Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Με υψηλή ζήτηση και ικανοποιητικές τιμές η εκκίνηση στο πρώιμο κεράσι – Μειωμένη παραγωγή στην Πέλλα από τον παγετό


Με καλούς οιωνούς για τον παραγωγό ξεκίνησε δειλά-δειλά η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών κερασιού, ωστόσο γενικά θα υπάρξει μείωση της παραγωγής, ενώ κάποια κτήματα κινδυνεύουν να μη μαζευτούν λόγω έλλειψης εργατικών χεριών.
Στον κάμπο Γιαννιτσών, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών εφοδίων από το Νέο Μυλότοπο Πέλλας, η συγκομιδή στα πρώιμα θα εκκινήσει σε 4-5 ημέρες από σήμερα. Αρχικά θα ξεκινήσει η ποικιλία Rita, για να ακολουθήσει η Early Bigi. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπάρξει σίγουρα μειωμένη παραγωγή στα πρώιμα, αλλά ανά περιοχή, καθώς σε ορισμένα κτήματα υπάρχει καλή καρποφορία, ενώ σε άλλα, μεγάλο πρόβλημα. 
Όπως εξηγεί ο ίδιος, οι λόγοι είναι αρκετοί, με πρώτο, τον παγετό της 17ης Μαρτίου, που πάγωσε πολλά κλειστά άνθη. Δεύτερον, η παρατεταμένη άνθιση, η οποία προκάλεσε τη δημιουργία ανθέων κακής ποιότητας, που δεν μπόρεσαν να γονιμοποιηθούν. Τρίτον, οι συνεχείς βροχοπτώσεις το προηγούμενο διάστημα δεν επέτρεψαν την επικονίαση καθώς δεν πέταξε αρκετά η μέλισσα. Εξαιρέσεις αποτελούν οι ποικιλίες που είναι φυτεμένες σε υποκείμενα Gisela, όπου η κατάσταση θα είναι αρκετά καλύτερη, κατέληξε ο κ. Παστόπουλος.
Ο κ. Παστόπουλος είναι βέβαιος για την υψηλή ζήτηση, όπως όμως λέει πρόβλημα θα υπάρξει με τα εργατικά χέρια

Σημειωτέον ότι πριν από λίγες ημέρες, μετά από συνεργασία του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Δάνη Τζαμτζή και της οικείας Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, κλιμάκιο γεωπόνων πραγματοποίησε εκτεταμένες αυτοψίες σε δενδρώδεις καλλιέργειες του νομού. 
Τα στελέχη της ΠΕ Πέλλας διαπίστωσαν ότι, σε εξαιρετικά υψηλό ποσοστό (έως και 90%) πρωιμανθείς ποικιλίες κερασιάς έχουν υποστεί μη αναστρέψιμη καταστροφή στα άνθη τους, κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα (παγετός), μετά από ένα σύντομο διάστημα καλοκαιρίας. Καθώς τα συγκεκριμένα στοιχεία συγκλίνουν σε πρόβλεψη για δραματική μείωση της παραγωγής των κερασιών (βασική δυναμική καλλιέργεια της ΠΕ Πέλλας και βάση της τοπικής οικονομίας και εξαγωγών), ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής, ζήτησε με επείγουσα επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη και τον ΕΛΓΑ την κινητοποίησή τους, με πρώτο βήμα την αναγγελία ζημιάς. 
«Κατόπιν αυτοψιών που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από γεωπόνους της υπηρεσίας σε διάφορα αγροτεμάχια με κερασιές τοπικών κοινοτήτων της ΠΕ Πέλλας εκτιμούμε ότι ιδιαίτερα μειωμένη, έως και 90% κατά περιοχές, αναμένεται η παραγωγή σε όλες σχεδόν τις πρωϊμανθείς ποικιλίες όπως για παράδειγμα είναι οι EarlyLorry, Lorry Bloom, Τσολακέϊκο, Sweet Early, Early Bigi, Giant Red, Sabrina, Crystallina κ.ά. Από μακροσκοπική παρατήρηση των ανθέων παρατηρήσαμε ότι έχει υποστεί μη αναστρέψιμη ζημιά ο ύπερος και η ωοθήκη των ανθέων κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, λόγω παγετού», επισημαίνεται στην επιστολή.
Πηγή: agrotypos.gr


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

7 comments:

  1. Με τους αλβανούς εργάτες τι γίνεται ξέρει κανείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι έρχονται να μάς πιουν το αίμα

      Διαγραφή
    2. Αλβανούς; Δε φοβάσαι την ισλαμοποιηση εσύ; Αντιρατσιστης εύγε!!

      Διαγραφή
  2. Η Αλβανία λόγω Χότζα δεν είχε έντονο θρησκευτικό συναίσθημα και για αυτό πολλοί Αλβανοί για τους δικούς τους λόγους βάφτισαν τα παιδιά τους ξέρεις πολλούς από μουσουλμανικές χώρες με πολλά χρόνια παραμονής στην Ελλάδα να το χουν κάνει. Και καλά κάνουν φυσικά αλλά μην μπερδεύεις τους Αλβανούς με τον μουσουλμανισμό τους έχεις δει να κάνουν ραμαζάνι; να μην τρώνε χοιρινό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δουλεύουν και καλά το πιο σημαντικό!!! Βρε και οι Αφγανοί αν δουλεύουν για 10 ευρώ καλά , θα αρχίσεις να τους παινεύεις , ΥΠΟΚΡΙΤΗ όπως οι περισσότεροι.

      Διαγραφή
  3. Με υψηλή ζήτηση και ικανοποιητικές τιμές η εκκίνηση στο πρώιμο κεράσι .Και με μαύρα τα περισσότερα άνευ τιμολογίου.Και στην συνέχεια λέμε μειωμένη η παραγωγή στην Πέλλα από τον παγετό για να πάρουμε και κανενα ψιλό από τον ΕΛΓΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σας εύχομαι να μείνετε χωρίς εργάτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.