Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εκατό υπογραφές για την υπεράσπιση της ανθρωπιάς


(στη μνήμη του παπα-Στρατή και του καπετάνιου Κυριάκου Παπαδόπουλου)  
Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό: 

Γνωρίζουμε ότι: 

- Η κατάσταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχει γίνει αφόρητη τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες.
- Η Τουρκία του Ερντογάν, με την απόφασή της να ανοίξει τα σύνορα, επιχειρεί για ακόμα μία φορά να εκβιάσει τη χώρα μας και να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στο έδαφός της ως μοχλό πίεσης προς την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, για να τη συνδράμουν στο ανοικτό μέτωπο με τη Συρία και να αποκομίσει οφέλη.
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παράλυτη από χρόνια, υποκριτική, κυνική στην επιδίωξη του κέρδους των ισχυρών εις βάρος των ανίσχυρων, με  εμπλοκή χωρών της στον πόλεμο της Συρίας και το εμπόριο όπλων, ανήμπορη να επιμερίσει στο εσωτερικό της το κόστος της διαχείρισης του προσφυγικού, αρκείται σε δηλώσεις συμπαράστασης προς την Ελλάδα, χωρίς να παίρνει μέτρα κατά της Τουρκίας (το ίδιο και το ΝΑΤΟ και οι Η.Π.Α.).
- Η Κυβέρνηση, δέσμια της ακροδεξιάς ιδεολογίας και ρητορικής της, έχει δείξει πλήρη ανικανότητα να διαχειριστεί το προσφυγικό, πολύ δε περισσότερο να το διαχειριστεί με όρους σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων: σε επτά μήνες άλλαξε έξι συντονιστές, κατάργησε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για να το επανασυστήσει αργότερα, ανακοίνωσε πλωτό φράχτη 3 χλμ., έστειλε τα ΜΑΤ και δημιούργησε κατάσταση εμφυλίου πολέμου στη Λέσβο και τη Χίο, τροποποίησε το νομικό πλαίσιο για το προφίλ των ευάλωτων ομάδων, περιορίζοντας δραματικά τον αριθμό όσων πλέον πληρούν τα κριτήρια, θεσμοθέτησε την αναστολή του δικαιώματος υποβολής αιτήματος ασύλου για ένα μήνα, δεν ζήτησε επίσημα τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε χώρες της Ευρώπης, δεν προχωρά σε αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά πληθυσμών στην ενδοχώρα, για να μην έρθει αντιμέτωπη με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους της Ν.Δ., επιμένει στην κατασκευή κλειστών κέντρων-φυλακών, εμφανίζει μια ψευδή εικόνα «ασύμμετρης απειλής» και πολέμου στα σύνορα, υποδαυλίζοντας έτσι εθνικιστικά ένστικτα. 

Όμως επίσης γνωρίζουμε ότι:

- Παρόλο που η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση, δεν αντιμετωπίζει ούτε πόλεμο ούτε εισβολή. Απέναντί μας δεν έχουμε στρατό. Έχουμε απελπισμένους ανθρώπους, που γίνονται έρμαια στα παιχνίδια των ισχυρών, πρόσφυγες εξ αιτίας των πολέμων και των συγκρούσεων στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής και μετανάστες από τον τρίτο κόσμο που αναζητούν καλύτερες συνθήκες ζωής και ευκαιρίες εργασίας. 
- Για τον ξεριζωμό από τις πατρίδες τους δεν φταίνε οι φτωχοί, οι ευάλωτοι, οι κυνηγημένοι, αλλά τα ισχυρά κράτη της Δύσης, που προκαλούν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και εκμεταλλεύονται τους λαούς, τους πόρους και τη γη των προσφύγων και μεταναστών.
- Η κάθε χώρα δικαιούται να διαφυλάξει τα σύνορά της. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, με σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις της και ιδίως την υποχρέωση χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και την αξία του ανθρώπου, πράγμα που σημαίνει πρώτιστα να υπάρξουν στα σύνορα νόμιμες θύρες εισόδου για όσους επικαλούνται την προσφυγική ιδιότητα και ζητούν άσυλο.
- Οι πρόσφυγες κι οι μετανάστες είναι άτομα που χρήζουν προστασίας. Έχουν δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη και την ασφάλεια. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, το σπίτι, το παιχνίδι, την ανεμελιά, τη ζωή.
Νιώθουμε ντροπή και αποτροπιασμό για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην πατρίδα μας:
- για τις παράνομες βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων ή μεταναστών
- για τον όχλο που κλοτσούσε τη βάρκα με τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους στο λιμάνι της Θέρμης στη Μυτιλήνη
- για τις χυδαίες εκφράσεις και ύβρεις που απευθύνονταν σε έγκυο γυναίκα πρόσφυγα
- για το μωρό που πέθανε εξαιτίας των απωθήσεων στη θάλασσα
- για τις πράξεις βίας εναντίον όχι μόνο προσφύγων και μεταναστών, αλλά και δημοσιογράφων και εθελοντών και εργαζομένων σε ΜΚΟ
- για τη ρατσιστική σύνδεση του προσφυγικού με την εξάπλωση του κορωναϊού
- για τις καταδίκες προσφύγων και μεταναστών σε φυλάκιση 4 ετών χωρίς αναστολή και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ για παράνομη είσοδο στη χώρα
- για τα αίσχη των ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο
- για τη φαιά προπαγάνδα των «γραβατωμένων», αυτών που, όταν μιλάνε για εθνική ενότητα μπροστά στον εξωτερικό εχθρό, ξέρουμε πολύ καλά ότι ανθρώπινο αίμα, χρήμα και εξουσία μυρίζει.
Γι’ αυτό αποφασίσαμε να σπάσουμε το φόβο και να μιλήσουμε. Ως κάτοικοι αυτής της χώρας. Ως πολίτες με δικαιώματα. Ως άνθρωποι. Για να μη βρεθούμε μετά από χρόνια, όταν μας ρωτήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας «Με ποια πλευρά ήσασταν εσείς, όταν ήρθαν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην Ελλάδα», στη θέση που βρέθηκε η γερμανική κοινωνία μετά τον πόλεμο, όταν η νέα γενιά τη ρωτούσε για τη στάση της απέναντι στο ναζισμό.   

Είμαστε μαχητικά και ανυποχώρητα απέναντι:

- στις φασιστικές, ρατσιστικές και παραστρατιωτικές ομάδες, που επιτίθενται στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, στους αλληλέγγυους και προοδευτικούς ανθρώπους και σε οποιονδήποτε αποκλίνει της «εθνικής γραμμής»
- στα εθνοπατριωτικά προσκλητήρια από τα ΜΜΕ και τους αυτόκλητους υπερασπιστές των συνόρων, που καλούν σε επιστράτευση και υπεράσπιση της χώρας από τους «λαθροεισβολείς» στον Έβρο και τα νησιά 
- στον οχετό του εθνικιστικού μίσους, του ρατσισμού, του σεξισμού και της πατριδοκαπηλίας στα κοινωνικά δίκτυα 
- στον εκφασισμό της κοινωνίας. 
Έχοντας επίγνωση ότι το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, ευρωπαϊκό (και όχι ελληνοτουρκικό) με σοβαρές γεωπολιτικές προεκτάσεις, και ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, αλλά ότι σε κάθε περίπτωση δεν είναι λύση οι κάννες των όπλων, ζητούμε, με στόχο την καλύτερη διαχείρισή του: 
- Να υπάρξει πίεση μέσα από όλους τους διεθνείς οργανισμούς για κατάπαυση του πυρός στην Συρία και στην Λιβύη. 
- Να ασκηθεί πίεση σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. για την ανάληψη των ευθυνών τους, τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.
- Να αποσυμφορηθούν αμέσως τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου  με την εγκατάσταση των αιτούντων άσυλο αναλογικά σε όλη τη χώρα.
- Να ακυρωθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τις επιτάξεις και τον σχεδιασμό για δημιουργία κλειστών κέντρων – φυλακών στα νησιά και να πάψει κάθε σκέψη για μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε ξερονήσια.
- Να ακυρωθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την αναστολή  του δικαιώματος υποβολής αιτήματος ασύλου για τους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες.
- Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και να ενισχυθούν οι υπηρεσίες ασύλου και οι επιτροπές προσφυγών.
- Να ενισχυθούν όλες οι δημόσιες δομές που εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού με τα απαραίτητα μέσα και προσωπικό.
- Να πάψει η αντιμετώπιση των προσφύγων και των μεταναστών ως εγκληματιών. Οι αρχές οφείλουν να τους αντιμετωπίζουν ως αυτό που είναι: άνθρωποι.
Εμείς πάντως οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι: Ακόμη και αν η άποψή μας είναι μειοψηφική, θέλουμε μέσα σ’ αυτό το κλίμα της ξενοφοβικής υστερίας να κρατήσουμε την ψυχραιμία και την ανθρωπιά μας. Δεν θα γίνουμε ποτέ αυτοί που λιθοβολούν τους αδύναμους, τους κατατρεγμένους. Θα υπερασπιστούμε με κάθε κόστος το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στη ζωή και την ελευθερία, αντί για τη φυλακή ενός παιδιού, μιας γυναίκας ή ενός άνδρα για παράνομη είσοδο στη χώρα. Και αν εν τέλει το δίλημμα είναι «αποτροπή με κάθε μέσο ή ανθρώπινες ζωές», η απάντησή μας είναι ανεπιφύλακτα υπέρ της ζωής.

