Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

500 λέξεις με τον Μάκη Τσίτα


Ο Μάκης Τσίτας γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά, ζει στην Αθήνα και διευθύνει το ενημερωτικό site για το βιβλίο και τον πολιτισμό Diastixo.gr. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Eργα του σκηνοθέτησαν οι: Ρούλα Πατεράκη, Σοφία Καραγιάννη, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Ερση Βασιλικιώτη, Taru Makela, Alexandru Mazgareanu.
Στίχους του μελοποίησαν οι: Γιώργος Σταυριανός, Τάκης Σούκας, Τατιάνα Ζωγράφου, Νίκος Βασιλείου. Εχει εκδώσει 24 βιβλία για παιδιά και 4 για ενηλίκους. Για το μυθιστόρημά του «Μάρτυς μου ο Θεός» (εκδ. Μεταίχμιο), το οποίο κυκλοφορεί σε 12 ευρωπαϊκές γλώσσες, έλαβε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης 2014. Τελευταίο του βιβλίο η νουβέλα «Πέντε στάσεις» (εκδ. Μεταίχμιο). Περισσότερα στο: makistsitas.com.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;
Τον «Εθνικό Κήπο» των Θοδωρή Γκόνη και Ελένης Στρούλια, τις «Απαγορευμένες περιοχές» του Γιώργου Σταυριανού και την «Πίπη Φακιδομύτη» της Αστριντ Λίντγκρεν.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;
Ο Μικρός Νικόλας του Ρενέ Γκοσινί. Για το χιούμορ, την αθωότητά του, την αισιοδοξία και τη λαχτάρα για ζωή.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;
Τους αγαπημένους μου Τόλη Καζαντζή και Γιάννη Νεγρεπόντη που μου λείπουν.

Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;
Τα «Ποιήματα» του Κ. Π. Καβάφη – ό,τι πιο σπουδαίο έχει γραφτεί στη χώρα μας μετά τα ομηρικά έπη.

Ποιες είναι οι «πέντε στάσεις» της ηρωίδας σας; Είναι κάτι σαν τις «δεκατέσσερις στάσεις» ώς τον Γολγοθά ή κάτι πιο... ελαφρύ ελπίζουμε;
Είναι η διαδρομή που κάνει καθημερινά με το λεωφορείο για να πάει από το σπίτι (Τούμπα) στη δουλειά (ΑΧΕΠΑ) και πάλι πίσω. Και είναι σχεδόν η μοναδική περιοχή της Θεσσαλονίκης που γνωρίζει, αν και έζησε στην πόλη για τριάντα χρόνια.

Πολυγραφότατος, και στην παιδική και στην ενήλικη πεζογραφία. Είναι κάποιο είδος που σας δυσκολεύει πιο πολύ;
Είναι ένας χαρακτηρισμός που με ακολουθεί συχνά αλλά δεν ισχύει. Ολη μου η παραγωγή δεν ξεπερνάει τις 650 σελίδες που, αν τις διαιρέσουμε με τα 30 μου χρόνια στη λογοτεχνία, μας κάνουν 22 σελίδες τον χρόνο… Καταλαβαίνετε λοιπόν πως το γράψιμο, με όποιο είδος κι αν καταπιαστώ, με δυσκολεύει καθώς διορθώνω συνέχεια τα κείμενά μου.

Στον καιρό της πανδημίας, έχετε τώρα περισσότερο χρόνο για διάβασμα, γράψιμο, ενδοσκόπηση, τηλεόραση, πλήξη ή τίποτε από όλα αυτά;
Πλήξη δεν έχω αισθανθεί ποτέ στη ζωή μου, καθώς πάντα είχα να κάνω πολλά πράγματα. Ετσι και τώρα, αν και κλεισμένος στο σπίτι, δουλεύω πολλές ώρες για το Diastixo και την ArtsPr. Κι επίσης διαβάζω, βλέπω θεατρικές παραστάσεις στο Διαδίκτυο και μιλάω στο τηλέφωνο με δικούς μου ανθρώπους.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην "Καθημερινή της Κυριακής"

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.