Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κίνητρα σε Έλληνες ανέργους για απασχόληση ως εργάτες γης


Ερώτηση Λάκη Βασιλειάδη και 10 ακόμα Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας

11 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Πέλλας Λάκη Βασιλειάδη, κατέθεσαν σήμερα Ερώτηση στη Βουλή αναφορικά με το φλέγον ζήτημα της έλλειψης εργατών γης. Όπως εξηγούν οι Βουλευτές, η υγειονομική κρίση ήρθε να επιδεινώσει την κατάσταση, αλλά και το γενικότερο πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα. Οι ενέργειες της Κυβέρνησης για πρόσκληση εργατών γης από γειτονικές χώρες είναι αναγκαίες και προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως δεν λύνουν οριστικά το πρόβλημα, όπως αναφέρουν.
Οι Βουλευτές προτείνουν να δοθούν κίνητρα για εποχιακή απασχόληση Ελλήνων ανέργων στον πρωτογενή τομέα, όπως η μη διακοπή της στήριξης από το ταμείο ανεργίας για αγροτική εργασία δυο μηνών, αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων του ΟΑΕΔ ώστε εγγεγραμμένοι άνεργοι οι οποίοι δεν δικαιούνται το επίδομα ανεργίας να επιδοτηθούν για να εργαστούν στον πρωτογενή τομέα, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος να μην το χάνουν για περίοδο αγροτικής εργασίας δύο μηνών και το εισόδημα αυτό να μην προσμετράται στην επόμενη χρονιά και οι ήδη ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ αγροτών να μην επιβαρύνονται με επιπλέον υποχρέωση ασφάλισης.
Αναφορικά με το θέμα, ο Λάκης Βασιλειάδης δήλωσε: 
«Η δημιουργία κινήτρων για το εγχώριο εργατικό δυναμικό θα μείνει παρακαταθήκη και για το μέλλον. Με την απασχόληση Ελλήνων ανέργων ως εργατών γης αποτρέπουμε τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, ειδικά φέτος που τα επιπρόσθετα υγειονομικά μέτρα προστασίας αναμένεται να αυξήσουν το κόστος εργασίας. Η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος θα επιτρέψει σε μελλοντικό χρόνο τη θέσπιση ενός εθνικού συστήματος διαχείρισης των εποχιακών εργασιών του πρωτογενούς τομέα, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, εκπαίδευση και κατάρτιση των υποψήφιων εργατών γης και σύνδεση της προσφοράς με τη ζήτηση εργασίας, ώστε να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα.»
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη
Θέμα: Άμεση λύση στο πρόβλημα έλλειψης εργατών γης
Η υγειονομική κρίση της πανδημίας της νόσου COVID-19 έχει μεταξύ άλλων επιδεινώσει και το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης. Το αναγκαίο μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στην Ελλάδα από χώρες εκτός ΕΕ έρχεται να προστεθεί στο ήδη δυσμενές καθεστώς πρόσκλησης εργατών γης τρίτων χωρών για εποχιακή απασχόληση, για το οποίο 7 Βουλευτές είχαμε καταθέσει την με Α.Π. 2814/23-12-2019 Κοινοβουλευτική Ερώτηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον άμεσο κίνδυνο σημαντικές αγροτικές εργασίες, μεταξύ των οποίων και η συγκομιδή αρκετών καλλιεργειών να μην ολοκληρωθούν στον απαιτούμενο χρόνο, επηρεάζοντας την τελική ποσότητα και την ποιότητα των προς διάθεση προϊόντων.
Την ίδια στιγμή, η υγειονομική κρίση και τα μέτρα αντιμετώπισης αυτής έχουν οδηγήσει πολλές και πολλούς συμπολίτες μας σε εργασιακή επισφάλεια, επιβαρύνοντας ακόμα παραπάνω το πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα. Κλάδοι όπως ο τουρισμός ή η εστίαση κινδυνεύουν με απώλεια θέσεων εργασίας καθώς παραμένει αβέβαιο το εάν και πότε θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος. Ωστόσο, με το ισχύον καθεστώς, η εποχιακή εργασία στον πρωτογενή τομέα δεν είναι ελκυστική, καθώς για λίγες ημέρες εργασίας θα χάσουν την κάλυψη του ταμείου ανεργίας.
Η σημερινή συγκυρία, παρά το δυσμενή χαρακτήρα της, παρουσιάζει την ευκαιρία να απασχοληθούν Έλληνες άνεργοι σε εποχιακές εργασίες γης, εάν δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα μέσω ΟΑΕΔ. Στα κίνητρα αυτά θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνεται η μη διακοπή της στήριξης από το ταμείο ανεργίας για αγροτική εργασία δυο μηνών. Επιπλέον, ο ΟΑΕΔ θα μπορούσε να επιδοτήσει την εργασία γης αξιοποιώντας κάποιο από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει ώστε εγγεγραμμένοι άνεργοι οι οποίοι δεν δικαιούνται το επίδομα ανεργίας να μπορέσουν να εργαστούν στον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα, τα κίνητρα αυτά θα πρέπει να είναι ελκυστικά και στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ώστε αφενός να μην το χάνουν για περίοδο εργασίας δύο μηνών, αφετέρου το εισόδημα από τις εργασίες να μην προσμετράται στην επόμενη χρονιά. Επίσης, οι ήδη ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ αγροτών δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται με επιπλέον υποχρέωση ασφάλισης. 
Οι ενέργειες της Κυβέρνησης για προσέλκυση εργατών από το εξωτερικό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ορθώς καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να καθιερωθούν διαδικασίες υγειονομικών εξετάσεων και υποχρεωτικής απομόνωσης. Ωστόσο, η δημιουργία ενός ελκυστικού πλέγματος με κίνητρα για το εγχώριο εργατικό δυναμικό θα μείνει παρακαταθήκη και για το μέλλον. Η απασχόληση Ελλήνων ανέργων ως εργατών γης θα αποτρέψει επίσης τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, τη στιγμή μάλιστα που τα επιπρόσθετα υγειονομικά μέτρα προστασίας αναμένεται να αυξήσουν το συνολικό κόστος εργασίας. Επιπροσθέτως, η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος θα επιτρέψει σε μελλοντικό χρόνο τη θέσπιση ενός εθνικού συστήματος διαχείρισης των εποχιακών εργασιών του πρωτογενούς τομέα, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκπαίδευση και κατάρτιση των υποψήφιων εργατών γης και σύνδεση της προσφοράς με τη ζήτηση εργασίας, ώστε να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα.
Με δεδομένα τα παραπάνω, ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να δώσει κίνητρα για εποχιακή απασχόληση Ελλήνων ανέργων στον πρωτογενή τομέα;

