Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συνεργασία Τζάκρη Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων για τη διαδικασία απασχόλησης αλλοδαπών εργατών γης (φωτο)


"Είναι απαραίτητο να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες για εργάτες γης στην πρωτογενή παραγωγή και παράλληλα να προστατευτεί η δημόσια υγεία"

Τις επόμενες ημέρες ξεκινά η διαδικασία για την πρόσκληση αλλοδαπών εργατών γης με τουριστική βίζα από αγρότες

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη είχε συνεργασία σήμερα 4-5-2020 πρώτη ημέρα της άρσης των περιοριστικών μέτρων για τη δημόσια μετακίνηση των πολιτών με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων κκ. Χρήστο Γιαννακάκη και Κώστα Αποστόλου στα γραφεία της Διεπαγγελματικής στον Κοπανό Νάουσας για το μεγάλο ζήτημα της κάλυψης των αναγκών των αγροτών σε  εργάτες  γης, οι οποίες για τους τρεις νομούς (Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας) υπολογίζονται  ότι ανέρχονται σε 7-10.000 θέσεις εργασίας περίπου, που θα απασχοληθούν στην αγροτική παραγωγή κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.
Με την έκδοση της ΠΝΠ της 1ης-5-2020 (ΦΕΚ Α΄90) καθορίζεται η διαδικασία βάση της οποίας οι  υπήκοοι Τρίτων Χωρών (κυρίως Αλβανοί) που επιθυμούν να απασχοληθούν ως εργάτες γης σε Έλληνες αγρότες - εργοδότες για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο μπορούν να μπουν στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα από το άρθρο 42 αυτής ορίζεται ότι οι αγρότες που ενδιαφέρονται να απασχολήσουν αλλοδαπούς εργάτες γης πρέπει να υποβάλουν αίτηση με τα πλήρη στοιχεία των αλλοδαπών εργατών (ονοματεπώνυμο, τόπος κατοικίας, αριθ. διαβατηρίου κ.λπ.) προς τα Τμήματα Αλλοδαπών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων των τόπων κατοικίας τους και στη συνέχεια οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις προωθούν τις συνολικές λίστες με τους προσκαλούμενους εργάτες στις συνοριακές υπηρεσίες, προκειμένου να τους επιτραπεί η είσοδος. 
Όπως ενημέρωσαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Διεπαγγελματικής την κ. Τζάκρη, η Διεπαγγελματική, που πήρε την πρωτοβουλία για τη συγκεκριμένη διαδικασία, προκειμένου να διευκολύνει τους αγρότες που επιθυμούν να προσκαλέσουν αλλοδαπούς εργάτες (κυρίως Αλβανούς) μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας, τους δίνει τη δυνατότητα να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στους συνεταιρισμούς της επιλογής τους, οι οποίοι στη συνέχεια θα προσκομίσουν τα ονόματα στη Διεπαγγελματική και η Διεπαγγελματική με τη σειρά της θα αποστείλει τις συγκεντρωτικές καταστάσεις στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και αυτές στις συνοριακές υπηρεσίες. 
Η κ. Τζάκρη από τη μεριά της επισήμανε την ανάγκη για την προστασία της δημόσιας υγείας, δηλαδή της υγείας τόσο των εργοδοτών - αγροτών και των εργατών γης όσο και του κοινωνικού συνόλου ευρύτερα κατά την εφαρμογή αυτής της διαδικασίας. Για τον λόγο αυτό τόνισε την ανάγκη να καθορισθούν άμεσα οι διαδικασίες των υγειονομικών ελέγχων, στον οποίο θα υποβάλλονται οπωσδήποτε οι προσκαλούμενοι αλλοδαποί - εργάτες γης κατά την είσοδό τους στη χώρα, καθώς επίσης και ο τρόπος της ασφάλισης των εργατών γης, καθώς επιθυμία των ίδιων των αγροτών είναι να απασχοληθούν αυτοί με εργόσημα (και όχι ως μισθωτοί εργάτες).
Οι κκ. Γιαννακάκης και Αποστόλου ενημέρωσαν την κ. Τζάκρη ότι τις επόμενες ημέρες θα εξειδικευτεί στις λεπτομέρειές της η διαδικασία των υγειονομικών ελέγχων και ότι η Διεπαγγελματική θα προσλάβει το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο, σε συγκεκριμένο χώρο όπου θα οδηγούνται οι εργάτες γης μετά την είσοδό τους στη χώρα θα πραγματοποιεί το test ανίχνευσης του κορωνοϊού και ότι βρίσκονται ήδη σε επαφή τόσο με εταιρεία ειδικών μεταφορών όσο και με ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη που θα πραγματοποιεί τους μοριακούς ελέγχους και θα εκδίδει τα αποτελέσματα.
Όσο δε για τον τρόπο ασφάλισης των αλλοδαπών εργατών γης, εκτός από επιθυμία των αγροτών, είναι επίσης και πρόταση της Διεπαγγελματικής να ασφαλίζονται αυτοί με εργόσημο. 
Για τη μεταφορά των εργατών γης από την Αλβανία στην Ελλάδα θα μισθωθούν ειδικά λεωφορεία εντός των οποίων θα τηρούνται όλα τα απαιτούμενα μέτρα κοινωνικής απόστασης, ενώ το κόστος μεταφοράς θα επιβαρύνει αποκλειστικά τον αλλοδαπό. 
Μετά το τέλος της συνάντησης η κ. Τζάκρη έκανε την εξής δήλωση: "Το μεγάλο πρόβλημα της κάλυψης των αναγκών για εργάτες γης στην πρωτογενή παραγωγή πρέπει να επιλυθεί άμεσα χωρίς εκπτώσεις στην προστασία της δημόσιας υγείας. Δεδομένου ότι η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών κερασιού στις πεδινές περιοχές πρόκειται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, πρέπει τόσο η Πολιτεία δια των αρμοδίων υπηρεσιών της όσο και οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι να συντονιστούν, ώστε αφενός μεν ούτε ένα κιλό παραγωγής να μη μείνει ασυγκόμιστο εξαιτίας αυτού του λόγου, αφετέρου δε η υγεία των πολιτών να μην κινδυνεύσει. Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία για τη χώρα απαιτείται εγρήγορση, συνεργασία και αποτελεσματικότητα από όλους".

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Συγχαρητήριά!!

    Μόνο η κα Τζάκρη σε ανύποπτο χρόνο γίνεται κυβερνητικός βουλευτής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν το έχει σε τίποτε να αλλάξει στρατόπεδο, όταν θα έρθει το νέο μνημόνιο η πρώτη που θα πει ναι σε όλα αυτή θα είναι ,μην χάσουμε και το ρεκόρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.