Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γ. Καρασμάνης : Όλη η αλήθεια για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα βοσκοτόπια


Και την στήριξη των αγροτοκτηνοτρόφων από τις επιπτώσεις της πανδημίας 

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου αναφορικά με τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με τις οποίες επιστρέφονται στη χώρα μας ενισχύσεις 466 εκατ. ευρώ για τους βοσκοτόπους, ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης, επισήμανε τα ακόλουθα :

«Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αφορούν κοινοτικά πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στη χώρα μας λόγω μη επιλέξιμων προς ενίσχυση βοσκοτόπων την περίοδο 2008-2012, όπως ισχυριζόταν τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι διαδικασίες αναιρέσεων αυτών των αποφάσεων της Επιτροπής ξεκίνησαν επί κυβερνήσεως Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ και μάλιστα νομικός σύμβουλος της τότε κυβέρνησης ήταν ο κ. Γιάννης Χαλκιάς, σήμερα πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο οποίος χειρίστηκε την όλη υπόθεση με επιτυχία.
Παράλληλα, επί κυβερνήσεως Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρήσαμε στην αλλαγή του ορισμού των βοσκοτόπων,  τον Δεκέμβριο του 2014, με την ψήφιση στην ελληνική Βουλή του νόμου 4315 για την εφαρμογή του νέου ορισμού των βοσκοτόπων, προσθέτοντας τις ποώδεις, φρυγανώδεις και ξυλώδεις εκτάσεις, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τις επιλέξιμες προς κοινοτική ενίσχυση εκτάσεις με βοσκότοπους. Επιπλέον ο νόμος προέβλεψε τα αναγκαία διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, τα μεν προσωρινά σχέδια θα εκδίδονταν στο τέλος Ιουνίου 2015, τα δε οριστικά ένα εξάμηνο μετά, στο τέλος του 2015.
Με άλλα λόγια, έγινε ένα τεράστιο και ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του όλου προβλήματος, ώστε οι Έλληνες κτηνοτρόφοι να μην έχουν απώλεια κοινοτικών ενισχύσεων από τον περιοριστικό ορισμό και την έννοια του βοσκότοπου, όπως αυτός είχε οριστεί με την προηγούμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Μετέπειτα, με τον κοινοτικό κανονισμό Omnibus δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις επ΄ αυτού του ορισμού, που καθιερώσαμε τότε.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που μας διαδέχθηκε επί τεσσεράμισι χρόνια δεν έπραξε τίποτα ! Και εμφανίζεται σήμερα – δύο φορές δυστυχώς αυτή τη φορά – από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ζητά να εφαρμοστεί ο νέος ορισμός του βοσκοτόπου, για τον οποίο δεν έκανε απολύτως τίποτα όσο ήταν κυβέρνηση για να αυξηθούν οι βοσκήσιμες εκτάσεις και να δοθούν τα 466 εκατ. που επιστρέφονται στη χώρα μας,  για τις συνέπειες από την πανδημία του κορωνοϊού .  
Εκείνο που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι, για την περίοδο 2008-2012 οι γεωργοκτηνοτροφοι εισέπραξαν ατόφιες τις άμεσες ενισχύσεις και εξισωτικές αποζημιώσεις.
Αυτό άλλωστε επισήμανα και στην επικοινωνία που είχα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, την προηγουμένη της τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (25.3.2020), προτείνοντάς του στο σχέδιο για την αναπλήρωση του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών από τις απώλειες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού να συμπεριλάβει τα χρήματα που επιστρέφονται στη χώρα μας στη στήριξη των κτηνοτρόφων υπό τη μορφή της πρόσθετης εξισωτικής αποζημίωσης.
Και τούτο με το σκεπτικό ότι την περίοδο 2013-2014 με το σχέδιο δράσης (action plan) που μας επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω της τεχνικής λύσης που εφαρμόσαμε με τους βοσκοτόπους, μερίδα κτηνοτρόφων είχε απώλεια εισοδήματος την περίοδο εκείνη, χωρίς αυτή να καλυφθεί τα επόμενα χρόνια.
Ταυτόχρονα, εισηγήθηκα να διεκδικηθεί, μαζί με άλλα κράτη μέλη, η ύπαρξη ευελιξίας στην εφαρμογή του ελληνικού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να δοθεί η ευχέρεια κονδύλια από μέτρα του Προγράμματος που δεν θα απορροφηθούν, να μεταφερθούν για τη τόνωση της αγροτικής παραγωγής σε καλλιέργειες που υφίστανται επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές, αλλά και τις επιπτώσεις λόγω κορωνοϊου, με στοχευμένες πάντα αποζημιώσεις.
Μετά από όλα αυτά, η προσπάθεια μερίδας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να οικειοποιηθούν τις ευνοϊκές για τη χώρα μας αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα 466 εκατ. ευρώ και για το που πρέπει να κατευθυνθούν τα χρήματα αυτά, πέφτουν για άλλη μια φορά στο κενό. Το καλύτερο για εκείνους που ολιγώρησαν και δεν έπραξαν τίποτα στη διάρκεια της διακυβέρνησής τους είναι η σιωπή και ο αναστοχασμός σε ποια λάθη υπέπεσαν».