Οι ερωτώντες:
Βασίλειος Βασιλειάδης, Βουλευτής Πέλλας
Δημήτριος Βαρτζόπουλος, Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης
Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Βουλευτής Έβρου
Νεοκλής Κρητικός, Βουλευτής Λακωνίας
Ξενοφών Μπαραλιάκος, Βουλευτής Πιερίας
Αναστάσιος Μπαρτζώκας, Βουλευτής Ημαθίας
Κωνσταντίνος Μπλούχος, Βουλευτής Δράμας
Ανδρέας Νικολακόπουλος, Βουλευτής Ηλείας
Σπυρίδων Τσιλιγγίρης, Βουλευτής Ξάνθης
Θεμιστοκλής Χειμάρας, Βουλευτής Φθιώτιδας
Μιλτιάδης Χρυσομάλλης, Βουλευτής Μεσσηνίας»

Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

9 σχόλια:

 1. Δώστε τους επιδόματα και θα τους σηκώσετε από τον φραπέ ποιον κοροϊδεύετε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΑΠΟ ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ, ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΝΕ ΚΑΙ ΘΑ ΑΣΗΜΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΕΣ, ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΝΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ.
  ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΥΡΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ;
  ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΟ ΑΠΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ.
  ΚΑΛΕΙ Ο ΟΑΕΔ ΤΟΥΣ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΕΕΙ:
  ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΟΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1-2 Ή 3 ΜΗΝΕΣ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ.
  ΟΠΟΙΟΣ ΚΛΗΘΕΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΕΙ, ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΩΝ ΕΠΟΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ Κ.Λ.Π ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΟΥΛΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΙΣΩΣ ΝΑ ΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΛΟΥΦΑΔΟΡΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
  ΟΠΟΙΟΣ ΑΡΝΗΘΕΙ, ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ 12 ΜΗΝΕΣ.
  ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ, ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΑΣ ΑΝΡΗΘΕΙ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πάνε μάθε το Σύνταγμα και μετά έλα να μας τα ξαναπείς, ο καθένας μπορεί να πάει να δουλέψει όπου κρίνει αξία για τον εαυτό του εργασία.
   Κανένας δεν μπορείς να αναγκάσεις.
   Και η Γερμανία στο κουτς-αρμπαιτ δίνει τα επιδόματα κανονικά μόνο στους εργάτες γης.

   Διαγραφή
  2. Ρε φιλαράκι αν δεν τα έχεις δουλειά όλο τον χρόνο τι θα πάθεις να πας να δουλέψεις 3 μήνες σε χωράφι;

   Διαγραφή
 3. Κόψτε κάθε παροχή επιδομάτων, σισιτιων και θα δείτε αν θα πάνε για δουλειά.Τωρα γιατί να δουλεψουν;;; Βλέπουμε όλοι διάφορα παραδείγματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μας έχετε κουράσει τα ίδια και τα ίδια τα ακούσαμε απο πολλούς. Εδω και εδώ και 2 μήνες όλο και κάποιος θα αναφερθεί σ'αυτό το Θέμα. Ειναι δυνατόν αυτα που προτείνετε, άνεργοι που επιδοτούνται να πάμε στα χωράφια.Εχετε πάει εσεις στα χωράφια; πήγες Εσύ Νεαρέ να μαζέψεις ροδάκινα; Για πάνε να δεις τι εστί βερίκοκο. Και μετά να προτεινεις αυτες τις μπουνταλιες .Κάτι άλλο δεν έχετε να μας πείτε, στέρεψε η γκλαβα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Βάλτε τους διευθυντές στις υπηρεσίες ίσως εκεί αποδεχθούν να πάνε αλλά και αυτό είναι αμφιβολλο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Όλους εσάς σας είπε κάποιος ότι οι άνεργοι δεν ενδιαφέρονται; Φυσικά να κοιτάξετε πρώτα τα δικά σας και μετά ασχοληθείτε με τους ανέργους. Οι περισσότεροι έχουν εργάτες που δουλευουν μαύρα αλλά το καλύτερο και οι ίδιοι δουλεύουν μαύρα σαν υδραυλικοί μπογιατζιδεςκ.α. Οπότε ας κοιτάξει ο καθένας την δουλίτσα του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι.