Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Βουλγαρία: Εκατοντάδες xριστιανοί στις εκκλησίες



Εκατοντάδες Oρθόδοξοι Xριστιανοί συγκεντρώθηκαν στα προαύλια, έξω και μέσα σε εκκλησίες στη Βουλγαρία για την ακολουθία της Ανάστασης χθες, καθώς η χώρα της Βαλκανικής περιλαμβάνεται στις ελάχιστες σε διεθνές επίπεδο όπου οι ναοί έμειναν ανοικτοί το Πάσχα, παρά την πανδημία του κορωνοϊού.

Φέτος, πολλοί Βούλγαροι προτίμησαν να παρακολουθήσουν την ακολουθία στην τηλεόραση, καθώς η κυβέρνηση προέτρεψε τους πολίτες να προσευχηθούν και να γιορτάσουν το Πάσχα στο σπίτι.

Οι βουλγαρικές αρχές παρότρυναν τους πολίτες να τηρήσουν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και περιορισμού της κίνησης των πολιτών τις ημέρες του Πάσχα, που δεν μοιάζει με κανένα προηγούμενο. Όμως, αν και οι περισσότεροι συμμορφώθηκαν, κάποιοι πιστοί αψήφισαν τις οδηγίες.

Η ασθένεια COVID-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε 41 ανθρώπους επί συνόλου σχεδόν 900 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Βουλγαρία. Οι αριθμοί αυτοί συγκαταλέγονται στους χαμηλότερους στην Ευρώπη.

Η απόφαση να παραμείνουν ανοικτές οι εκκλησίες έχει πυροδοτήσει πολεμική στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης στη Βουλγαρία. Αρκετοί προειδοποιούν πως οι εκκλησίες ενδέχεται να μετατραπούν σε εστίες μόλυνσης και να θέσουν σε κίνδυνο τους πιο ευάλωτους, τους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες, υπονομεύοντας τις προσπάθειες που έχει γίνει για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Η Βουλγαρία, όπου η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει κηρυχθεί θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι την 13η Μαΐου, έχει απαγορεύσει τις δημόσιες συγκεντρώσεις άνω των δύο προσώπων, έκλεισε τα σχολεία, ανέστειλε τη λειτουργία εστιατορίων, καταστημάτων και άλλων χώρων δημόσιων συναθροίσεων και απαγόρευσε επίσης προσωρινά τις μη απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις.

Η βουλγαρική ορθόδοξη εκκλησία επικρίνεται διότι κρατά ανοικτούς τους ναούς, παρά την κρίση. Πολλοί στηλιτεύουν ότι δεν εμποδίζει καν τους πιστούς να φιλούν εικονίσματα και οι ιερείς προσφέρουν μετάληψη στους πιστούς.

«Στη σημερινή κατάσταση πρέπει να φανούμε καλύτεροι, ταπεινότεροι», επισήμανε ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ μέσω Twitter. «Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε τα χρόνια που θα έρθουν να είμαστε περήφανοι για τις αποφάσεις μας και για τις πράξεις μας», πρόσθεσε.

Το Πάσχα «οι σκέψεις και οι προσευχές μας βρίσκονται σε αυτούς που δεν είναι πια ανάμεσά μας και σε αυτούς που μάχονται εναντίον αυτής της μιαρής ασθένειας, ειδικά τα μέλη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού και όσους βρίσκονται στο μέτωπο της μάχης για τη ζωή», ανέφερε ο Νεόφυτος, πατριάρχης Σόφιας και Βουλγαρίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 comments:

  1. «Είναι μια δύσκολη απόφαση αλλά είμαι έτοιμος να υποστώ τις επικρίσεις. Οι επίσκοποι μου είπαν ότι πολλοί άνθρωποι έχουν πεσμένο ηθικό, είναι απελπισμένοι. Για αυτό δεν μπορώ να δώσω μια τέτοια εντολή (να κλείσουν οι εκκλησίες)», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Μπορίσοφ.

    Ένώ οι Έλληνες προφανώς επειδή έχουν ηθικό ακμαιότατο, ο Κούλης αποφάσισε: Κλειστοί οι ναοί και όποιος δεν υπακούσει, συλλαμβάνεται.
    Η επίδειξη πυγμής εμφανίζεται μόνο απέναντι στους Έλληνες Ορθόδοξους.
    Απέναντι σε Γερμανούς, Τούρκους, Ρομά, λαθρό κ.λ.π, ποιεί την νίσσα.
    Τώρα πόσα θύματα κ.λ.π υπάρχουν στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία αντίστοιχα, ας μην το συζητήσουμε. Εμείς εξάλλου βλέπουμε μόνο προς τη Δύση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τόσες μέρες εγκλεισμού έχει παρενέργειες ακούω τι θα κάνεις θα κόψεις τις σελίδες της Χ.α του μακελειόυ και της ελεύθερης ώρας μακριά από φβ και κόψε το βράδυ το pornhub έξτρα μην κάθεστε πολύ στον ήλιο γιατί σας ψεκάζουν ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ

      Διαγραφή
    2. ΚΡΙΝΕΙΣ ΕΞ ΙΔΙΩΝ ΤΑ ΑΛΟΤΡΙΑ.
      ΠΕΡΝΑΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΦΑΝΩΣ
      Τόσες μέρες εγκλεισμού έχει παρενέργειες ακούω τι θα κάνεις θα κόψεις τις σελίδες
      ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ. ΞΕΧΝΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ

      Διαγραφή
  2. Φτανει κουρασε ρε παιδια το θεμα.....
    Μια γριπη που χτυπαει συγκεκρημενοι ομαδα ανθρωπων με συγκεκρημενα προβληματα μας οδηγησε σε αυτην την αθλια κατασταση..
    Θα το γραψει αλλωστε και ο ιστορικος αλλ το κακο εγινε..
    Τωρα ομως αν με ρωτατε τι θα βγαλει αυτο στ τελος , μονο καλο θα βγαλει μονο καλο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα βγάλει πείνα λουκέτα μαγαζιών ανεργία στα ύψη φαγητό από τους κάδους σκουπιδιών πάλι απ την αρχή ντεε αυτό θα βγάλει.

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.