Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΕΛΓΑ: Δηλώσεις ζημιάς σε οπωροφόρα δέντρα από τον παγετό στις 17 Μαρτίου μέχρι 4 Μαΐου


Από το Υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α. Βέροιας σας ενημερώνουμε ότι χορηγείται προθεσμία υποβολής δηλώσεων ζημιάς από τον παγετό 17/03/2020 . Η υποβολή των δηλώσεων ζημιάς θα γίνει με τη διαδικασία των προσωρινών δηλώσεων που θα συμπληρωθούν από τους παραγωγούς, χωρίς αρχικά να καταβληθούν τέλη, τα οποία θα καταβληθούν με την υποβολή των οριστικών δηλώσεων. Τελευταία ημέρα υποβολής των δηλώσεων ζημιάς ορίζεται η Δευτέρα 04/05/2020.

Το έντυπο της προσωρινής δήλωσης ζημιάς, μπορούν οι παραγωγοί να το εκτυπώσουν από την ιστοσελίδα του ΕΛ.Γ.Α. ή να το προμηθευτούν από τις κατά τόπους τοπικές κοινότητες. Τα συμπληρωμένα έντυπα θα συγκεντρώνονται σε ειδικά κουτιά, τα οποία θα βρίσκονται σε χώρο που θα οριστεί στις κατά τόπους τοπικές κοινότητες. Η υποβολή της προσωρινής δήλωσης θεωρείται δεσμευτική της οριστικής δήλωσης ζημιάς. Μετά τη λήξη της προαναφερόμενης προθεσμίας οι προσωρινές δηλώσεις θα παραληφθούν και θα πρωτοκολληθούν από τους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α.

Όπως προέκυψε από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν ο παγετός έπληξε καλλιέργειες οπωροφόρων δέντρων και κυρίως βερίκοκα, πρωιμανθή νεκταρίνια και πρωιμανθή επιτραπέζια ροδάκινα, δαμάσκηνα και κορόμηλα σε αγροτεμάχια που βρίσκονται μέσα στους κατά τόπους θύλακες παγετού των διαφόρων τοπικών κοινοτήτων.

Σας επισημαίνουμε ότι, η μείωση της παραγωγής που πιθανώς να εμφανιστεί στις ίδιες καλλιέργειες εκτός των θυλάκων παγετού, οφείλεται σε άλλα αίτια μη καλυπτόμενα ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α. Για το λόγο αυτό παρακαλούνται οι παραγωγοί, αφού παρακολουθήσουν την εξέλιξη της ζημιάς στα κτήματά τους, να δηλώσουν εκείνα στα οποία η ζημιά από παγετό είναι μεγαλύτερη του 35%. και να μην προβούν σε άσκοπες δηλώσεις ζημιάς.

Τονίζουμε εδώ ότι:

· Δήλωση ζημιάς δικαιούται να καταθέσει ο παραγωγός ο οποίος θα υποβάλει και τη Δήλωση Καλλιέργειας του έτους ζημιάς (2020).

· Στη δήλωση ζημιάς συμπληρώνονται απαραίτητα όλα τα πεδία (τοποθεσία, είδος και ποικιλία καλλιέργειας, στρέμματα, αριθμός δέντρων, μέση παραγωγή και ποσοστό ζημιάς των ζημιωθέντων αγροτεμαχίων), όπως αυτά αναφέρονται και στη πρόσφατη Δήλωση Καλλιέργειας.

· Κάθε παραγωγός θα υποβάλλει τις προσωρινές του δηλώσεις ζημιάς στις Τοπικές Κοινότητες όπου ανήκουν τα αγροτεμάχια που έχουν υποστεί ζημιά από τον παγετό.

Λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν σε όλη τη χώρα ευελπιστούμε στην κατανόηση και τη συνεργασία τόσο των ανταποκριτών και των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων όσο και των παραγωγών.

Για οποιαδήποτε πληροφορία απευθυνθείτε στο Υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α. Βέροιας.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.