Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη: Άρση περιορισμών και δασμών κατά την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά


Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η βουλευτής Πέλλας Θ. Τζάκρη με θέμα την «Άρση περιορισμών και δασμών κατά την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων στην αγορά της Ρωσίας». Την ερώτηση συνυπέγραψαν 19 ακόμη βουλευτές. Η ερώτηση έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ:

1) Τον Υπουργό Εξωτερικών 
2) Τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
3) Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Άρση περιορισμών και δασμών κατά την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων στην αγορά της Ρωσίας»

Κύριοι Υπουργοί,

Η Ρωσία σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο αντίκτυπος του COVID-19 στην διατροφική επάρκεια και στην οικονομία της χώρας, πρόκειται να προβεί σε προσωρινή άρση των περιορισμών και των δασμών στις εισαγωγές μιας σειράς βασικών αγροτικών προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρώσος πρωθυπουργός, έκανε λόγο για άνοιγμα «πράσινων διαδρόμων» για συγκεκριμένα προϊόντα, τα οποία θα εισαχθούν στη Χώρα με μηδενικούς δασμούς. 
Ανάμεσα στα προϊόντα που πρόκειται να εισαχθούν στην επικράτεια της Ρωσίας χωρίς δασμούς φαίνεται να περιλαμβάνονται το βοδινό και το αρνίσιο κρέας, το γάλα, το κοτόπουλο, τα αβγά, το αλεύρι, τις πατάτες, τα κρεμμύδια, το καρότο και τα μήλα, προϊόντα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως «κοινωνικά απαραίτητα» από κυβερνητικό διάταγμα του 2010.
Φαίνεται ότι για μια ακόμη φορά ελληνικά προϊόντα όπως τα νωπά οπωροκηπευτικά τα οποία υφίστανται συνολική απαγόρευση εισαγωγής στη ρωσική αγορά από το 2014 (λόγω  του ρωσικού εμπάργκο) όσο και η κομπόστα ροδάκινου η οποία εισάγεται μεν στη ρωσική αγορά αλλά με δασμό 18%, δεν πρόκειται να επωφεληθούν αυτής της ευνοϊκής κατάστασης. 
Οι μηδενικοί δασμοί στην κονσέρβα ροδάκινου θα μπορούσαν την παρούσα στιγμή, να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία αύξησης των πωλήσεων ενός προϊόντος που πολύ πρόσφατα επλήγη με επιπρόσθετο δασμό 25% κατά την εισαγωγή του στην αγορά των ΗΠΑ. Επιπλέον, η δυνατότητα εισαγωγής στη ρωσική αγορά, νωπών οπωροκηπευτικών με μηδενικούς δασμούς θα αποτελέσει διέξοδο εμπορίας για αρκετά ελληνικά προϊόντα όπως πχ τα κηπευτικά, τα νωπά οπωροκηπευτικά όπως το ροδάκινο, το κεράσι, το βερίκοκο, η φράουλα κλπ που την παρούσα περίοδο αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα διάθεσης λόγω των περιορισμών από την πανδημία του κορωνοϊού.
Επιπλέον, πληθαίνουν οι φωνές φορέων των αγροτών που ζητούν να τεθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας η επανεξέταση του ρωσικού εμπάργκο, η άρση του οποίου υπό το βάρος της πανδημίας του κορωνοϊού θα μπορούσε να αποτελέσει μία διέξοδο για τις εξαγωγές ελληνικών νωπών αγροτικών προϊόντων. 
Κατόπιν των παραπάνω ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:
1. Ποιες είναι οι ενέργειες που πρόκειται να αναλάβετε ώστε η κομπόστα ροδάκινου αλλά και άλλα ελληνικά αγροτικά προϊόντα να περιληφθούν στη λίστα που δημιουργείται αυτή την περίοδο στη Ρωσία προκειμένου στη συνέχεια να εισάγονται στη ρωσική αγορά χωρίς δασμούς;
2. Προτίθεστε να ζητήσετε σε ευρωπαϊκό επίπεδο  τη στοχευμένη άρση τουλάχιστον μέρους του ρωσικού εμπάργκο, ώστε να ξανανοίξει  αυτός ο σημαντικός εξαγωγικός προορισμός για τα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα (ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα κλπ) ;  

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θεοδώρα Τζάκρη
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αυγέρη Δώρα
Βαρδάκης Σωκράτης
Ζεϊμπέκ Χουσείν
Θραψανιώτης Μανόλης
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μεικόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραίτης Θάνος
Πέρκα Θεοπίστη
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

19 comments:

  1. ας πει κάποιος στην κύρια πως χάρη σε αυτήν και το κόμμα της υπάρχει το εμπάργκο της Ρωσίας...ετσι για την ιστορία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΑΝΟΙΑ Η΄ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΤΡΕΛΙΤΣΑ ΔΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.
      ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΙ

      Διαγραφή
  2. Με ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε το εμπάργκο ρε ντορκα μας δουλεύεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μην τυφλώνεστε από κομματική εμπάθεια ! το εμπάργκο προς την Ρωσία έγινε επί Σαμαρά ! Ούτε το συμφέρον σας δεν ξέρετε!

      Διαγραφή
    2. και τι έκανε 4και !!!!! χρονια ο δικο σας;

      Διαγραφή
    3. 7:12 ρε πόσο άσχετοι είστε είναι δυνατόν να μη ξέρετε που παν τα τέσσερα;
      ψηφίζετε εντωμεταξυ να φανταστώ

      Διαγραφή
    4. Ναι τελευταία φορά που ψήφισα ψήφισα ΟΧΙ και ενας μλκς το έκανε ΝΑΙ

      Διαγραφή
    5. Μη κοιτάς τα 3,50 χρόνια του δικού μας κοίτα τα 40plus των δικών σας. Απ το κακό στο χειρότερο μπάχαλο όλα.
      Στα 3,50 κόλλησες εσύ.