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

8 comments:

  1. Κύριε καρασμανη είστε μια από τα ίδια δυστυχώς κοροϊδεψατε τους αιγοπροβατοτροφους για δήθεν βοήθεια κορόιδεψαν τους βοοτροφους κοβοντας την συνδεδεμένη είστε απαράδεκτοι γιαυτο μην μιλάτε βοηθήστε τους άσχετους με τον πρωτογενή τομέα και αφήστε μας στην μοίρα μας καλά να πάθουμε που σας εμπιστευτικαμε σε όλους δώσατε βοήθεια εκτός τους αγρότες κτηνοτρόφους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνάδελφε ,Μεγάλο ψέμα ότι κόπηκε η συνδεδεμένη στα βοοειδή .Απεναντίας διπλασιάστηκε για πρώτη φορά όταν ήταν υπουργός ο Καρασμανης,απο 70έ ,80έ που ηταν την αυξησε στα 178ε.Φέτος μειώθηκε κατά 20έ περίπου διότι αυξήθηκαν οι γέννες.Στις συνδεδεμένες υπάρχει ο κανόνας ,όταν αυξάνονται τα στρέμματα ή ο αριθμός των ζώων μειώνεται η συνδεδεμένη. Για τα αιγοπρόβατα όπως διαβάζω θα αποζημιωθούν τα αμνοεριφια ,πάρθηκε η απόφαση, οι τιμές δεν ανακοινώθηκαν ακόμη. Πού μας κορόιδεψάν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον είσαι ευχαριστημένος με την κοροϊδία που μας έκαναν δήθεν συναδελφε που αυξήθηκαν η γέννες γιατί το προηγούμενο βράδυ η συνδεδεμένη ήταν στα 180€ μάλλον εκείνη την νύχτα έγιναν πολλές γέννες και το πρωί αποφάσισαν η απατεώνες να το κάνουν 153€ όσο για τα αμνοεριφια ας τα δωσουν πρώτα και μετά να αναρωτιέσαι που ακριβώς μας κοροϊδεύετε είστε ότι χειρότερο για τον κτηνοτρόφο