Οι υπογράφοντες/ουσες
    
Βαρβάρα Αλεξανδρίδου, Άννα Αλευροπούλου-Σαμουλίδου, Αναστασία Αμοιρίδου, Μάξιμος Αμπεριάδης, Γιάννης Ανδρονικίδης, Θέμης Αργυράκης, Γιώργος Ατματζίδης, Θέμης Αχτσιόγλου, Πάνος Αχτσιόγλου, Γιάννης Βαρελάς, Όλγα Βασιλειάδου, Μαρία Βάσσου, Πετρίνα Βάσσου, Σόνια Βλάχου, Σουζάνα Βολιώτη, Δήμητρα Γάγκλιου, Πέτρος Γάγκλιου, Δήμητρα Γατσούλη, Κατερίνα Γεωργιάδου, Γιώργος Γιάγκος, Κατερίνα Γιαλαμά, Μαρία-Ελένη Γκίγκη, Μαρία Γκίλη, Ελένη Γκιργκινούδη, Αριστέα Γραμματικού, Πασχάλης Δαλαμπάκης, Γιώργος Δημητριάδης, Χρήστος Δημητριάδης, Γρηγόριος Ενιρδέλης, Κατερίνα Ζήνα, Ελευθερία Ιατράκη, Σοφία Ίμπα, Παναγιώτης Καβακόπουλος, Χαράλαμπος Καλώνης, Πέτρος Κάνος, Αλέξανδρος Καραγκουνίδης, Ιγνάτης Καραπαναγιώτης, Γιάννης Κατσάρας, Αδαμαντία Κεραμίδα, Μαρία Κιουζέπη, Ανέστης Κιουρκτσίδης, Πόπη Κολίνη, Σοφία Κρητίδου, Σταύρος Κούλης, Γιάννης Κρινής, Ολυμπία Κυριακίδου-Καραγκουνίδου, Αγγελική Μαυροπούλου, Σωτήρης Μηνάς, Αναστάσιος Μίλτσης, Απόστολος Μπαδές, Σταύρος Μπακιρτζόγλου, Κώστας Μπαλτζής, Χριστίνα Μπόζια, Δημήτρης Μπουλουσάκης, Δημήτρης Μπόλλας, Θανάσης Μυτακόπουλος, Κώστας Μυτακόπουλος, Ροδή Ντιούδη, Χρήστος Ντιούδης, Σπύρος Παναγιωτίδης, Βιργινία Παναγιωτίδου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Γιώργος Σ. Παπαδόπουλος, Νίκος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Φιλιώ Παπαστόιτση, Γιάννης Πασιούδης, Παντελής Πετρίδης, Αναστάσιος Πούπτσης, Φανή Πουσκουλά, Παύλος Πριόβολος, Εύη Ρωσσίδου, Χρήστος Σαχπατζίδης, Μαργαρίτα Σπυριδόνοβα, Δήμητρα Στάθη, Σοφία Σταυρίδου, Αλέξανδρος Στεφανίδης, Βάσω Συμεωνάκη, Ηρακλής Συμεωνίδης, Αντώνης Τζάκος, Χλόη Τζηρίνη, Δημήτριος Τότλης, Μάκης Τσακμακίδης, Γεωργία Τσαμαλδούπη, Μαρία Τσαμαλδούπη, Γιώργος Τσιόκρης, Σάββας Τσιρκινίδης, Νάσος Τσιτερίδης, Χρήστος Φακυρούδης, Μανώλης Φραγκάκης, Μαρία Χανού, Κυριάκος Χαριτίδης, Άννα-Θεοδώρα Χατζηδημητρίου, Ιωάννα Χατζηκώστα, Αναστασία Χατζηλιάδου, Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης, Φώτης Χατζόγλου, Βούλα Χρυσάφη-Γκίγκη, Θανάσης Χρυσάφης, Ιφιγένεια Ψωμά

