Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας: "Κάψε και καταπάτησε ελεύθερα, μπορείς!"



Σε ξέρουμε! Τόσα χρόνια πια! Σε παρακολουθούμε να καίς καλαμιώνες και στις 4 Λίμνες. Πιστός στο ραντεβού σου κάθε χρόνο. Σε ξέρουμε, δεν μας είσαι άγνωστος. Είσαι ένας σε κάθε χωριό. Είσαι ο “έξυπνος”, που δεν καταλαβαίνεις Χριστό εσύ. Που έχεις άκρες. Που στοιχίζεσαι με κάθε ψηφοθήρα Δήμαρχο και φέρελπι ασήμαντο υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο. Που τα πίνεις τα βράδια στα σκυλάδικα της περιοχής με ότι έχει εξουσία στον τόπο. Που φιλάς κατουρημένες ποδιές και ότι σιχαίνεσαι, αρκεί να γίνεται η δουλειά σου. Σε συναντήσαμε ανεβασμένο σε τρακτέρ στη Βεγόρα να υπερασπίζεσαι εδάφη που δεν σου ανήκουν και έχεις καταπατήσει. Σε συναντήσαμε σε συσκέψεις για την “αγαπημένη” σου Βεγορίτιδα, να ζητάς την μείωση της στάθμης της, γιατί έχεις “επενδύσει” εσύ, σε καταπατημένες εκτάσεις! Δεν φοβάσαι κανέναν εσύ και δεν έχεις να φοβηθείς και κανένα. Γιαυτό και θρασύδειλα εκτοξεύεις απειλές με κάθε ευκαιρία στον Πρόεδρο και τα Μέλη του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας, γιατί μπορείς, αφού έχεις άκρες εσύ. Και μένεις ατιμώρητος, χρόνια τώρα, τρομοκρατώντας κάθε συγχωριανό σου, που τολμάει να σου φέρει αντίρρηση. Και δουλεύεις συστηματικά εσύ. Θα ρίξεις φόλες, νύχτα, στο σκοτάδι πάντα. Και όταν δεν έχει σκυλιά, όλο και κάποια καταγγελία θα κάνεις στο τμήμα, διότι ουδείς αναμάρτητος.

Βρίσκεις εσύ τα ράμματα στην γούνα καθενός. Και έχεις χρήμα εσύ. Άρα έχεις δύναμη. Είσαι κάποιος! Εκείνο που δεν έχεις όμως είναι μυαλό. Σου περισεύει η απληστία. Και δεν έχεις την ελάχιστη δυνατότητα, αλλά και δεν θέλεις να σκεφτείς αυτό που εμείς ξέρουμε.

Ξέρουμε πως αυτό το περιβάλλον το μοιραζόμαστε με την άγρια ζωή. Ξέρουμε, πως την εποχή που εσύ βγαίνεις να κάψεις τα καλάμια, αρχίζουν και φωλιάζουν τα πουλιά. Για ν αποκτήσεις εσύ λίγα στρέμματα ακόμα, μειώνεις τον ζωτικό χώρο σε πουλιά και άγρια ζώα που ζουν στην περιοχή. Καταστρέφεις τα φυσικά φίλτρα του νερού που είναι οι καλαμιώνες. Για λίγα στρέμματα ακόμα, εξαφανίζεις την τροφή, όσων ζωντανών οργανισμών ζουν μέσα στους καλαμιώνες. Τα εξασθενείς. Με συνέπεια να γίνονται πιο ασθενικά και να φιλοξενούν περισσότερα μικρόβια. Να ψοφούν εξασθενημένα. Οι μικροοργανισμοί χάνουν τους ξενιστές τους κι αναζητούν άλλους, που συχνά είμαστε εμείς οι άνθρωποι. Η συνύπαρξη ανθρωπίνων κοινοτήτων με υγροβιότοπους, δημιουργεί πολλές ευκαιρίες για μετάδοση ιών ανάμεσα στα ζώα κι απ αυτά στον άνθρωπο. Σύμφωνα με τις αμερικάνικες επιδημιολογικές αρχές, τα τρία τέταρτα των νέων ασθενειών περνάνε στον άνθρωπο από τα ζώα. Όμως εσύ θα έχεις λίγα στρέμματα ακόμα. Ν αγοράσεις το γαμάτο τρακτέρ, το γαμάτο αυτοκίνητο, το γαμάτο φέρετρο για τα παιδιά σου!

