Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τα Λουτρά Πόζαρ: Μια μικρή υδροπολιτεία με μεγάλη ιστορία


Κυλούσαν πάντα δίπλα μας τα νερά του Πόζαρ. Ήταν πάντα εκεί. Άλλοι τα γνωρίζαμε από παλιά όταν πηγαίναμε τα καλοκαίρια συνήθως Κυριακές μια εκδρομή πλάι στο νερό. Ποιος δεν έχει άραγε από τους παλιούς κατοίκους της περιοχής μια ασπρόμαυρη φωτογραφία ενθύμιο μπροστά στους καταρράχτες των Λουτρών ή μέσα στα νερά και τα ποτάμια του; Άλλοι πάλι τα γνώριζαν γιατί έρχονταν να βρουν ανακούφιση κάνοντας «μπάνια» στα ιαματικά νερά των Λουτρών. Κι έπειτα σιγά σιγά το τοπίο άλλαξε, και γέμισε ο δρόμος πηγαίνοντας στα Λουτρά με ξενοδοχεία και ξενώνες. Τώρα όσοι έρχονται δεν είναι πια μόνο αυτοί που ψάχνουν γιατριά στα ιαματικά νερά αλλά κι όλοι αυτοί που έρχονται ψάχνοντας για εναλλακτικούς τρόπους τουρισμού όλο τον χρόνο. Κι αν η Αριδαία, η Αλμωπία και η περιοχή δεν ήταν παλιά γνωστή, τώρα όλοι ξέρουν τα Λουτρά Πόζαρ. Πόσοι όμως από μας ξέρουμε να διηγηθούμε την ιστορία των Λουτρών; Πόσοι ξέρουμε να πούμε από πότε αναβλύζουν αυτά τα θερμά νερά; Να ξεναγήσουμε αυτούς που τα επισκέπτονται; 

Η κ. Αντωνία Παπαδάκη-Κεκλίκογλου μέσα από το καινούργιο της βιβλίο Τα Λουτρά Πόζαρ, Μια μικρή υδροπολιτεία με μεγάλη ιστορία έρχεται να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που μπορεί να έχει κανείς για αυτήν την υδροπολιτεία. Κι όπως πάντα δεν αρκείται σε μια μεμονωμένη εξιστόρηση για τη συγκεκριμένη περιοχή αλλά καλύπτει όλες τις πτυχές που την αφορούν. Ξεκινώντας από την προϊστορία μέχρι τις μέρες μας, δε διστάζει να μας εισάγει στις γεωτεκτονικές συνθήκες της περιοχής και στη χημική σύσταση των νερών, να μας ταξιδέψει στο χρόνο με την ιστορία του λουτρού, να μας εισάγει στην ιστορία των λουτροπόλεων της Ελλάδας για να φτάσει στη δική μας λουτρόπολη και στα ιστορικά γεγονότα που συνδέονται μαζί της. Και βέβαια αναψηλαφώντας όλη την ιστορία των Λουτρών, μας αποκαλύπτει κομμάτια της ιστορίας όλης της περιοχής, όλης της Αλμωπίας, της τοπικής μας ιστορίας. Κι όλα αυτά διανθισμένα με φωτογραφίες γνωστών μας και άγνωστων και αρχειακό υλικό. Τώρα πια τα Λουτρά Πόζαρ έχουν την ιστορία τους, δε θα χαθεί κυλώντας μέσα στα θερμά νερά.   

Αννέτα Τάντση
Εκπαιδευτικός

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.