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 comments:

  1. Βασίλης Χαμπίδης11 Μαρτίου 2020 στις 7:16 μ.μ.

    Αναγνωρίζει κανείς στο κείμενο αρκετές σωστές θέσεις, όπως η αφόρητη κατάσταση στα νησιά, οι κακόβουλες ενέργειες και επιδιώξεις του Ερντογάν, η ακατανόητη απραξία της ΕΕ, οι ανήκουστες επιθέσεις των ΜΑΤ στα νησιά, η ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών ασύλου, η καταδίκη ρατσιστικών συμπεριφορών. Για το τελευταίο, όμως, θα ήθελα να αναφέρω , ότι εδώ δημιουργείτε εσείς μία ψευδή εικόνα ( και όχι τα άπειρα ρεπορτάζ στον Έβρο που αμφισβητείτε!), διότι η πλειοψηφία των Ελλήνων δε συμμερίζεται τέτοιες απόψεις και πρακτικές. Ανήκετε, απ’ ότι φαίνεται, σε μια ομάδα ανθρώπων που γενικεύουν, εκ του πονηρού(;), μεμονωμένα ρατσιστικά περιστατικά για να χαρακτηρίσουν έτσι το σύνολο των ανθρώπων που αγωνιούν για την πατρίδα τους. Είναι απορίας άξιο πώς επιδεικνύετε αλληλεγγύη και αγάπη στο λαθρομετανάστη, στο μετανάστη και τον πρόσφυγα, ενώ ταυτόχρονα αδιαφορείτε για τους ανθρώπους που συναντάτε στην καθημερινότητά σας και δεν καταλαβαίνετε τις αντιρρήσεις τους για ορισμένες προβληματικές απόψεις σας. Με συγχωρείτε, αλλά μου φαίνεται κάπως υποκριτικό αυτό. Παρατηρεί, επίσης, κανείς, ότι εμμένετε στο χαρακτηρισμό "προσφυγικό", ενώ πρόκειται ξεκάθαρα για μεταναστευτικό ζήτημα. Από τους 290.000 που αναφέρει επισήμως η υπηρεσία ασύλου (http://asylo.gov.gr/?page_id=143), μόλις οι 73.000 είναι από τη Συρία. Τα παιδιά, μάλιστα, είναι δυσανάλογα λίγα σε σχέση με τους ενήλικες, με τους περισσότερους να είναι άντρες 18-34. Αφού γλίτωσαν, όπως πιστεύετε, από τον πόλεμο γιατί δε μένουν στην Τουρκία που είναι ασφαλής χώρα και ρισκάρουν να περάσουν με βάρκες το Αιγαίο; Τους περιγράφετε ως απελπισμένους και θύματα των ισχυρών. Τους γνωρίζετε έναν προς έναν για να εγγυηθείτε πως δεν υπάρχουν ανάμεσα τους και τυχοδιώκτες ή ακόμα χειρότερα φανατισμένοι ισλαμιστές; Θέλει προσεκτικό έλεγχο όλων των αιτούντων άσυλο. Δε μπορείτε να ζητάτε εγκρίσεις express. Μακάρι να γνωρίζαμε ότι όλοι είναι φιλειρηνικοί (προσωπικά πιστεύω ότι είναι οι περισσότεροι) και ότι θα υπάρχει στη συνύπαρξη μας ο αλληλοσεβασμός, για να τους αγκαλιάζαμε όλους. Και πάλι, όμως, τί προτείνετε να κάνουμε τα δισεκατομμύρια των εξαθλιωμένων στην Ασία και την Αφρική; Χωράνε όλοι στην Ευρώπη; Δεν είναι πιο λογικό να βοηθηθούν στις χώρες τους; Θα ήθελα, ακόμα, να μάθω για ποιο λόγο εκφράζεστε με εμπρηστικές και διχαστικές δηλώσεις ότι οι Έλληνες επιτίθενται (κακώς όπου συμβαίνει) στους εισβολείς (ναι, εισβολείς) και δεν αναφέρεστε ΚΑΘΟΛΟΥ στις επιθέσεις αυτών που θέλουν να εισβάλουν μέσα στη χώρα μας; Έχετε μπερδέψει ποιος επιτίθεται και ποιος αμύνεται. Με τέτοιου είδους διακηρύξεις πιστεύετε στα αλήθεια ότι δημιουργείτε ένα ευνοϊκό κλίμα για την υπεράσπιση της ανθρωπιάς ή μήπως τρέφετε το διχασμό των Ελλήνων που τόσο μας ταλαιπωρεί αιώνες τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άς ελπίσουμε ότι κάποιος από τους υπογράφοντες διάβασε την απάντηση σου

