Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη προς κυβέρνηση: Στηρίξτε επειγόντως τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων


Η βουλευτής κ. Θεοδώρα Τζάκρη, υπέβαλε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων που πρόκειται να συγκομιστούν την Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Πρώτο σε σειρά έρχεται το σπαράγγι ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα προϊόντα όπως τα κεράσια, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, υπαίθριες κηπευτικές καλλιέργειες κλπ.  Με δεδομένο ότι αυτά τα προϊόντα είναι πολύ σημαντικά για την τοπική οικονομία του Νομού Πέλλας, η βουλευτής ρωτά για την πρόθεση του Υπουργείου να υιοθετήσει μέτρα που θα στηρίξουν το ήδη συμπιεσμένο αγροτικό εισόδημα των παραγωγών στο Νομό.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Θέμα:  "Μέτρα στήριξης παραγωγών που απειλούνται με οικονομική καταστροφή εξαιτίας των προβλημάτων στην διάθεση των προϊόντων τους λόγω πανδημίας του κορωνοϊού
"Κύριε Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε το επόμενο χρονικό διάστημα οι παραγωγοί θα αρχίσουν να συγκομίζουν τα προϊόντα τους με στόχο να προμηθεύσουν την αγορά και τους καταναλωτές κατά την άνοιξη και τους καλοκαιρινούς μήνες. Πρώτο σε σειρά έρχεται το σπαράγγι το οποίο καλλιεργείται σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας (Πέλλα, Καβάλα, Ξάνθη, Έβρο, Αιτολοακαρνανία κλπ). Είναι ένα νωπό αγροτικό προϊόν που εξάγεται σχεδόν στο σύνολό του στις χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, Ολλανδία κλπ).  Το 2019 εξήχθησαν συνολικά 9000 τόνοι σπαραγγιού προς τις αγορές των χωρών αυτών  (2500 τόνοι εξ αυτών παρήχθησαν στο Νομό Πέλλας). 
Κατά την φετινή καλλιεργητική περίοδο λόγω της πανδημίας του κορωνοïού παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα διάθεσης του σπαραγγιού στις αγορές των παραπάνω χωρών, που εντοπίζονται στο γεγονός ότι, εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί σε αυτές,  έχουν κλείσει εντελώς οι ανοιχτές αγορές καθώς και τα εστιατόρια με αποτέλεσμα η διακίνηση του προϊόντος να γίνεται μόνο από τα super markets.Εκ των πραγμάτων τα super markets δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν τους περίπου 9.000 τόνους σπαραγγιού που υπό κανονικές συνθήκες εξάγονται κάθε χρόνο από τη Χώρα μας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα αφενός μεν η Β' ποιοτική κατηγορία (που αντιστοιχεί στο 30% περίπου της παραγωγής) να παραμείνει εντελώς στα αζήτητα και η Α’ ποιοτική κατηγορία να πωλείται σε τιμή που πλησιάζει το κόστος παραγωγής, δηλαδή περίπου 2 ευρώ το κιλό. Εδώ πρέπει να προστεθούν και οι απαιτήσεις για επιπλέον απολύμανση του προϊόντος λόγω κορονοϊού που θα επιβαρύνει επιπλέον το κόστος παραγωγής. 
Το γεγονός αυτό οδηγεί φέτος τους παραγωγούς αυτής της δυναμικής καλλιέργειας που έχει αποκλειστικά εξαγωγικό χαρακτήρα σε οικονομική καταστροφή.
Το σπαράγγι είναι ουσιαστικά το πρώτο αγροτικό προϊόν που θα αντιμετωπίσει τις παρενέργειες από την πανδημία του κορωνοϊού ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα προϊόντα όπως τα κεράσια, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, υπαίθριες κηπευτικές καλλιέργειες κλπ.
Για όλους τους παραπάνω λόγους κύριε  Υπουργέ κρίνεται επιτακτική η ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων για την στήριξη των παραγωγών σπαραγγιού. Μέτρα όπως: 
-η καταβολή αποζημιώσεων deminimis για να συμπληρωθεί ένα μέρος του εισοδήματος που φέτος θα χαθεί, 
- η επιτάχυνση εκταμίευσης ποσών από το Μέτρο 9 για τις Ομάδες Παραγωγών που έχουν ενταχθεί στο εν λόγω μέτρο,
-  η διεύρυνση των προϊόντων που θα λάβουν συνδεδεμένη ενίσχυση με την ένταξη και του κερασιού, όλων των τύπων ροδάκινων κλπ και η αύξηση των ποσών ανά στρέμμα για τα προϊόντα που ήδη λαμβάνουν όπως πχ να αυξηθεί το ποσό των 45 ευρώ το στρέμμα που χορηγείται ως συνδεδεμένη ενίσχυση στους παραγωγούς που καλλιεργούν σπαράγγι,
Μετά τα παραπάνω ερωτάται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
1. Προτίθεσθε να λάβετε τα παραπάνω μέτρα για την στήριξη των παραγωγών σπαραγγιού αλλά και των καλλιεργειών που θα ακολουθήσουν (όπως βερίκοκα, κεράσια , ροδάκινα κλπ) που απειλούνται φέτος με οικονομική καταστροφή εξαιτίας των προβλημάτων στην διάθεση τόσο στις αγορές του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού λόγω της πανδημίας του κορωνoϊού;
2. Προτίθεστε να υποβάλετε αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε κατ’ εξαίρεση για φέτος η χορήγηση ενισχύσεων deminimis να εξαιρεθεί από τους κανόνες της κυλιόμενης τριετίας ώστε να ενισχυθούν οι παραγωγοί που θα δουν για μια ακόμη φορά το εισόδημα τους να συμπιέζεται λόγω της πανδημίας του κορωνoϊού;

Οι υπογράφοντες βουλευτές
Θεοδώρα Τζάκρη
Σταύρος Αραχωβίτης
Βασίλης Κόκκαλης
Τάνια Ελευθεριάδου
Φρόσω Καρασαρλίδου
Νατάσα Γκαρά


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Εργαζόμενος σε διαλογητηριο.23 Μαρτίου 2020 στις 7:18 μ.μ.

    Επιτέλους σοβαρευτείτε μην σπερνετε τον πανικό, το σπαράγγι πάει πολύ καλά φεύγει όλο έξω και πληρώνεται μέσω όρο 3,5 ευρώ το κιλό!! Και μαζεύεται, και δουλεύεται στα διαλογιτηρια άριστα χωρις κανενα προβλημα.Λαμβάνονται όλα τα μέτρα υγεινης και η απολύμανση δεν είναι λόγος να τον επικαλούμαστε ότι μας επιβαρύνει.Πρεπει να είμαστε ειλικρινείς και ρεαλιστές σ'αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάμε. Δεν είναι βλάκες οί ιθύνοντες να τους παραμυθιαζουμε Μακάρι να συνεχιστεί έτσι, να μην γίνει καμιά στραβή. Συνεπώς σταματήστε να λαικιζετε, γιατί άν χρειαστεί να παρθούν μέτρα δεν θα μάς πιστεύουν με αυτές τις βλακείες πού λέγονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣ ΤΗ ΣΟΥΠΑ. ΚΑΤΙ ΘΕΛΑΝ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ

      Διαγραφή
  2. Γεια σου αγροτομητερα σέ ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.