Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Επιστολή Καρασμάνη σε Βορίδη


"Εξωφρενικό το "σενάριο" για συμψηφισμό του υπόλοιπου 35% των αποζημιώσεων με... μελλοντικές ασφαλιστικές εισφορές"!

•  Προβληματισμός για τις αδικίες στα πορίσματα με τις εκτιμήσεις       
•  Ανησυχία γιατί ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει τις ζημιές από τους ανοιξι'ατικους παγετούς σε κεράσια και ροδάκινα  

Προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Αγαπητέ Υπουργέ
Με έκπληξη διάβασα την επιστολή που μου έστειλες τις ημέρες του Πάσχα, στην οποία παραθέτεις τα γνωστά ¨επιχειρήματα¨ των τεχνοκρατών του ΕΛΓΑ, με τα οποία οι ίδιοι επιδιώκουν να μας πείσουν ότι – δήθεν – είναι ¨παράλογη¨ και άρα ανέφικτη η πρόταση για συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών αγροτών με οφειλόμενες προς αυτούς αποζημιώσεις.
Προφανώς, οι ίδιοι τεχνοκράτες δεν σε ενημέρωσαν για μια ανακοίνωσή μου στις 14 Απριλίου  – σου την επισυνάπτω -με την οποία κατέρριπτα ως απολύτως αβάσιμα όλα αυτά τα δήθεν ¨επιχειρήματα¨, τα οποία λίγες μέρες νωρίτερα είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν από δω κι’ από κει προς ¨ενημέρωση¨ των ενδιαφερομένων παραγωγών.  
Μου κάνει επίσης εντύπωση, αγαπητέ Υπουργέ ότι στα στοιχεία των τεχνοκρατών που παρατίθενται στην επιστολή σου, επιμελώς αποφεύγουν να διευκρινίσουν ότι η πρότασή μου για συμψηφισμό εισφορών με οφειλόμενες αποζημιώσεις, δεν αφορά όλη την Ελλάδα αλλά εκείνων στις περιοχές που έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αν και, μια εφαρμογή της σε όλη τη χώρα, έστω και για μια φορά μόνον – ¨πιλοτικά¨ όπως συνηθίζεται να λέγεται – πιστεύω ότι θα έβαζε σε τάξη όλες τις εκκρεμότητες και δυσλειτουργίες, θα ¨νοικοκύρευε¨ σε μεγάλο βαθμό το σύστημα ασφάλισης της αγροτικής μας παραγωγής, και θα αναδείκνυε στην πράξη το ¨κοινωνικό¨ προφίλ του ΕΛΓΑ.
Εκείνα δε που είναι επιεικώς απαράδεκτα, και δημιουργούν επικίνδυνα προηγούμενα, είναι τα στοιχεία που σου έχουν δώσει να συμπεριλάβεις στην προς εμέ επιστολή σου, και τα οποία αφορούν σε αποζημιώσεις τελευταίων ετών.  Είναι παντελώς ανακριβή! Για την πενταετία 2014-2018 αναφέρονται ως αποζημιώσεις ποσά που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αρκεί να επισημάνω ότι μόνον για το 2017 και το 2018 με τις μεγάλες βροχοπτώσεις, ο ΕΛΓΑ δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ αποζημίωση! Τα δε προηγούμενα χρόνια οι ζημιές ήταν απειροελάχιστες και, βέβαια, ανάλογα μικρές και οι αποζημιώσεις. Όσον αφορά στο 2019 το ποσό που αναφέρεται στην επιστολή ότι απαιτείται για να πληρωθούν αποζημιώσεις, είναι υπερβολικά διογκωμένο!