      Διαγραφή
    2. Απο αυτους οι πιο πολλοι και να το διαβασουνε το σχολιο δεν θα το καταλαβουνε.γιατι την αναρτηση ενας την εγραψε και αλλοι 86 το υπογραψανε.

      Διαγραφή
  2. Γιαπατζής Γεώργιος / Σδρούλια Μαρία11 Μαρτίου 2020 στις 11:05 μ.μ.

    Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τις περισσότερες θέσεις του κειμένου που αφορούν στον ανθρωπισμό και στην εναντίωσή μας σε οποιαδήποτε ρατσιστική και επιθετική συμπεριφορά (της όποιες μεμονωμένες ακραίες συμπεριφορές έχουμε παρακολουθήσει).

    Με προσβάλλει όμως η έμμεση ταύτιση με τον ναζισμό όσων δεν συμμερίζονται την οπτική σας.
    Το τιτίβισμα της Εβραιοαμερικανικής Επιτροπής έρχεται να συνηγορίσει σε αυτό ( https://twitter.com/DavidHarrisAJC/status/1237740426980974594?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1237740426980974594&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.kathimerini.gr%2F1068674%2Farticle%2Fepikairothta%2Fkosmos%2Fsklhrh-apanthsh-ston-erntogan-gia-to-aoysvits-ston-evro-apo-thn-amerikanoevraikh-epitroph)
    Νομίζω ότι το παρόν κείμενο αδυνατεί να αντιληφθεί την κατάσταση όπως πραγματικά έχει, παραβλέποντας την ουσία, που είναι η χρησιμοποίηση των ανθρώπων αυτών από την τουρκική κυβέρνηση για να πλήξει τη χώρα μας και να προωθήσει τα συμφέροντά της διεθνώς.
    Γράφετε ότι «απέναντί μας δεν έχουμε στρατό». Μετά τα πυρά πάνω από τα κεφάλια στρατιωτών μας επιμένετε σε αυτή τη θέση; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι οι χιλιάδες αυτοί αναξιοπαθούντες άνθρωποι πάνω στο συρματόπλεγμα είναι ο όμηρος που κρατάει για να προφυλαχθεί ένας οπλισμένος που σε απειλεί;

    Η χώρα μας περνάει δύσκολες στιγμές. Ας μην διχαζόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.