Σε ξέρουμε καλά κι εσένα κι αυτόν που ψαρεύει παράνομα, όταν αναπαράγονται τα ψάρια και απαγορεύεται το ψάρεμα. Το κάνει γιατί μπορεί. Μπορεί να πουλήσει τα ψάρια του σε γκουρμέ εστιατόρια . Το κάνει γιατί χρόνια τώρα μένει ατιμώρητος. Γιατί έχει άκρες και κολλητούς. Το κάνει γιατί μπορεί. Γιατί τα βράδια θα βγει με την παρέα του, τους κολλητούς στη Άρνισσα που χρόνια καταπατούν δημόσιες εκτάσεις. Γιατί απλά μπορούν. Και αν είχαν τα μέσα θα καλλιεργούσαν μέχρι και στο νησάκι μέσα. Τους ξέρουμε. Τους έχουμε δει ν αμφισβητούν και ν απειλούν τον Σύλλογο Προστασίας Βεγορίτιδας, αλλά κι επιστήμονες διεθνούς κύρους, όταν κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου για την τοξικότητα των νερών. Τους ξέρουμε και τους είδαμε ν αμφισβητούν την απαγόρευση κολύμβησης, που ναι , με τον

αγώνα μας εμείς επιβάλλαμε, όχι από εγωισμό, αλλά για να προστατέψουμε τον πληθυσμό. Τις πιο ευάλωτες ομάδες, τα παιδιά.

Εμείς διαχρονικά έχουμε αποδείξει το ήθος και την ανιδιοτέλεια. Και είναι πράγματα που εσύ δεν έχεις. Και δεν έχεις κι αξιοπρέπεια. Αν είχες δεν θα πήγαινες εν μέσω απομόνωσης της κοινωνίας στα σπίτια της λόγω πανδημίας, εσύ να καταπατάς και να κόβεις καλαμιώνες και να οργώνεις, για ν αποκτήσεις κι άλλα στρέμματα, μπροστά στην όχθη της λίμνης. Να την μολύνεις με τα φυτοφάρμακα που θα χρειαστείς για τα οπωροφόρα δέντρα σου. Ξέρουμε. Το κάνεις γιατί μπορείς. Γιατί οι αρχές εδώ και δεκαετίες δεν έχουν κινηθεί εναντίον σου.! Γιατί έχεις άκρες εσύ και χρήμα.!

Εμείς όμως μαζί μ όλη την κοινωνία ξέρουμε. Ξέρουμε τι μεγάλη σημασία έχει να προστατέψουμε το περιβάλλον σήμερα. Και εδώ δεν έχεις εσύ καμμιά θέση.

Καταπατητή και εμπρηστή! Ξέρουμε πως πρέπει να συμβιώσουμε με το περιβάλλον και τα ζώα. Μέσα στην επιδημία που ζούμε ένα δίλλημα υπάρχει. Βιωσιμότητα ή θάνατος. Χρειαζόμαστε μια ριζική αλλαγή στη σχέση μας με το περιβάλλον, την χλωρίδα και την πανίδα για να μην παλέψουν τα παιδιά μας, για την υγεία τους, την διατροφή και τα εγγόνια τους για την ζωή !

Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 comments:

  1. Από την ώρα που τους ξέρετε βγάλτε τους να τους μάθουμε και εμείς Ξεφυλλίστε τους τέλος η ανοχή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να έχει το απυρόβλητο του νόμου ή ΄καταδότης της αστυνομίας είναι ή κανένα τεμπελόσκυλο της ΕΥΠ ή και τα δύο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. βαλε και τους κατασκοπους μέσα !!! και βγες λίγο εξω καλή η καραντίνα αλλα η φαντασία οργιάζει

      Διαγραφή
    2. παλιά, τα καλά χρόνια του ψυχρού πολέμου, άν κάποιος έλεγε μια κουβέντα στο καφενείο κατα της κρατούσας εννομης τάξης, το άλλο πρωί συλλαμβάνονταν και στη νομαρχία συνεδρίαζε πάραυτα τριμελές συμβούλιο εκτοπισμού αποτελούμενο απο τον Νομάρχη Πέλλας , τον Δ/ντη του Α2 της Μεραρχίας και του \Διοικητή Χωροφυλακής Πέλλης και τον έστελναν στην εξορία.Οι χαφιέδες ουδέποτε εξέλιπαν απο την ελληνική κονωνία, γατί οι αρχές δεν τον συλλαμβάνουν? Γιατί εχει το απυρόβλητο? ας μας απαντήσει κάποιος απο το όστροβο

      Διαγραφή
  3. Η ΣΙΩΠΉ ΣΑΣ ΕΊΝΑΙ ΣΥ-ΝΕ-ΝΟ-ΧΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.