Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Επιστολή Λάκη Βασιλειάδη σε Βορίδη και Λυκουρέντζο για τις καταστροφές στο κεράσι και το ροδάκινο από τους παγετούς


Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης, με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Α. Λυκουρέντζο ζητά την άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών αναφορικά με τους παγετούς που χτύπησαν την Πέλλα σε δύο κύματα, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Ο Βουλευτής ζητά να ολοκληρωθεί η αυτοψία και η αναγγελία ζημιών στις καλλιέργειες κερασιού, οψιμανθούς επιτραπέζιου ροδάκινου και βιομηχανικού (συμπύρηνου) ροδάκινου-νεκταρινιού. Εξηγεί ότι οι καλλιέργειες αυτές αφορούν το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής παραγωγής της Πέλλας και ότι η απώλεια εισοδήματος για τους αγρότες θα είναι σημαντική. Με την ευκαιρία αυτή, θέτει ξανά στους άμεσα αρμόδιους το ζήτημα της εις βάθος αναδιάρθρωσης της λειτουργίας του ΕΛΓΑ, με στόχο τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του και την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα της Αλλαγής του Κλίματος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Προς: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη

τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Α. Λυκουρέντζο

Θέμα: Επιπτώσεις παγετών στις κύριες καλλιέργειες της Πέλλας

Αγαπητέ κ. Υπουργέ,

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Όπως ήδη γνωρίζετε, η Π.Ε. Πέλλας είναι η πρώτη σε παραγωγή κερασιού στην Ελλάδα, ενώ η παραγωγή κατευθύνεται τόσο στην Ελληνική αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού. Ο ήπιος φετινός χειμώνας είχε ως αποτέλεσμα την πρώιμη ανθοφορία καλλιεργειών οπωροφόρων δέντρων, μεταξύ των οποίων και η κερασιά. Δυστυχώς όμως, οι καλλιέργειες χτυπήθηκαν επανειλημμένα από ακραία καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα η αναμενόμενη παραγωγή να είναι ιδιαίτερα περιορισμένη.

Συγκεκριμένα, οι πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες κερασιών σχεδόν στο σύνολο των περιοχών της Πέλλας επηρεάστηκαν σε προανθικό στάδιο από τον παγετό της περιόδου από 17 έως 20 Μαρτίου. Ωστόσο, το κύριο πρόβλημα το προκάλεσε ο παγετός που επικράτησε στο ανθικό στάδιο, μεταξύ 2 και 17 Απριλίου. Το δεύτερο αυτό καταστροφικό χτύπημα έχει ως αποτέλεσμα σήμερα να παρατηρείται σημαντική μείωση στα υγιή άνθη τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν μια ικανοποιητική παραγόμενη ποσότητα. Επισημαίνεται δε ότι σε κάποιες περιοχές ο παγετός που επικράτησε τη Μ. Πέμπτη, 16 Απριλίου έπληξε καλλιέργειες οι οποίες βρίσκονταν ήδη σε μετανθικό στάδιο.

Με την παρούσα επιστολή σας καλώ να κινητοποιήσετε τις αρμόδιες υπηρεσίες των οποίων προΐσταστε, ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και να διαπιστωθεί ανά διαμέρισμα η πραγματική έκταση της ζημίας. Τόσο το μέγεθος της καταστροφής, όσο και το χρονικό στάδιο όπου αυτή έλαβε χώρα, θα πρέπει να αποτυπωθούν επίσημα, ώστε οι περιοχές να ενταχθούν σε καθεστώς δήλωσης ζημίας παγετού και να ολοκληρωθεί η διαδικασία των αναγγελιών.

Η ζημιά έχει ήδη διαπιστωθεί από τη ΔΑΟΚ Πέλλας και η αναμενόμενη απώλεια εισοδήματος των παραγωγών θα είναι σημαντική. Οι καταστροφές στο κεράσι έρχονται να προστεθούν σε αυτές στα ροδάκινα, τα οποία επίσης επλήγησαν από τους παγετούς της 17ης Μαρτίου αλλά και των φαινομένων του Απριλίου. Πλέον, μάλιστα, διαπιστώνεται έντονη καρπόπτωση και στις ποικιλίες βιομηχανικών (συμπύρηνων) ροδάκινων και οψιμανθών επιτραπέζιων ροδάκινων-νεκταρινιών και θα πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα αναγγελία για δηλώσεις ζημιών, αφού ολοκληρωθεί η αυτοψία. Οι δύο αυτές καλλιέργειες (κεράσι και ροδάκινο) καλύπτουν τη μεγάλη πλειοψηφία του αγροτικού εισοδήματος της Πέλλας.

Φαινόμενα όπως αυτό δείχνουν για μια ακόμα φορά πόσο απαρχαιωμένος είναι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Όπως έχουμε διαπιστώσει και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις μας, το σύστημα ασφάλισης και αποζημιώσεων αγροτικής παραγωγής στο σύνολό του και φυσικά ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να προσαρμοστούν στη σημερινή, δύσκολη καθώς φαίνεται, πραγματικότητα. Οι μόνιμες επιπτώσεις της Αλλαγής του Κλίματος και τα ολοένα και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν κάθε χρόνο και περισσότερο τον πρωτογενή τομέα, το αναπόσπαστο αυτό τμήμα της Ελληνικής οικονομίας. Όπως και εσείς κ. Υπουργέ αναγνωρίζετε στην Απάντησή σας στην 4334/19-02-2020 Ερώτησή μου, «οι σύγχρονες ανάγκες, αλλά και οι ιδιαιτερότητες της Ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, καθιστούν επιβεβλημένη τη δημιουργία νέου γεωργοασφαλιστικού συστήματος, το οποίο θα υπακούει και θα αντιστοιχεί σε ένα νέο πλαίσιο αρχών με συγκεκριμένους στόχους, όπως είναι η βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στον αγρότη»