      Διαγραφή
    6. Ρε μέτρα καλά βάλε τα δάχτυλα σου στην ανάγκη

      Διαγραφή
  3. Τρελαθήκατε ρε παιδιά; Το ρωσικό εμπάρκο επιβλήθηκε τον Ιούνιο του 2014. Με κυβέρνηση Σαμαρά και Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον φοβερό Καρασμάνη. Ξεχάσατε; Υί έχετε πάθει; Τόσο κοντή μνήμη πχια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ο μεγάλος τεράστιος πολιτικός τοτε Ευάγγελος Βενιζέλος Κουνούσε το δάχτυλό στον Πούτιν τοτε απλα ο Πούτιν το δάχτυλο του το έβαλε μην πω που

      Διαγραφή
  4. Οποιος απο τους 2 και αν το εφερε φιλοι σχολιαστες,η ουσια ειναι μια.
    Αν δεν ανοιξει το εμπαργκο,ροδακινα δεν θα ξαναπουληθουν. Τελεια και παυλα.
    Ας αφησουμε λοιπον το ποιος και το γιατι και ας εστιασουν αυτοι που πρεπει στο σωστο θεμα.
    Η θα σπασει το εμπαργκο,η τα ξηλωνουμε και ψαχνουμε πορους επιβιωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προχώρα Ντόρκα, μην δίνεις σημασία στα λαμόγια. Είμαστε μαζί σου. Αν δεν σπάσει το ρωσικό εμπάρκο είμαστε χαμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποια η Ντόρα, με ότι πετάει το ψηφίζει ευτυχώς ο λαός έχει καλή μνήμη.τα παραμύθια έχουν και τέλος .δυστυχωσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΎΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ .
    ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΤΟ ΈΒΑΛΕ Ο ΠΟΎΤΙΝ 6 ΑΎΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 14, ΜΕ ΔΙΑΤΑΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΟΠΟΡΟΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ,ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΣΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ. ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΕΠΈΒΑΛΕ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΕΞΑΙΤΊΑΣ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ Ο ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΌΗΤΗ ΕΝΥΣΧΙΣΗ.
    ΜΟΛΙΣ ΑΝΈΛΑΒΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 15 ,ΤΡΙΧΕΣ, ΣΤΗ ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΓΑΝΕ ΟΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΔΟΣΟΥΝΕ ΣΤΡΕΜΜΑΤΙΚΗ ΕΝΊΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΚΑΙ ΕΔΩ ΤΡΥΧΕΣ.
    ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 19 ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΊ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΜΈΧΡΙ ΤΟΝ ΔΕΚΈΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 20 ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ. ΑΛΛΑ Η ΘΟΔΩΡΟΥΛΑ ΜΑΣ,ΤΗΝ ΤΣΑΧΠΙΝΑ ΜΑΣ ,ΜΗΛΙΑ ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΕ, ΜΟΝΟ ΜΑΣ ΕΤΑΖΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΕΜΠΑΡΓΚΟ, ΠΗΡΑΜΕ ΤΟ ΤΡΊΤΟ ΤΟ ΜΑΚΡΥΤΕΡΟ. ΤΩΡΑ ΘΥΜΉΘΗΚΕ ΤΗΝ ΚΑΤΆΡΓΗΣΗ.
    ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΎΟΥΝ ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ. ΜΑΣ ΘΕΩΡΟΎΝ ΣΑΝΟΦΑΓΟΥΣ.
    ΔΕΝ ΒΛΈΠΕΤΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ Ο ΕΝΑΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΆΛΛΟ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΆΓΜΑΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΧΑΡΤΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΟΘΟΥΜΕ ,ΚΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΊ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΛΑΝΣΆΡΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥ.
    ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ Ο ΚΑΙΝΟΎΡΓΙΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΟ ΠΡΟΦΊΛ,ΑΥΤΟΣ ΟΛΗ ΜΈΡΑ ΦΡΟΥ,ΚΑΙ ΦΏΤΟ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΆΝΕΙ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ. ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑΤΖΟΥΡΑΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΦΈΤΟΣ ΘΑ ΤΟ ΦΆΜΕ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΗΝ ΜΑΠΑ. ΕΚΤΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ ΚΑΤΑΡΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ. ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΊΤΙ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά τα είπες φιλε μου!! Όταν είσαι αντιπολίτευση φωνάζεις και το παίζεις μάγκας! Με το που γίνεσαι κυβέρνηση είσαι ξεκινάς μετά : Αυτό θα το δούμε, τα μεν αλλά, και φυσικά τα yes σε ότι πουν τα αφεντικά από την ευρωπαϊκή ένωση! Τέτοια ένωση να την βράσω......

      Διαγραφή
  8. Σας θεωρούν σανοφαγους γιατί είστε,και λίγη αυτωγνωσια δε βλάπτει.
    Εσείς κοιτάξτε τι είναι πιο κοντά σας. Οι καπιταλιστ, οι του κεφαλαίου βοριδης Μητσοτάκης και λοιποί ΑΕ;
    Φτωχολογια μυαλό δε βάζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΤΑ ΛΌΓΙΑ ΕΊΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΆ. ΌΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΈΤΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ.ΟΛΟΙ ΛΑΜΟΓΙΑ. ΑΥΤΌ ΘΈΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΛΏΝΟΥΜΕ ΜΕΤΑΞΎ ΜΑΣ. ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΑΥΤΌ. ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΆΝΤΙΑ ΜΑΣ




    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.