Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Έδεσσα: Δημοπράτηση της τελευταίας φάσης για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του «Μ. Αλεξάνδρου»


Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται οι εργασίες που πραγματοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας στο κτήριο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και για το λόγο αυτό ο Δήμος Έδεσσας προχώρησε στη δημοπράτηση του έργου με τίτλο «Αναβάθμιση πολυχώρου πολιτισμού «Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» & περιβάλλοντος χώρου (β’ φάση)».
Η δεύτερη φάση έχει προϋπολογισμό 1.400.000 € και η χρηματοδότηση προέρχεται από το ΠΔΕ (720.050,11€) και ίδιους πόρους του Δήμου Έδεσσας (679.949,89€), ενώ η ημερομηνία λήξης των προσφορών είναι η 16η Μαρτίου 2020 και το χρονοδιάγραμμα του έργου δώδεκα (12) μήνες.
Η ολοκλήρωση του έργου που ήδη βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης θα σημάνει την παράδοση στην πόλη ενός πολύ όμορφου και λειτουργικού πολυχώρου εκδηλώσεων, που δυστυχώς στερηθήκαμε τα τελευταία χρόνια.

Γραφεία Τύπου
Δήμου Έδεσσας & 
Φ.Σ.Ε. Μ. Αλεξάνδρου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ

Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο έργο κατά τη διάρκεια υλοποίησης του οποίου υπήρξαν τεράστια προβλήματα, κυρίως γραφειοκρατικά, αλλά και κατασκευαστικά. 
Στα πλαίσια του ΕΣΠΑ Ε.Π. «Μακεδονία-Θράκη» 2007-2013, εντάχθηκε το έργο του Δήμου Έδεσσας, με τίτλο «Αναβάθμιση πολυχώρου πολιτισμού ‘‘Μ. Αλέξανδρος’’ & περιβάλλοντος χώρου», που αρχικά είχε 2 Υποέργα:
Το ΥΠΟΕΡΓΟ 1,  με τίτλο «Αναβάθμιση πολυχώρου πολιτισμού ‘‘Μ. Αλέξανδρος’’ & περιβάλλοντος χώρου»,  δημοπρατήθηκε και άρχισε να εκτελείται στις 15-2-2012 με σύμβαση 775.146,00 €   
Το ΥΠΟΕΡΓΟ 2 με τίτλο «Προμήθεια & εγκατάσταση εξοπλισμού για την αναβάθμιση Πολυχώρου Πολιτισμού “Μ. Αλέξανδρος’’». Και το ΥΠΟΕΡΓΟ 2 δημοπρατήθηκε και ορίστηκε ημέρα αποσφράγισης των προσφορών η Δευτέρα 25/06/2012. 
Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών του ΥΠΟΕΡΓΟΥ 1, αποκαλύφθηκαν τα αρχικά οικοδομικά μέλη του κτιρίου με αποτέλεσμα να σταματήσει το έργο με διάλυση της σύμβασης (αρ. 44/13 Απόφ. Δ.Σ. της 28-2-2013), ώστε για να γίνει εκτίμηση των ευρημάτων, να αναζητηθεί τρόπος ανάδειξής τους και  μέσα από τη προσπάθεια αυτή, να εναρμονισθεί η σύγχρονη λειτουργία του με τον αρχικό Αρχιτεκτονικό του χαρακτήρα.  
Με την 1η Τροποποίηση της Πράξης εντάχτηκε το ΥΠΟΕΡΓΟ 3, που εκτελέστηκε από την Ε.Φ.Α. Ημαθίας με αυτεπιστασία στο διάστημα 20-12-2013 ως 31-12-2015, χωρίς να ολοκληρωθούν οι εργασίες.
Επιπλέον, με δαπάνες του ΥΠΟΕΡΓΟΥ 3 μέσω της Ε.Φ.Α. Ημαθίας, ανατέθηκε εκπόνηση νέων μελετών (Αρχιτεκτονική, Στατική, Μηχανολογική – Θέρμανσης - Ψύξης, Πυρόσβεσης - Πυροπροστασίας) που αφορούσαν στο σύνολο του κτιρίου (μνημείο & νεότερο κτίριο) και έμελε να εγκριθούν από το Κ.Α.Σ.
Με βάση αυτές τις μελέτες (που στάλθηκαν ηλεκτρονικά και τμηματικά, στις Υπηρεσίες του  Δήμου Έδεσσας, ως περίπου τον Φεβρουάριο 2015) και πάντα σε αναμονή της έγκρισης του Κ.Α.Σ., η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών & Πολεοδομίας Δήμου Έδεσσας, εκπόνησε και ολοκλήρωσε (στις 8-5-2015) Οικονομοτεχνική μελέτη - Τεύχη Δημοπράτησης της 2ης Φάσης του ΥΠΟΕΡΓΟΥ 1, ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις και η επαναδημοπράτηση του YΠOΕΡΓΟΥ 1 να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Όμως, χωρίς την έγκριση των μελετών από το Κ.Α.Σ., όπως ήταν φυσικό, ο Δήμος δεν μπόρεσε τελικά να πάρει άδεια δημοπράτησης του ΥΠΟΕΡΓΟΥ 1 - 2η Φάση από τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ.
Στις 16-2-2016 (αφού το ΕΣΠΑ 2007-2013 είχε πλέον ολοκληρωθεί), από την Ε.Φ.Α. Ημαθίας εστάλησαν ηλεκτρονικά (σε μορφή pdf), αρχιτεκτονικά σχέδια με σοβαρές αλλαγές από τα προηγούμενα και αποφάσεις του Κ.Α.Σ. που αφορούν σε έγκριση: 
α) Μελέτης συντήρησης  κονιαμάτων & τοιχογραφιών  στο Οθωμανικό τέμενος ‘‘Χουνκιάρ Τζαμι’’ της 23-12-15 και 
β) Έγκριση (με παρατηρήσεις) της αρχιτεκτονικής προμελέτης του πολυχώρου πολιτισμού ‘‘Μ. Αλέξανδρος’’ της 17-12-2015.
Με ορατό τον κίνδυνο τα ήδη δαπανημένα χρήματα να ζητηθούν πίσω από την Ε.Ε., ο Δήμος Έδεσσας ενήργησε και σε συνεργασία με την Διαχειριστική Αρχή & την Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κατάφερε να ενταχθεί νέα Πράξη με τίτλο «Αναβάθμιση πολυχώρου πολιτισμού ‘‘Μ. Αλέξανδρος’’ & περιβάλλοντος χώρου» στο εθνικό σκέλος του ΠΔΕ (2011ΕΠ00880015 - MIS 334200), με 3 Υποέργα :
1. Μελέτες (Στατική, Θέρμανσης-Ψύξης, Ύδρευσης-Αποχ/σης,  Πυρόσβεσης-Πυροπροστασίας, Ηλεκτρολογική) 
2. «Αναβάθμιση πολυχώρου Πολιτισμού “Μ.  Αλέξανδρος” & περιβάλλοντος χώρου
3. «Στερέωση, συντήρηση &  αποκατάσταση Οθωμανικού Τεμένους  ‘‘Χουνκιάρ τζαμί’’ στην Έδεσσα» (Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας)
Σήμερα, μετά την ολοκλήρωση του υποέργου συντήρησης και αποκατάστασης του πρώην τεμένους από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας, ο Δήμος Έδεσσας δημοπράτησε την τελευταία φάση του έργου και ελπίδα όλων μας είναι η γρήγορη αποπεράτωσή του έτσι ώστε η πόλη να αποκτήσει και πάλι τον πολυχώρο πολιτισμού που τόσο πολύ έχει ανάγκη.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι.