Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ενθρόνιση Ηγουμένης από τα Γιαννιτσά στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στη Μεταμόρφωση (φωτο)



Την νέα Ηγουμένη του Ιερού Ησυχαστηρίου Τιμίου Προδρόμου, στη Μεταμόρφωση Χαλκιδικής, Μοναχή Μαριάμ, η οποία κατάγεται από τα Γιαννιτσά, ενθρόνισε χθες το βράδυ ο Μητροπολίτης Κασανδρείας κ. Νικόδημος, καθώς τη Μ. Τετάρτη εκοιμήθη μετά από νοσηλεία αρκετών ημερών, η γερόντισσα Ευφημία, ηγουμένη της Ιεράς Μονής.

Η μοναχή Μαριάμ κατάγεται από τα Γιαννιτσά και συγγενείς της από την περιοχή μας παραβρέθηκαν στην ενθρόνισή της χθες που έγινε παρουσία του Πνευματικού Γέροντα της Ιεράς Μονής, Αγιορείτη, πατέρα Ευθυμίου, ιερέων και πολιτών.

Η νέα Ηγουμένη ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και όλους τους παρευρισκομένους και συγκινημένη αναφέρθηκε στην προκάτοχό της Γερόντισσα Ευφημία και στον Πνευματικό Πατέρα της Ιεράς μονής Γέροντα Γρηγόριο, ο οποίος επίσης εκοιμήθη τον περασμένο Νοέμβριο. 


Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού στη Μεταμόρφωση
Το Ιερό Ησυχαστήριο Τίμιος Ιωάννης Πρόδρομος βρίσκεται στην Μεταμόρφωση Χαλκιδικής, 2 χιλιόμετρα βορείως του οικισμού, περίπου 96 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη, μετά τα Νέα Μουδανιά και στην αρχή της Βρίσκεται στην Μεταμόρφωση Χαλκιδικής, 2 χιλιόμετρα βορείως του οικισμού, περίπου 96 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη, μετά τα Νέα Μουδανιά και στην αρχή της Χερσονήσου Σιθωνίας.

Το Ιερό Ησυχαστήριο Τίμιος Ιωάννης Πρόδρομος ιδρύθηκε το έτος 1975 από τον αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Παπασωτηρίου. Οι πρώτες υποψήφιες μοναχές ήταν οι αδερφές Ευγενία και Μαρία Χωριατάκη, η Σοφία Κενανίδου από την Μεταμόρφωση Χαλκιδικής καθώς και οι αδερφές Τσαπράζογλου από το Βατοπέδι.

Ο χώρος που στεγάστηκε το Μοναστήρι ήταν ο ίδιος με αυτόν που στεγαζόταν το παλιό αγιορίτικο μοναστήρι της Μονής Διονυσίου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το υπό ίδρυση Μοναστήρι εξυπηρετούνταν αρχικά από το ξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου. Με την πάροδο του χρόνου ανακατασκευάστηκαν τα παλιά κτίρια στα οποία βρίσκονται σήμερα τα κελιά των μοναχών.

Τα εγκαίνια του καθολικού ναού έγιναν στις 30/08/1981. Είναι ναός βυζαντινού ρυθμού με τρούλο, αφιερωμένος στο Γενέσιο του Προδρόμου. Η κατασκευή του ναού ολοκληρώθηκε μετά από 10 χρόνια από δωρεές των πιστών. Το μοναστήρι γιορτάζει στις 24 Ιουνίου και στις 29 Αυγούστου.

Σήμερα έχει στη δύναμή του 50 μοναχές. Το μοναστήρι δεν δέχεται προσκυνητές Τετάρτη και Παρασκευή καθώς και όλες τις ημέρες της Σαρακοστής.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.