Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η απάντηση ΥΠΕΝ στο Επιμελητήριο Πέλλας για επενδύσεις σε ΑΠΕ μετά από αναφορά του Λάκη Βασιλειάδη


Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας απάντησε στην Επιστολή του Επιμελητηρίου Πέλλας με την οποία ζητούσε ίσες ευκαιρίες στους μεσαίους και μικρούς επενδυτές που έχουν πρόθεση να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Την Επιστολή είχε καταθέσει στη Βουλή, ως Αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης, ο οποίος αναγνωρίζει τις διαρκείς και ουσιαστικές παρεμβάσεις του επιμελητηρίου και τον αγώνα που δίνει για την τόνωση της επιχειρηματικότητας στην Πέλλα.

Στην απάντηση, την οποία υπογράφει ο Υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς, φανερώνεται η βούληση της Κυβέρνησης να στηρίξει την ιδιωτική πρωτοβουλία στον κλάδο της παραγωγής ενέργειας. 

Συγκεκριμένα: 

- Έχει ήδη προχωρήσει σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων για τη διευθέτηση του ζητήματος της προτεραιότητας εξέτασης των αιτημάτων των σταθμών ΑΠΕ και Σ.Η.Θ.Υ.Α.

- Για τα έργα ΑΠΕ «φωτοβολταϊκούς σταθμούς με εγκατεστημένη ισχύ <500 kW» και «φωτοβολταϊκούς σταθμούς που ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες του ν. 4513/2018 με εγκατεστημένη ισχύ <=1MW ή σε κατ' επάγγελμα αγρότες με εγκατεστημένη ισχύ <500 kW» προωθείται άμεσα (εντός Μαρτίου) η Υπουργική Απόφαση για τον επαναπροσδιορισμό των κατηγοριών αυτών και τον καθορισμό νέων τιμών αναφοράς (διοικητικά οριζόμενες τιμές αναφοράς) που δεν θα σχετίζονται με τις προηγούμενες ανταγωνιστικές διαδικασίες.

- Για τη δυνατότητα του Διαχειριστή να επεκτείνει τους υφιστάμενους σταθμούς ή να δώσει κίνητρα για τη δημιουργία νέων υποσταθμών, το ΥΠΕΝ σε συνεννόηση με τους Διαχειριστές (ΔΕΔΔΗΕ/ΑΔΜΗΕ), προωθεί την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης.

- Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, διαμορφώνεται ειδικό πλαίσιο σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

- Συμπεριλήφθηκε στο Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου (ΣΑΔ) περιόδου 2019-2023, η ανακατασκευή του υποσταθμού (Υ/Σ) εντός του ΥΗΣ Εδεσσαίου, στην περιοχή της Αριδαίας.

Αναφορικά με το ζήτημα, ο Λάκης Βασιλειάδης δήλωσε:

«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε μικρό χρονικό διάστημα, κάνει γοργά βήματα ώστε να δοθούν ίσες ευκαιρίες σε όλους όσοι θέλουν να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον, συνομιλεί με τον κλάδο, τις επιχειρήσεις, τα επιμελητήρια και διαμορφώνει ένα πλαίσιο από κοινού επίλυσης των όποιων ζητημάτων προκύπτουν.

Από την πλευρά του, το Επιμελητήριο Πέλλας και ο Πρόεδρός του διακρίνονται για την ορθή λειτουργία αλλά και την δίκαιη διεκδίκηση των αιτημάτων των επιχειρηματιών.

Εμείς θα είμαστε αρωγοί στις προσπάθειές τους, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, συμπεριλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού ελέγχου.»

ΑΝΑΦΟΡΑ 

Βασίλειος (Λάκης) Νικολάου Βασιλειάδης Βουλευτής Πέλλης Νέα Δημοκρατία 
20 Φεβρουαρίου 2020 

Προς: Το Τμήμα Αναφορών της Βουλής των Ελλήνων 
Προς: τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κ. Χατζηδάκη 

Καταθέτω ως αναφορά προς τον αρμόδιο Υπουργό το συνημμένο έγγραφο Επιμελητηρίου Πέλλας, σχετικά με τις ενεργειακές Κοινότητες και παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες. 

Ο αναφέρων Βουλευτής  
Βασίλειος Βασιλειάδης 

Η επιστολή του Επιμελητηρίου Πέλλας

Προς
Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη
κοιν: 1. Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά
2. Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κα. Αλεξάνδρα Σδούκου

Κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια του από 04.12.2019 εγγράφου μας, σας γνωρίζουμε ότι συνεχίζουμε να γινόμαστε αποδέκτες διαμαρτυριών μελών του Επιμελητηρίου Πέλλας που έχουν τη πρόθεση να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συγκεκριμένα, Δεν έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα με τη προτεραιότητα που δόθηκε στις ενεργειακές Κοινότητες.

Υπάρχει προτεραιότητα στα Fast track και στις ενεργειακές κοινότητες με αποτέλεσμα να στερούνται της δυνατότητας επένδυσης Μεσαίοι και μικροί επενδυτές.

Το πλαφόν που έχει αποφασιστεί για μέγιστη επένδυση δύο έργων έως 500Kw.p προβλέφθηκε ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι μικρομεσαίοι παραγωγοί καθαρής ενέργειας να επενδύσουν εκ νέου σε Φ/Β αφού δεν μπορούν να επενδύσουν σε άλλους τομείς καθαρής ενέργειας, εν αντιθέσει με τους μεγάλους επενδυτές.

Στη Βόρεια Ελλάδα έχουν κατατεθεί περίπου 2.600 προτάσεις εκ των οποίων οι 2.200 αφορούν επενδύσεις από 100 Kw.p έως 1Μw.p ενώ οι υπόλοιπες κατά το μεγαλύτερο μέρος τους είναι συγκεκαλυμένες οικογενειακές επιχειρήσεις.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και το δίκτυο δεν είναι ανεξάντλητο. Η χωρητικότητα του συστήματος του ΔΕΔΔΗΕ έχει φτάσει στα όρια του κορεσμού κάτι που σημαίνει ότι πολύ σύντομα οι μικροί επενδυτές δεν θα μπορούν να λάβουν όρους σύνδεσης εάν ο ΔΕΔΔΗΕ δεν προχωρήσει σε δημιουργία νέων υποσταθμών, σε αντίθεση με τους μεγάλους επενδυτές που μπορούν να κατασκευάσουν από μόνοι τους νέους υποσταθμούς.

Επίσης λόγω της μεγάλης καθυστέρησης εξέτασης των αιτήσεων (σε εκκρεμότητα αιτήσεις που κατατέθηκαν στις αρχές του 2019) θα πρέπει να οριστεί, τουλάχιστο για τις μικρές επενδύσεις έως 500 Kw.p, δεσμευτική τιμή που θα ισχύει έως και το τέλος του 2021.

Σημαντικό σημείο επίσης είναι η άμεση εφαρμογή της ήδη υφιστάμενης νομοθεσίας για εγκατάσταση Φ/Β πάρκων σε γη υψηλής παραγωγικότητας έως το όριο του 1%.

Κύριε Υπουργέ,

Εάν υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει ίσες ευκαιρίες στους επενδυτές στη καθαρή ενέργεια πρέπει άμεσα να διορθώσει την αδικία αυτή. Εάν πάλι η πρόθεσή της

είναι να μην υπάρχουν Μικρομεσαίοι Επενδυτές θα πρέπει να το δηλώσει ξεκάθαρα ώστε να μην επιβαρύνονται οι επιχειρηματίες με κόστη φακέλων – μελετών κ.α. χωρίς να έχουν καμία ελπίδα για να ηλεκτρίσουν τις προτεινόμενες επενδύσεις τους.

