Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας με εκπροσώπους αγροτών


Με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας πραγματοποιήθηκε την Μ. Πέμπτη 16 Απριλίου,  τηλεδιάσκεψη με θέμα την κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό τομέα του Νομού Πέλλας  κατά την περίοδο της υγειονομικής και όχι μόνο κρίσης.  
Στην σύσκεψη – τηλεδιάσκεψη, συμμετείχαν: ο κ. Παναγιώτης Πασιάκης Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του Δήμου Σκύδρας μαζί με τον Ταμία του Συλλόγου κ.  Γιάννη Χριστοφορίδη, ο κ. Φούντας Τσέμπης Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλμωπίας, και οι αγρότες - δενδροκαλλιεργητές Αντώνης Ραπτίδης (νέος αγρότης),   Πολύκαρπος Σαββίδης, Αναστάσιος Κηραλίδης, και Χρήστος Γιόσμης. Συμμετείχαν επίσης ο Σταύρος Αραχωβίτης, Τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ,   ο Φάνης Κουρεμπές Συντονιστής  του Αγροτικού  Τμήματος του  ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη, το  μέλος του Οργανωτικού  της Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ  Γνωσούλα Χαϊλατζίδου, ο συντονιστής της Ν.Ε. Πέτρος Γάγκλιου, ο πρώην Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Γιάννης Σηφάκης και πολλά στελέχη και Μέλη της διευρυμένης Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΛΛΑΣ. 
Η συζήτηση εξελίχθηκε με εξαιρετικό ενδιαφέρον και συμμετείχαν 29 άτομα μέσω τηλεδιάσκεψης. Τα θέματα που έθεσαν οι συμμετέχοντες αφορούσαν τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής του Νομού μας που τώρα με την πανδημία του κορωνοϊού επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο. Με ιδιαίτερη έμφαση τέθηκε το άμεσο και πιεστικό πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, των μετακλητών εργατών που σήμερα με την πανδημία, αλλά και λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών, έχουν μεγάλη δυσκολία να έρθουν στη χώρα μας για να βοηθήσουν στην συγκομιδή αλλά και στις λοιπές αγροτικές εργασίες. 
Οι εκπρόσωποι των αγροτών ζήτησαν να αρθεί το εμπάργκο – απαγόρευση της Ε.Ε. για εξαγωγές φρούτων κλπ προϊόντων στη Ρωσία. Έθεσαν το πρόβλημα των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, των ασφαλίστρων και των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Η κυβέρνηση έδωσε την χαριστική βολή  στους αγρότες με τις νέες εισφορές ασφάλισης του ΕΛΓΑ για το 2020. Με την πανδημία του κορωνοϊού ο αγροτικός κόσμος σε όλη τη χώρα, έφτασε σε οικονομικό αδιέξοδο και αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης. Διαμαρτύρεται για τις αναιτιολόγητες εκτιμήσεις και τις καθυστερημένες αποζημιώσεις των παραγωγών που υπέστησαν ζημίες.
Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ από τον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη, τον πρώην Διοικητή του ΕΛΓΑ κ. Φάνη Κουρεμπέ, την Βουλευτή του Ν. Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη και τον πρώην Βουλευτή κ. Γιάννη Σηφάκη, εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στον αγροτικό κόσμο του Νομού Πέλλας και της χώρας. Ανέλυσαν τις θέσεις τους καθώς και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ "Μένουμε Όρθιοι". Πρότειναν μεταξύ άλλων τα παρακάτω μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στον αγροτικό τομέα: 
-Απορρόφηση της ντόπιας παραγωγής τροφίμων από το κράτος (νοσοκομεία, στρατός, σχολεία) πλήρη αξιοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων όπως «Φρούτα στα σχολεία» και «Σχολικά Γεύματα» με προϊόντα ντόπιας παραγωγής και έκτακτη Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
-Επιδότηση στην κατανάλωση εγχωρίως παραγόμενου κρέατος αιγοπροβάτων, λόγω της δραματικής μείωσης απορρόφησης στη διάρκεια του Πάσχα των Καθολικών και των Ορθοδόξων (με κουπόνι) και Άμεση στήριξη του κτηνοτροφικού εισοδήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό
-Αναστολή καταβολής δανειακών υποχρεώσεων και Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, υποχρεώσεων προς το δημόσιο και προς τους ΟΤΑ όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς χρέωση τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων.
-Αναστολή έκδοσης λογαριασμών για αγροτικό ρεύμα και αρδευτικό νερό.
-Μείωση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
-Επίδομα των 800 ευρώ για εργαζομένους στον πρωτογενή τομέα που πλήττονται και Αξιοποίηση του εργαλείου των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών, αγορών παραγωγών, ανθοκομίας και για άλλες ομάδες.
-Παράταση έως τον Οκτώβριο της εξόφλησης των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ και Εξόφληση στο 100% των οφειλών του ΕΛΓΑ προς τους παραγωγούς από τις μέχρι τώρα καλυπτόμενες ζημίες.
-Επαναλειτουργία λαϊκών αγορών για τους παραγωγούς με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και παράλληλα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών στις περιοχές καραντίνας, που εφαρμόζεται αποκλεισμός.
- Αντιμετώπιση του προβλήματος των μετακλητών εργατών γης.
Τόσο οι εκπρόσωποι των αγροτών όσο και οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαναν την ανάγκη να συνεχιστεί η επικοινωνία και ο διάλογος. Απαιτούνται δραστικά και ουσιαστικά μέτρα και όχι ασπιρίνες! Διεκδίκηση πολιτικών αποτροπής της πλήρους κατάρρευσης της αγροτικής παραγωγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δίπλα στους αγρότες του Νομού Πέλλας και όλης της χώρας. Το απέδειξε και ως Κυβέρνηση και ως Αντιπολίτευση.
Η σύσκεψη για τα αγροτικά προβλήματα, εντάσσεται σε μια σειρά τηλεδιασκέψεων της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας  με φορείς της ευρύτερης περιοχής του Νομού. Η επόμενη τηλεδιάσκεψη θα έχει θέμα τα προβλήματα των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Από το Γραφείο Τύπου της Ν.Ε. Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Μονο τηλεδιασκεψη με αυτους που εχουν μπαχτσεδες μπορειτε να κανετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.