Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Καταγγελία της Θ. Τζάκρη για την καθυστέρηση του εθνικού προγράμματος χαλαζικής προστασίας


Σε Ερώτηση - καταγγελία προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε η βουλευτής κ. Θεοδώρα Τζάκρη εξαιτίας της καθυστέρησης εκ μέρους του ΕΛΓΑ να υπογράψει τη σύμβαση για την υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας με εναέρια μέσα, το οποίο θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει να υλοποιείται από τις 20 Μαρτίου.  Αποτέλεσμα αυτής της ολιγωρίας είναι να μείνουν ακάλυπτα 5,2 εκατομμύρια στρέμματα στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και ενώ οι πρώτες χαλαζοπτώσεις έχουν συμβεί, προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες υψηλής αξίας, αφήνοντας χωρίς αποζημιώσεις τους παραγωγούς διότι οι ζημιές από χαλάζι σε πρώιμο στάδιο δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
«ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:  Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Ακάλυπτες οι καλλιέργειες εκατομμυρίων στρεμμάτων λόγω μη έγκαιρης εφαρμογής του Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας με εναέρια μέσα»

Το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας με εναέρια μέσα, έχει σκοπό την καταστολή του χαλαζιού και τη μείωση των επιπτώσεων στις αγροτικές καλλιέργειες συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην προστασία των προϊόντων των παραγωγών, βασική προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου. 
Το Σύστημα Χαλαζικής Προστασίας με Εναέρια Μέσα εφαρμόζεται με επιτυχία τα τελευταία 35 χρόνια καλύπτοντας 2,7 εκατ. στρέμματα περίπου σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Πέλλας, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Πιερίας και 2,5 εκατ. στρέμματα σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Φθιώτιδας.  
Η επιλογή των περιοχών έχει γίνει στη βάση της αξίας παραγωγής και της συχνότητας του φαινομένου χαλαζόπτωσης.
Η εφαρμογή του εθνικού προγράμματος περιλαμβάνει την πρόγνωση εμφάνισης χαλαζόπτωσης, την παρακολούθηση των καταιγίδων με τέσσερα ραντάρ καιρού και σπορά των καταιγίδων από ειδικά εξοπλισμένα αεροσκάφη με φυσίγγια ιωδιούχου αργύρου.
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται κάθε χρόνο από 20 Μαρτίου έως 30 Σεπτεμβρίου κάθε έτους.
Το χαλάζι κάθε χρόνο προκαλεί μεγάλες ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες της βόρειας Ελλάδας και η συνολική συνεισφορά του προγράμματος είναι αδιαμφισβήτητη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ασφαλιστική δαπάνη του ΕΛΓΑ για ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες στις περιοχές που καλύπτονται από το πρόγραμμα είναι κατά 58% μικρότερη σε σχέση µε τις περιοχές που το πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται. 
Η εν ενεργεία σύμβαση με την εταιρία που υλοποιεί το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας έληξε το 2019. Φέτος ενώ η έγκαιρη εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από τις 20 Μαρτίου,  κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Χωρίς να έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι, η διοίκηση του ΕΛΓΑ δεν έχει προχωρήσει στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης για να υλοποιηθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας, παρά το γεγονός ότι η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία έχει ελεγχθεί και έχει εγκριθεί ήδη από το Ελεγκτικό Συνέδριο. 
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ότι οι καλλιέργειες εκατομμυρίων στρεμμάτων που εντάσσονται στο πρόγραμμα παραμένουν ακάλυπτες και  βρίσκονται στο έλεος χαλαζικών καταιγίδων. Ήδη μάλιστα οι πρώτες χαλαζοπτώσεις έχουν συμβεί,  προκαλώντας τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες, αφήνοντας χωρίς αποζημιώσεις τους παραγωγούς που υπέστησαν ζημίες, διότι οι ζημιές από χαλάζι σε πρώιμο στάδιο δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. 

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:
1.
2. Για ποιους λόγους έχει καθυστερήσει η υπογραφή της σύμβασης του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας του ΕΛΓΑ με την ανάδοχο εταιρεία, παρά το γεγονός ότι έχει ελεγχθεί και έχει εγκριθεί ήδη από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφήνοντας ακάλυπτες τις καλλιέργειες και τους παραγωγούς ;
3. Με δεδομένο ότι έχουν ήδη παρέλθει περισσότερες από 15 ημέρες από την κανονική έναρξη του  Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας, πότε προβλέπετε να είναι σε θέση τα εναέρια μέσα να μπορέσουν να επιχειρήσουν πάλι;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Θεοδώρα Τζάκρη
Βουλευτής Πέλλας- ΣΥΡΙΖΑ»



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 comments:

  1. Περιμένουμε σοβαρές απαντήσεις από την κυβέρνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η δουλεια παει για φουντο και τραγουδατε οτι 8ελεται,ακομη περιμενουμε τα χαλαζια απο περιση,ουτε καν τα πορισμαρα δεν στηλαν για φαντασου,ο τζαμτσης ειπε οτι στις 15 του μινος 8α γινει μια πληρωμη,αλλα οχι για ολους,οι υποληποι του χρονου που 8α ειναι παχιες ι μυγες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άσε μας κουκλίτσα σε είδαμε ΚΑΙ εσάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δλδ αυτό που είπε ο Σταμενιτης πρίν 20 μέρες οτι ξεκίνησε η χαλαζικη προστασία ήταν φεικ νιουζ δλδ αέρας κοπανιστός κοινώς δούλεμα και δω παπαρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΙ ΑΜΝΗΣΊΑ ΚΑΙ ΑΠΎΘΜΕΝΟ ΘΡΆΣΟΣ ΈΧΕΙΣ, ΤΟ 19 ΠΟΥ ΉΣΟΥΝ ; ΠΕΤΟΥΣΕΣ ΑΕΤΟ ;
    75 ΧΩΡΙΑ ΧΑΛΑΖΟΧΤΥΠΗΘΗΚΑΝ, ΔΕΝ ΕΙΔΕΣ ,ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΕΣ;
    ΠΡΟΧΘΕΣ Ο ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΑ ΞΑΝΑΈΛΕΓΕ ΔΕΝ ΥΠΉΡΧΕ ΧΑΛΑΖΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ ΌΛΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΊΡΙ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΣΊΓΓΙΑ ΡΗΜΑΧΤΗΚΕ Η ΠΑΡΑΓΩΓΉ 3 ΧΑΛΑΖΊΑ ΈΦΑΓΑ 100% ΖΗΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΆΡΕΙ ΟΎΤΕ ΕΥΡΩ ,ΜΑΎΡΟ ΠΆΣΧΑ, ΕΣΎ ΤΑ ΤΣΕΠΩΝΕΙΣ ΔΕΚΑΧΙΛΙΑΡΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΎΝΝΕΦΟ.
    Α, ΣΑΠΕΡΑ ΛΕΝΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΤΗΝ ΚΑΛΗ.
    ΣΑΛΑΓΑΤΑ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΣΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΝΌ ΠΟΥ ΤΑ ΤΑΪΖΕΙΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΆΡΤΥ ΣΤΟ ΦΕΙΣ ΣΟΥ.
    ΑΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΌΝΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.