Κύριε Υπουργέ,

Επειδή πιστεύουμε ότι επιθυμείτε και εσείς προσωπικά αλλά και η Κυβέρνηση να δοθούν ίσες ευκαιρίες σε όλους όσους επιθυμούν να επενδύσουν ή επανεπενδύσουν στην καθαρή ενέργεια,

Ζητούμε :

1. την άμεση κατάργηση της σειράς προτεραιότητας για τις ενεργειακές κοινότητες, οι οποίες είναι συγκεκαλυμένες οικογενειακές επιχειρήσεις, και να τηρηθεί η σειρά προτεραιότητας βάση της ημερομηνίας κατάθεσης φακέλου.
2. Να καθοριστούν σταθερές - δεσμευτικές τιμές, τουλάχιστο για τις μικρές επενδύσεις έως 500 Kw.p, η οποίες θα αφορούν την περίοδο ως και το 2021 λόγω της μεγάλης καθυστέρησης έκδοσης οριστικών όρων σύνδεσης αφού συνεχώς μειώνεται η τιμή του ρεύματος και όταν και εάν πάρουν όρους σύνδεσης η επένδυση θα είναι ασύμφορη. 
3. Να επιτραπεί στο ΔΕΔΔΗΕ να επεκτείνει τους υφιστάμενους σταθμούς ή να δοθούν κίνητρα για να επεκταθεί στη δημιουργία νέων υποσταθμών.
4. Να ενεργοποιηθεί άμεσα η ψηφισθείσα νομοθεσία έως τη κάλυψη του 1% της γης υψηλής παραγωγικότητας χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε βεβαίωση υψηλής παραγωγικότητας.

Ο Πρόεδρος
Ιορδάνης Τσώτσος 

Η απάντηση του υπουργείου

Σε απάντηση της (α) σχετικής Αναφοράς που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ.Βασιλειάδη Βασίλειο, σας γνωστοποιούµε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας στο πλαίσιο των προβλέψεων του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίµα (ΕΣΕΚ) στο οποίο εµπεριέχονται φιλόδοξοι στόχοι σε σχέση µε την ανάπτυξη των ΑΠΕ, θα αναλάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία προκειµένου να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί. Ήδη θεσπίστηκε ο ν. 4643 (ΦΕΚ 193Α/3-12-2019) και θα ακολουθήσουν και άλλες νοµοθετικές πρωτοβουλίες για την ορθολογική προώθηση των ΑΠΕ. 

Ως προς τα ειδικότερα ζητήµατα που τίθενται στις επιστολές του Επιµελητηρίου Πέλλας σας γνωστοποιούµε ότι:

- Στην κατεύθυνση της προσπάθειας συνολικής διευθέτησης του ζητήµατος της προτεραιότητας εξέτασης των αιτηµάτων των σταθµών ΑΠΕ και Σ.Η.Θ.Υ.Α., προστέθηκε µε το άρθρο 44 του ν. 4643/2019 (ΦΕΚ Α’ 193): «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισµός της ∆ΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ∆ΕΠΑ και στήριξη των Α.Π.Ε. και λοιπές διατάξεις.», το άρθρο 8β στον ν. 3468/2006 (ΦΕΚ Α’ 129) όπως ισχύει, υπογράφηκε και έχει αποσταλεί προς έκδοση σε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση, η οποία καθορίζει ειδικό πλαίσιο προτεραιότητας στη χορήγηση οριστικών Προσφορών Σύνδεσης για σταθµούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. από τον ∆ιαχειριστή του ∆ικτύου.

