Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Νέα επιστολή Τζαμτζή σε Βορίδη για τον παγετό που έπληξε τις δενδροκαλλιέργειες


Με νέα επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής ζητά την άμεση παρέμβαση Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ΕΛΓΑ για τη μειωμένη παραγωγή λόγω παγετού 

Μετά από τη συλλογή περισσότερων στοιχείων, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής, επανέρχεται με νέα επιστολή του, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη και τον ΕΛΓΑ και ζητά τις άμεσες ενέργειές τους, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αποζημίωση πληγέντων αγροτών. Σημείο αιχμής των εκτιμήσεων των καταστροφών στις παραγωγές, αποτελεί το ανεπαρκές δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών το οποίο αναμένεται να αναβαθμιστεί με προμήθεια μετεωρολογικών κλωβών από την ΠΕ Πέλλας. Ο κ. Τζαμτζής, στην επιστολή του, αναλύει την υφιστάμενη κατάσταση και ζητά τη δίκαιη αποζημίωση αγροτών των οποίων οι παραγωγές έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες λόγω παγετού. Ακόμη, ζητά τη διενέργεια τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να παρουσιαστεί το σύνολο των στοιχείων και να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες, για την προστασία των αγροτών και της τοπικής οικονομίας. 

Ακολουθεί απόσπασμα από το περιεχόμενο της επιστολής: 

«Κύριε Υπουργέ, Κύριε Πρόεδρε του ΕΛΓΑ,
Με 4 μετεωρολογικούς κλωβούς, δεν μπορεί να θεωρείς ότι καλύπτεις επαρκώς έναν μεγάλο νομό όπως είναι η Πέλλα και  βγάζεις λάθος συμπεράσματα, τα οποία θα καταστρέψουν οικονομικά τους αγρότες της Πέλλας.
Τι εννοώ; Ότι είναι λάθος η εκτίμηση του επόπτη εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ στην Βέροια,  ότι δηλαδή «οι ζημιές στα κεράσια και σε ποικιλίες ροδάκινων,  οφείλονται σε βροχόπτωση και όχι παγετό».
Σε συνέχεια της επιστολής που σας έστειλα, θέλω και πάλι να σας καλέσω να προχωρήσει το Παράρτημα του ΕΛΓΑ στην Ημαθία, σε αναγγελίες ζημιάς στα κεράσια και τα ροδάκινα στην Πέλλα. Οι εκτιμήσεις των γεωπόνων της ΔΑΟΚ Πέλλας, είναι βάσιμες και τεκμηριωμένες. Πεπειραμένοι γεωπόνοι αναφέρουν ότι  οι ζημιές στα κεράσια οφείλονται στους παγετούς στις 16 και 17 Μάρτιου και στις 16 Απριλίου.
Επειδή το μετεωρολογικό δίκτυο του ΕΛΓΑ είναι ελλιπέστατο, ομάδα γεωπόνων από την Πέλλα έχουν τοποθετήσει μετεωρολογικούς κλωβούς, αποτελέσματα των οποίων χρησιμοποιεί ορισμένες φορές και ο ΕΛΓΑ. Τώρα γιατί αγνοεί τις μετρήσεις αυτές; Επειδή είναι ελάχιστοι οι κλωβοί του ΕΛΓΑ, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας θα τοποθετήσει φέτος 4 μετεωρολογικούς σταθμούς και τον επόμενο χρόνο άλλους τέσσερις, ώστε να έχουμε ολοκληρωμένη και σωστή εικόνα των ζημιών.
Πέραν όμως αυτού, έχουμε πολιτική με δυο μέτρα και δυο σταθμά από τον ΕΛΓΑ.
Το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Κοζάνη δέχεται δηλώσεις ζημιάς για τα κεράσια από περιοχές όπως οι Πύργοι και άλλα χωριά, ενώ τα τα δικά μας χωριά που είναι δίπλα σ αυτά όπως το Άνω και Κάτω Γραμματικό και άλλα, δεν έχουν αυτό το δικαίωμα ενώ έχουν μεγαλύτερες ζημιές από τα χωριά της Κοζάνη.
Κύριε Υπουργέ, Κύριε Πρόεδρε του ΕΛΓΑ
Επειδή δεν μπορώ να  επικοινωνήσω δια ζώσης μαζί σας, μια τηλεδιάσκεψη με την παρουσία του Περιφερειάρχη μας και των Αντιπεριφερειαρχών Πέλλας, Ημαθίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, θα έδινε την δυνατότητα σωστής ενημέρωσης για το θέμα.
 Η Πέλλα πέρσι κτυπήθηκε αλύπητα από το χαλάζι και η προηγούμενη διοίκηση του ΕΛΓΑ, με τις ελλείψεις στο σύστημα χαλαζοπροστασίας δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Δεν επιτρέπεται να αφήσετε τους αγρότες της Πέλλας στο έλεος του Θεού.
Οι ζημιές οφείλονται στα χιόνια και στους παγετούς που είχαμε και αυτό δεν αλλάζει.
Η Πολιτεία οφείλει να επιδείξει σωστή και δίκαιη στάση,  απέναντι στους αγρότες της Πέλλας που επλήγησαν.» 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Τώρα ο Βορίδης σου λέει αγρότες; τι είναι αυτοί υπάρχουν δεν τους ξεκανάμε ακόμα με το ύφος που παίρνει των χιλίων καρδιναλίων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το 35 % υπόλοιπο π ειναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.