Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Οι ασφαλιστικές εισφορές το πρόβλημα των αγροτών στην έλευση εργατών γης


Όπως είναι γνωστό το μεγάλο πρόβλημα των αγροτών της Πέλλας και της Ημαθίας αυτή την περίοδο είναι να βρεθούν τα εργατικά χέρια για να μαζέψουν τις παραγωγές από τις δενδροκαλλιέργειες. 
Με δεδομένο τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε στις μετακινήσεις η πανδημία το πρόβλημα  επιχειρεί να λύσει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αντιμετώπιση της κρίσης της Covid-19.  Ετσι δίνεται η δυνατότητα σε εργοδότες που θέλουν να προσλάβουν πολίτη τρίτης χώρας να κάνουν αιτήσεις ώστε να τους επιτραπεί η είσοδος.

Συγκεκριμένα:

Εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας, που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, δύναται να υποβάλλει, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία.
Η αίτηση, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία και η ιθαγένεια του προς απασχόληση πολίτη τρίτης χώρας, αποστέλλεται είτε μέσω υπηρεσίας ταχυμεταφοράς, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και συνοδεύεται από:
α) Παράβολο (κωδ. 2113) και αποδεικτικό καταβολής του, ύψους εκατό (100) ευρώ για κάθε πολίτη τρίτης χώρας που θέλει να απασχολήσει, το οποίο εισπράττεται υπέρ του Δημοσίου και δεν επιστρέφεται,
β) Υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη ότι:
βα) θα απασχολήσει τον συγκεκριμένο πολίτη τρίτης χώρας για περίοδο απασχόλησης είκοσι τουλάχιστον ημερών από την ημερομηνία εισόδου στην ελληνική επικράτεια,
ββ) θα καταβάλει το σύνολο των απαιτούμενων ασφαλιστικών εισφορών,
βγ) θα αναλάβει τις προβλεπόμενες δαπάνες, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της παρ. 3 του άρθρου 80 του ν. 3386/2005 (Α΄ 212),
βδ) θα εκπληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεών του, όπως αυτές απορρέουν από τις κείμενες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τη σύναψη σύμβασης εργασίας, την οποία, λόγω έκτακτων αναγκών, αδυνατεί να συνάψει εγκαίρως για την αντιμετώπιση των αναγκών της εκμετάλλευσής του,
βε) θα παρέχει επαρκές κατάλυμα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
γ) Ενιαία δήλωση καλλιέργειας ή ενιαία δήλωση εκτροφής του άρθρου 9 του ν. 3877/2010 (Α΄ 160).
Οι υπηρεσίες μιας στάσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, εκδίδουν εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών, συγκεντρωτική κατάσταση των αιτούντων και την αποστέλλουν προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες Διαβατηριακού Ελέγχου της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα των συγκεκριμένων πολιτών, υπό την επιφύλαξη του άρθρου 4 του ν. 4251/ 2014 για λόγους που σχετίζονται με τη δημόσια τάξη και ασφάλεια της χώρας.
Η πλήρωση των προϋποθέσεων παρέχει στον πολίτη τρίτης χώρας δικαίωμα εργασίας ως εποχιακός εργάτης, για όσο χρόνο διαρκεί η διαμονή του, χωρίς θεώρηση εισόδου, στη χώρα.

Ασφαλιστικές εισφορές

Οι αγρότες προβληματίζονται από το γεγονός της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών για κάθε εργάτη που κυμαίνεται από 160 έως 170 ευρώ περίπου. Αυτό όμως ισχύει από 1-1-2017 όταν όλοι οι εποχικοί εργάτες και οι απασχολούμενοι με εξαρτημένη εργασία υπάγονται στον ΕΦΚΑ. 
Πιο φθηνή λύση είναι το εργόσημο, που όμως δεν καλύπτει τον εργαζόμενο και το κόστος του είναι περίπου 50 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται η έγκριση συναρμόδιων υπουργείων και μέχρι στιγμής δεν είναι ορατό αυτό το ενδεχόμενο. Το εργόσημο θα επέτρεπε την έλευση πολλών χιλιάδων εργατών, αλλά πιθανό να δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα υγειονομικής φύσεως λόγω της πανδημίας. 
Οι ασφαλιστικές εισφορές επομένως είναι το "αγκάθι" στην έλευση των εργατών γης και όπως χαρακτηριστικά μας είπε κερασοπαραγωγός από την Αλμωπία φέτος θα μαζέψει τις παραγωγές με την οικογένειά του.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

16 comments:

  1. 30€ το ημερομίσθιο και συν ασφάλεια στο ΙΚΑ για όλους τους εργαζόμενους στα χωράφια για να μπορέσουν να έχουν ιατρική περίθαλψη καινά βγουν και ταμείο ανεργίας, και να δείτε πόσοι θα έρθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνε εσύ αγρότης και εγώ θα έρθω να δουλεύω στα χωράφια σου με 20€ και χωρίς ασφάλιση χωρίς καφέ φαγητό όλα δικά μου

      Διαγραφή
    2. Σε πιστέψαμε!!!