- Όσον αφορά στα έργα ΑΠΕ τα οποία εντάσσονται στις κατηγορίες 29 και 30 του Πίνακα της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4414/2016 (ΦΕΚ Α’ 149), όπως προστέθηκαν µε την παρ. 3 του άρθρου 72 του ν. 4602/2019 (ΦΕΚ Α’ 45) [Κατηγ.29: Ηλιακή Ενέργεια που αξιοποιείται µε φωτοβολταϊκούς σταθµούς µε εγκατεστηµένη ισχύ <500 kW, Κατηγ. 30:

Ηλιακή Ενέργεια που αξιοποιείται µε φωτοβολταϊκούς σταθµούς που ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες του ν.4513/2018 µε εγκατεστηµένη ισχύ <=1MW ή σε κατ' επάγγελµα αγρότες µε εγκατεστηµένη ισχύ <500 kW], προωθείται άµεσα (εντός Μαρτίου) η Υπουργική Απόφαση για τον επαναπροσδιορισµό των κατηγοριών αυτών και τον

καθορισµό νέων τιµών αναφοράς (διοικητικά οριζόµενες τιµές αναφοράς) που δεν θα σχετίζονται µε τις προηγούµενες ανταγωνιστικές διαδικασίες. Οι τιµές αυτές θα ισχύσουν για τις αντίστοιχες κατηγορίες από 01.01.2021.

- Όσον αφορά στη δυνατότητα του ∆ιαχειριστή να επεκτείνει τους υφιστάµενους σταθµούς ή να δώσει κίνητρα για τη δηµιουργία νέων υποσταθµών, το ΥΠΕΝ σε συνεννόηση µε τους ∆ιαχειριστές (∆Ε∆∆ΗΕ/Α∆ΜΗΕ), προωθεί την υλοποίηση Υποσταθµών ΥΤ/ΜΤ από σταθµούς που απαλλάσσονται από την έκδοση άδειας παραγωγής κατ’ εφαρµογή

της απόφασης ΡΑΕ 787/2012. Οι σταθµοί αυτοί, θα µπορούν να υποβάλλουν κοινό αίτηµα για χορήγηση Προσφοράς Σύνδεσης στον ∆Ε∆∆ΗΕ, που αφορά σε περισσότερους σταθµούς, εφόσον η σύνδεση γίνεται σε νέο υποσταθµό ΥΤ/ΜΤ του Ε∆∆ΗΕ κατά την κατά την έννοια της υπ’ αριθµ.787/2010 απόφασης ΡΑΕ σύµφωνα µε τη διαδικασία της

παραγράφου 3.1. της απόφασης αυτής. Όσον αφορά στα ζητήµατα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται σε συνεργασία µε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων µε σκοπό την ολοκλήρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που προβλέπεται στο άρθρο 24 του ν. 4643/2019 (ΦΕΚ Α’ 193), σχετικά µε το ειδικό πλαίσιο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθµών σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας.

 Τέλος, σύµφωνα µε την ενηµέρωση την οποία λάβαµε από τον ∆Ε∆∆ΗΕ, προκειµένου να δοθεί δυνατότητα απορρόφησης νέας ισχύος από σταθµούς ΑΠΕ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αριδαίας, εγκρίθηκε και συµπεριελήφθη στο Σχέδιο Ανάπτυξης ∆ικτύου (ΣΑ∆) περιόδου 2019-2023, η ανακατασκευή του υποσταθµού (Υ/Σ) εντός του ΥΗΣ Εδεσσαίου.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΘΩΜΑΣ 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Τελικά και στους 2 σας έστειλε αναφορά το επιμελητήριο και οι 2 την στείλατε στο υπουργείο αλλά κέρδισε ο μικρός με διάφορα 2 μερών ? Ο Διονύσης δεν έβγαλε ανακοίνωση ακόμα για τις ΑΠΕ. Μάλλον ασχολείται με τον συμψηφισμό του ελγα . Ε ρε τι βάσανα έχετε εσείς οι βουλευτές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε Λάκη τι είναι αυτό με σένα ,δεν θέλω να σε βλέπω δευτερο. Αφου το έβγαλε άλλος, πατα φρένο,δεν χάθηκε ο κόσμος, ευκαιρίες στο λεπτό παρουσιάζονται. Μην κάνεις γκάφες. Σε θέλω κιμπαρι Και ντελικανι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.