      Διαγραφή
  3. Συνάδελφε ,σιγά σιγά αρχίζεις να καταλαβαίνεις ότι τα 180 ευρώ της συνδεδεμένηςπου τα διπλασίασε ο πρώην υπουργός μας δεν κόπηκαν όπως έλεγες αλλά όπως σου είπα μειώθηκαν κατά τι.Αυτά είναι χρήματα της Ευρώπης και δίνονται μετά από πολλούς διασταυρωτικους ελέγχους ,δεν .μπορεί κανείς να κάνει του κεφαλιού του, έχει και ποινικές ευθύνες και από την Ευρώπη υπάρχει αυστηρότητα στους ελέγχους. Μπορεί να γράφτηκε οτι θα είναι 180 από κάποιους δεν σημαίνει ότι είναι και η πραγματικότητα, η αλήθεια είναι αυτή που σου είπα ότι αφαιρούνται οι γέννες.Κατσίκια δεν έχω, αλλά εκατό τα εκατό θα αποζημιωθούν. Αν είναι το χειρότερο για τον κτηνοτρόφο, αυτό εσύ το λες, ένας όμως που διαβάζει ότι για πρώτη φορά διπλασίασε την συνδεδεμένη ο κύριος Καρασμανης ,τότε αντιλαμβάνεται ότι μάλλον εσύ δεν θέλεις να καταλάβεις η αλλιώς έχεις προκατάληψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσε άνθρωπε μου που μιλάς κιόλας από την ασφάλεια του πολιτικού σου γραφείου τι έχετε κάνει γενικά για την κτηνοτροφία μόνο ψέμματα με τα ψέμματα πήρατε την ψήφο μας και για ποιο λόγο μια και μιλάς για την συνδεδεμένη αποφάσισαν το πρωί το ύψος της και αμέσως πλήρωσαν δεν ντρέπεστε λίγο και που είναι ο έλεγχος στα χαρτιά αν θέλατε να βοηθήσετε όσους πραγματικά πάραγουν θα δίνατε στο κάθε μοσχάρι που οδηγείται στο σφαγείο συνδεδεμένη και όχι στην κάθε εικονική γεννα που δηλώνει ο καθένας

      Διαγραφή
    2. Όσο για την προκατάληψη που λες δυστυχώς πίστεψα και ψήφισα ΝΔ και καρασμανη

      Διαγραφή
  4. Συνάδελφε απο την Αλμωπία είμαι ,νέος κτηνοτρόφος, μη μιλάς έτσι, καταρχην εικονική γέννα δεν μπορεις να δηλώσεις. υπάρχουν τα πιστοποιητικά γέννησης που καταχαρούνται στο κτηνισατρείο. Γίνεται ο έλεγχος από τομ ΟΠΕΚΕΠΕ. και στην περίπτωση κατα την οποία βρεθούν πάνω απο 20% χάνεις όλες τις επιδοτήσεις σου. Δεν αποφασίζεται η συνδεδεμένη το πρωί, προχειρα στο πόδι.Τα λεφτά είναι συγκεκριμένα ,τα ίδια κάθε χρόνο και δίνετε βάσει κανονισμού της Ευρώπης.Τα ξέρω καλά, γιατί και εγώ κάτι τέτοιο νόμιζα,αλλά δεν είναι έτσι και δεν μπορεί να αλλάξει μέχρι την Νέα Καπ, που όπως έμαθα αν πάνε σε εξωτερική σύγκλιση, κλάψα τα  Χαράλαμπε ,ούτε τα μισά θα παίρνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι πολύ μακριά νυχτωμένος δήθεν συναδελφε ούτε τα μισά ζώα από όσα δηλώνουν δεν υπάρχουν μιλάμε για μάνες για ρωτά πόσες διαγραφές γίνονται στα κτηνιατρεία τώρα από της δήθεν γέννες όσο για την συνδεδεμένη μην επιμένεις έπρεπε να ανακοινωθεί το ποσόν της συνδεδεμένης μια εβδομάδα νωρίτερα και μετά να γίνει πληρωμή άλλα τέταρτη πρωί αποφάσισε η ψευτο ηγεσία του αγροτικής ανάπτυξης τρομάρα σας το ποσόν και πληρώσετε αμέσως τόσο κοροϊδία αν τολμάει ο αρχηγός σας ας κάνει εκλογές να δει τι τον περιμένει και όλου σας φυσικά φτάνει η κοροϊδία ώρα να πάτε σπίτια σας

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.