρές δεσμεύθηκαν για την εδραίωση μιας διαρκούς επαφής και συνεργασίας για την πρόοδο και την ευημερία του κοινωνικού συνόλου.
   Μετά το Δημαρχείο ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων «Χαλβατζής – Μακεδονική» στο Ριζό Σκύδρας.
Η υποδοχή και η ενημέρωση έγινε από τον ιδιοκτήτη της Λεωνίδα Χαλβατζή. Πρόκειται για μια υγιή, οικογενειακή επιχείρηση, που μεταποιεί κι αξιοποιεί με καινοτόμες μεθόδους και τρόπους όλα τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, με σεβασμό στην ποιότητα και στον καταναλωτή, με παρουσία, πωλήσεις και διακρίσεις στις εσωτερικές και στις διεθνείς αγορές συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομίας του Νομού και της χώρας, όπως κι οι άλλες βιομηχανίες κι επιχειρήσεις της περιοχής μας.







Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Τεκμηριωμένες θέσεις άλλη μια φορά από την δήμαρχο Σκύδρας.Όχι συνάντηση για να χαμε να λέγαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 9,39 άλλη μία φορά λόγια του αέρα ειδικά με τον υφυπουργό χωρίς αρμοδιότητες και χωρίς να τον υποτιμώ, δλδ ήρθε,είδε και απηλθε.Κριμα τόσα λόγια! τόση φαιά ουσία! Χάθηκαν,Καπνός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.