Αναμένοντας την πάντα άμεση ανταπόκρισή σας,

Με εκτίμηση,
Λάκης Βασιλειάδης
Βουλευτής Πέλλας»

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

13 comments:

  1. Λάκη μας έκαψες,όταν βεβαιώνεις οτι τα κεράσια στο σύνολο των περιοχών επηρεάστηκαν από τον παγετό της 17 Μάρτη στο προανθικο στάδιο,παραδέχεσαι αυτό πού λένε στον Ελγα ότι ο κανονισμός δεν τα καλύπτει.Λαθος μεγάλο, σε μας στην αλμωπια στα ορεινά δεν ήταν έτσι όπως τα λες .Πάρε πίσω το γράμμα σου αμέσως πες τους ότι ο γραμματέας σου του ξέφυγε,έκανε λαθος.Σε παρακαλώ Λάκη κάντο ,αλλοιως μάς κές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσυ φαντάζομαι είσαι ο αγανακτισμένος αγρότης, μια χαρά τα γράφει επηρέασαν αλλά δεν ήταν το κύριο πρόβλημα και ζητάει αναγγελίες για τους παγετούς του Απριλίου. Μόνο αλήθειες

      Διαγραφή
  2. Λάκη πράγματι είμαι νέος αγρότης και αφου το λες και αγανακτησμενος κυρίως, σε απόγνωση απογνωση. Ο Ελγα με αυτές τις δικαιολογίες, δεν δέχεται ότι πάθαμε ζημιές και με τερτίπια,δεν δέχεται να κάνουμε δηλωσεις. Θα επικαλεστεί και αυτό πού λες ότι στο σύνολο επηρεάστηκαν στο προανθικο και αυτό δεν είναι σωστό. Ακόμη μια φορά σου λέω, Λάκη βρες τον τρόπο να διορθώσεις το γράμμα σου. Σε θερμοπαρακαλω κατάλαβε, ότι δεν είναι αλήθειες αυτό πού λες ότι πάθαμε ζημιά στο προανθικο,είναι λαθος.Πραγματικα δίνεις τροφή για να μας αποκλείσει.Ειναι πιο γενναίο να το διορθώσεις, και συ είσαι ,το πιστεύω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι και ο αγανακτισμένος δασεργατης μήπως; Και ο Δήμος αλμωπιας και η περιφέρεια και της Σκύδρας γράφουν για τον Μαρτη ξαναλέμε το γεγονός πως δεν είναι μόνο ο Μάρτης και ζητάμε για τον Απρίλη, άντε θηλυκέ αγροτη μίλα επώνυμα

      Διαγραφή
  3. Το τρίτο πρόγραμμα παρουσιάζει: "Το δέος της χλωροφυλλούχας βλάστησης σε ρέ μαντζόρε". Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του πελλαίου φέουδου, διαλλέγεται επιστολικώς με εκπρόσωπο του φεουδάρχη για το ενδεχόμενο αποζημιώσεως των αδημονούντων γαιοκτημόνων, σε συνθήκες κλιματικής μετάλλαξης την οποία σκοπίμως αποσιωπά από την πελατιακή δεξαμενή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λάκη μάλλον με μπερδεύεις, εάν το αναφέρουν άλλοι είναι λάθος, εσύ είσαι ο βουλευτής και τα λόγια σου μετράνε, και πάλι σου επαναλαμβάνω, η αναφορά Σου οτι οι κερασιές επηρεάστηκαν από παγετό στο προανθικό τον Μάρτη, δεν πάνα ζητάς για τον Απρίλη, αυτοί κολλάνε ότι η ζημιά έγινε από αυτό, για αυτό δεν δέχονται να κάνουμε δηλώσεις. Κατάλαβε το, μας καις με αυτά πού γράφεις. Μπορείς να το διορθώσεις ότι ο παγετός του Μάρτη κατέστρεψε στα πεδινά τις πρώιμες ποικιλίες και ήταν σε ανθοφορία ,όποτε μπορούν να κάνουν δηλώσεις και μεις στα ορεινά πάθαμε ζημιά σε ανθοφορία τον Απρίλη. Μόνο έτσι θα μας βοηθήσεις και εγώ πιστεύω ότι είναι ειλικρινής η πρόθεση σου. Καντο το, είσαι βουλευτής, εσένα ακούν και όχι άλλους και θα βγεις κερδισμένος, όπως και μεις, αλλιώς μας καις. Όπως σου είπα είναι γενναιότητα η αναγνώριση και η διόρθωση του λάθους.
    Λάκη, πιστεύω ότι δεν είσαι εγωιστής. Επιμένω μπορείς να το διορθώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ο ελγα αγνοειτε.μονο τηλεφωνα για οσδε μας παιρνουν.με τις ασφαλισεις γνωριζετε τι γινετε?ανεβηκαν?νομιζω εφτασε η ωρα να κοπει αυτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μονο στα ορινα τρεχει ο ελγα.απο εδεσσα κ κατω σημασια δεν δινουν.καθε χρονο ριγμενοι κ στ αζητητα μονο να δινουμε.1 2 φετος 3τωνει κ τελος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ακομα τ περσινα δεν εδωσαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τους Δαφνιωτες αλλιως τους τα λεγε ο κύριος Βασειλιαδης.ταχα θα πληρωνομασταν τέλος Απριλίου,αρχες Μαΐου.τωρα μας λενε τέλος Μάιου.Μας κοροϊδεύουν !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λάκη κάνε κάτι είμαστε με το πιστόλι στο κρόταφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.