Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κορωνοϊός: Σήμερα η ελληνική θέση για τη χρήση μάσκας -Τι υποστηρίζει ο ΠΟΥ


Σήμερα, Πέμπτη, αναμένεται να ανακοινωθεί η ελληνική θέση γιατη χρήση της μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, έπειτα από την συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής εμπεριογνωμόνων που έχει συσταθεί για τον κορωνοϊό.
Την ανακοίνωση αναμένεται να κάνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό και καθηγητής Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος στη χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση παρέθεσε με λεπτομέρειες τόσο τις τοποθετήσεις στο θέμα της χρήσης μασκών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και  του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως χρήση μασκών από το γενικό κοινό, δεν υποστηρίζεται από τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα και φέρει αβεβαιότητες και σημαντικούς κινδύνους.

Οι κίνδυνοι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι οι ακόλουθοι:
Να μολυνθείς χωρίς να θέλεις με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας στο πρόσωπό σου.
Δυσκολία στην αναπνοή από τη χρήση μάσκας.
Ψευδής αίσθηση ασφάλειας, η οποία θα οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως της διατήρησης της φυσικής απόστασης και της υγιεινής των χεριών, που είναι τα πιο σημαντικά μέτρα αυτή την εποχή και
Εκτροπή των πόρων από άλλα αποτελεσματικότερα μέτρα δημόσιας υγείας όπως η υγιεινή των χεριών.
Όπως σημείωσε οκ. Τσιόδρας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανατοποθετήθηκε πως τα πιο σημαντικά μέτρα αυτή τη στιγμή για όλα τα άτομα είναι αυτά που ξέρουμε πολύ καλά, που έχουμε επαναλάβει χιλιάδες φορές:
Να αποφεύγουμε συνωστισμό και κλειστούς χώρους.
Να διατηρούμε φυσική απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρο από άλλα άτομα, ιδίως από άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα, όπως βήχα και φτάρνισμα.
Να εκτελούμε συχνά την υγιεινή των χεριών, χρησιμοποιώντας αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό, ιδιαίτερα όταν τα χέρια μας είναι ορατά βρώμικα.
Να καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα μας με ένα λυγισμένο αγκώνα ή χαρτομάντηλο όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, το οποίο θα πρέπει να το πετάμε αμέσως μετά τη χρήση και να πλένουμε τα χέρια μας και
Να αποφεύγουμε όσο μπορούμε περισσότερο να αγγίζουμε την περιοχή του προσώπου.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν ήταν απόλυτος στο μήνυμά του και άφησε το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου (χρήσης μάσκας από τον γενικό πληθυσμό) ανάλογα με την πορεία της επιδημίας σε μια χώρα και σε συγκεκριμένους χώρους και ειδικούς πληθυσμούς, όπως άνθρωποι αυξημένου κινδύνου».

Παρόμοια με αυτή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και η θέση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων, το οποίο όπως σημείωσε ο κ. Τσιόδρας ανέφερε «περισσότερα επιχειρήματα κατά, παρά υπέρ της χρήσης της μάσκας από το γενικό κοινό». Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων άσφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης μάσκας, ώστε να δώσει, όπως λέει στην αναφορά του, λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ασυμπτωματικούς ανθρώπους ή ανθρώπους λίγο πριν παρουσιάσουν συμπτώματα και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός, δηλαδή κλειστούς χώρους και όταν υπάρχει σημαντική μετάδοση στην κοινότητα, όπως αυτή τη στιγμή σε κάποιες χώρες της Ευρώπης.
Ο κ. Τσιόδρας πάντως έχει αναφερθεί επανειλημμένως στη χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό τονίζοντας και τους κινδύνους που ενέχει η χρήση της, ενώ έχει τονίσει τη σημασία των μέτρων για της τήρησης αποστάσεων και της καλής και τακτικής υγιεινής των χεριών με συχνό πλύσιμο.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.