      Διαγραφή
    3. Αγρότης, ο πιο παρεξηγημένος κλάδος της ελληνικής οικονομίας.
      Και επειδή έχουμε και κάποια χρονάκια, το πανηγύρι της απόσυρσης που κατέστρεψε την ελληνική γεωργία και αλλοίωσε τις συνειδήσεις χιλιάδων ανθρώπων προφανώς κάποιοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να συνεχιστεί.

      Διαγραφή
    4. Το κακό είναι ότι αυτά τα έκαναν κάποιοι και την πληρώνουν όλοι ακόμα

      Διαγραφή
  2. Ετσι ειναι να αφησουμε τους τεμπελιδες και χαραμοφαηδες Ελληνες με τα επιδοματα και τις παροχες τους και να ψαχνουμε φορμουλες πως θα φερουμε εργατες γης απο τριτες χωρες. Ντροπη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως συμφωνείς ο Έλληνας αγρότης να απαιτεί αποζημιώσεις, ενισχύσεις, διασφάλιση ικανοποιητικών τιμών και ότι άλλο μπορεί να του φέρει ζεστό χρήμα στην τσέπη, αλλά να μην θέλει να αναλάβει καμιά από τις υποχρεώσεις που έχει ως εργοδότης ήτοι, ικανοποιητικό μεροκάματο, ασφάλιση εργαζομένων κ.λ.π κ.λ.π;
      Εδώ θέσανε σε καραντίνα μια ολόκληρη χώρα, απαγορεύονται οι μετακινήσεις από χώρα σε χώρα, βούλιαξε ο τουρισμός και παρόλα αυτά τους κάνανε το χατήρι να επιτρέψουν χιλιάδες αλλοδαπούς να μπουν στη χώρα , χωρίς καραντίνες κ.λ.π, ώστε να εξυπηρετηθούν οι ταλαιπωρημένοι αγρότες με όποιους πιθανούς κινδύνους αυτό συνεπάγεται.
      Και όμως δεν θέλουν να αναλάβουν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις που απορρέουν.
      Μήπως θα θέλανε να έχουν κάποιους εργαζόμενους με συνθήκες δουλείας ώστε να είναι ικανοποιημένοι;

      Διαγραφή
    2. Πάνε δες διαφορά από το χωράφι στο ράφι αναρωτήθηκε κάνεις που πάει αυτή η διαφορά Όχι φυσικά ο αγρότης με ένα ευρώ το κιλό έχει να καλύψει όλα τα έξοδα Και του εργάτη ο έμπορος απλά κερδίζει όσα θέλει

      Διαγραφή
    3. Άφησε τα χωράφια και πάνε γίνε εργάτης τότε φίλε αν δεν μπορείς.

      Διαγραφή
  3. Τα 800αρια που δώσανε, από κάπου πρέπει να τα βγάλουν, από πούου;;; από τον αγρότη φυσικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πώς να βγάλουν από κάποιον που πεινάει και δεν έχει τίποτα; Εκτός κι αν... έχει....

      Διαγραφή
  4. Αν δεν μπορείτε να προσφέρετε τα αυτονόητα (μεροκάματο + ένσημο) στα άτομα που χρειάζεστε να σας μαζέψουν τη σοδειά μαζεύτε τα μόνοι σας, φτάνει πια αυτή η κλάψα τόσα χρόνια, ή αλλάξτε επάγγελμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω θα στα δωσω αυτα που ζητας (μεροκαματο + ενσημο) θα ρθεις για δουλεια; Εαν ναι παιρνεις τηλεφωνο και κανουμε την προσληψη 6984181171 Πατροκλος.

      Διαγραφή
    2. Αντε να σε δω ρε μαγκα, ιδου η ροδος ιδου και το πηδημα.

      Διαγραφή
    3. Κύριε Πάτροκλε, σας ευχαριστώ πολύ για την προσφορά εργασίας ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Κρατήστε όμως την όρεξή σας για προσφορά εργασίας για κάποιον που τη χρειάζετε, διότι εγώ δεν τη χρειάζομαι έχω δουλειά. Κρατάω τον αριθμό σας για μελλοντική χρήση! Αν βάλετε μια αγγελία στις τοπικές εφημερίδες με το τι ζητάτε και τι δίνετε θα βρείτε σίγουρα άτομα. Καλή συνέχεια και καλή ευκολία.

      Διαγραφή
  5. Καλά το πρόβλημα με τις ασφαλιστικές εισφορές με το εργόσημο το έλυσε οπως έλεγε ο Σηφάκης. Δλδ μας παραμυθιάζε ,όπως και με το τρένο της καρατζοβας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.