Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη: Ερώτηση στη βουλή για την ένταξη φοροτεχνικών-λογιστών στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων


Στη Βουλή φέρνουν το θέμα της την ένταξη του κλάδου των φοροτεχνικών-λογιστών στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, λόγωτης πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη και 44 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Με Ερώτηση που κατατέθηκε προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Υγείας, οι βουλευτές τονίζουν την αναγκαιότητα συμπερίληψης των φοροτεχνικών-λογιστών ανάμεσα στους κλάδους που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού, αφού τα Λογιστικά Γραφεία, αν και ανήκουν στις επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν, ευθέως, από τις πρόσφατες Υπουργικές Αποφάσεις, έχουν κλείσει, εμμέσως, αφού μεγάλο μέρος πελατών τους διέκοψαν τις εργασίες τους, με αποτέλεσμα να παγώσουν οι εισπράξεις.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Ένταξη του κλάδου των φοροτεχνικών-λογιστών στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, λόγω πανδημίας»

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα και δοκιμάζει την αντοχή των συστημάτων Υγείας και Πρόνοιας. Είναι σαφές πως προτεραιότητα, αυτή την κρίσιμη περίοδο, έχει η ανθρώπινη ζωή και σε δεύτερο βαθμό η στήριξη της οικονομίας. Η Κυβέρνηση, μέχρι στιγμής, έχει εξαγγείλει ανεπαρκή μέτρα τόνωσης της οικονομίας, ενώ πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα, από το Υπουργείο Οικονομικών, οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που πλήττονται, βάσει των οποίων, ορίζονται οι επαγγελματίες που χρήζουν έκτακτης στήριξης.

Δυστυχώς, στους δημοσιευμένους ΚΑΔ, μέσω των οποίων – σημειωτέον - θα εξαρτηθούν πολλά από τα εξαγγελθέντα μέτρα στήριξης της Οικονομίας, απουσιάζει ο Κωδικός του Φοροτεχνικού-Λογιστή. Οι σύλλογοι των Λογιστών εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους και ζητούν το αυτονόητο, την συμπερίληψή τους. Ζητούν επίσης, την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, των αποδοχών των εργαζομένων, των επαγγελματικών δανείων. Ζητούν δικαίως, την παράταση των Δηλωτικών Φορολογικών – Ασφαλιστικών Υποχρεώσεων, για όσο διάστημα δεν λειτουργεί η αγορά. 

Είναι πλέον σαφές ότι τα μέτρα που εξαγγέλλονται μέρα παρά μέρα δεν εντάσσονται σε ένα δυναμικό πρόγραμμα. Αντίθετα, δείχνουν ότι η Κυβέρνηση προχωράει πίσω από τις εξελίξεις. Πρέπει άμεσα να δοθεί λύση στο θέμα της υποβολής των φορολογικών υποχρεώσεων, το οποίο επηρεάζει μεν τους πολίτες αλλά κυρίως τους φοροτεχνικούς. Από τη στιγμή που οι φορολογικές υποχρεώσεις τίθενται σε αναστολή, ζημιώνεται και πλήττεται ο κλάδος των λογιστών.

Είναι επίσης σαφές, πως ο συνδετικός κρίκος όλων των φορολογικών μέτρων, των φορολογικών ελαφρύνσεων, της οργάνωσης του κράτους και της κοινωνική πολιτικής, είναι ο Λογιστής - Φοροτεχνικός. 

Παράλληλα, τα γραφεία των Λογιστών-Φοροτεχνικών στελεχώνονται από εργαζόμενους, οι οποίοι πλήττονται εξίσου και χρειάζονται αντίστοιχα την ενίσχυση από τον εργοδότη και το Κράτος. 

Πως είναι δυνατόν λοιπόν να θεωρεί η Κυβέρνηση ότι ο κλάδος των φοροτεχνικών-λογιστών δεν έχει πληγεί; Τα Λογιστικά Γραφεία ανήκουν στις επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν ευθέως από τις πρόσφατες Υπουργικές Αποφάσεις, έχουν όμως κλείσει εμμέσως, αφού μεγάλο μέρος πελατών τους διέκοψαν τις εργασίες τους, με αποτέλεσμα να παγώσουν οι εισπράξεις.

Για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν λοιπόν,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να εξετάσει την ένταξη του κλάδου των Λογιστών – Φοροτεχνικών, στις πληγείσες επιχειρήσεις, ώστε να καλυφθούν, τόσο οι ίδιοι, όσο και οι εργαζόμενοι στα εν λόγω γραφεία, από τα εξαγγελθέντα μέτρα;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Τζάκρη Θεοδώρα
Αβραμάκης Ελευθέριος 
Αλεξιάδης Τρύφων
Βαρδάκης Σωκράτης
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Ιωάννης
Γιαννούλης Χρήστος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καλαματιανός Διονύσιος
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος 
Φάμελλος Σωκράτης
Ψυχογιός Γεώργιος

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.