Το άλλο δήθεν ¨επιχείρημα¨ που λέει ότι με την αποδοχή της πρότασης συμψηφισμού εισφορών με οφειλόμενες αποζημιώσεις θα είναι ωσάν ο ΕΛΓΑ να αποζημιώνει μη ασφαλισμένους αγρότες, είναι όχι μόνον εξωφρενικό, αλλά – και κυρίως – εντελώς έξω από τον κοινωνικό χαρακτήρα και το πνεύμα αλληλεγγύης που πρέπει να διέπει τον Οργανισμό! Και σ’ αυτό απαντώ λεπτομερώς με την επισυναπτόμενη ανακοίνωσή μου.
Επιπλέον, δεν ευσταθεί σε καμιά περίπτωση – αντιθέτως, για όσους γνωρίζουμε καλά τις διαδικασίες αποτελεί πρωτάκουστη σοφιστεία – ο ανυπόστατος ισχυρισμός των τεχνοκρατών ότι, αν γίνει αποδεκτός ο συμψηφισμός κανείς αγρότης δεν θα πλήρωνε την ασφαλιστική εισφορά και δεν θα ήταν ποτέ ασφαλιστικά ενήμερος.
Ουδέν τούτου αναληθέστερον, αγαπητέ Υπουργέ.  Έχουμε πάμπολλες περιπτώσεις που αγρότες έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές, πχ το 2019, αλλά επειδή δεν έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές του 2017 ή του 2018, οι παραγωγοί αυτοί δεν μπορούν να πάρουν αποζημίωση του 2019. Πρέπει να εξοφλήσουν άμεσα τα ασφάλιστρα των προηγουμένων ετών, προκειμένου να θεωρηθούν ασφαλιστικά ενήμεροι. Δηλαδή δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς και με κανένα τρόπο, και ας λένε ό,τι θέλουν κάποιοι ¨τεχνοκράτες¨!
Το χειρότερο απ’ όλα, είναι η πρόταση που σου εισηγούνται οι ίδιοι τεχνοκράτες: Από τους πληγέντες παραγωγούς στους οποίους έχει καταβληθεί το 65% των αποζημιώσεών τους, και οι οποίοι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, να παρακρατηθεί το υπόλοιπο 35% που τους οφείλεται προκειμένου να συμψηφιστεί με… μελλοντικές εισφορές του 2020 και του 2021!!  Αυτό κι’ αν δεν είναι εξωφρενικό, ανάλγητο,  απαράδεκτο και εξοργιστικό, για ανθρώπους που πώς και πώς περιμένουν τα χρήματα αυτού του 35% για να σταθούν στα πόδια τους, να επιβιώσουν και να συνεχίσουν τη δουλειά τους!!! Και αυτό το ανήκουστο ¨σενάριο¨, έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία, μετά τις ανακοινώσεις που κυκλοφόρησαν, επικαλούμενες διαβεβαιώσεις «από την ηγεσία του Υπουργείου» ότι καταβάλλεται προσπάθεια  αυτό το υπόλοιπο 35% να τους δοθεί τέλη Απρίλη με αρχές Μάη!
Ένα άλλο θέμα αφορά στην πρότασή μου να αξιοποιηθούν υπέρ των πληγέντων παραγωγών τα 50 εκατομμύρια του ΕΛΓΑ (δηλαδή χρήματα των αγροτών από τις ασφαλιστικές τους εισφορές) που η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε καταθέσει από το 2015 στην Τράπεζα της Ελλάδος με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Με ενημερώνεις ότι τα χρήματα αυτά έχουν εξαντληθεί. Και ασφαλώς, γεννώνται πολλές απορίες για τη διαχείριση αυτών των χρημάτων από την προκάτοχό σου ηγεσία του Υπουργείου και την διοίκηση του Οργανισμού, που πρέπει να απαντηθούν: Να αναζητηθούν δηλαδή επίσημα έγγραφα για το ¨πού¨ και το ¨πώς¨ δαπανήθηκαν.
Το υπογραμμίζω αυτό διότι εμείς, όταν παραδώσαμε στην συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αφήσαμε στα ταμεία του ΕΛΓΑ 132 (εκατόν τριάντα δύο) εκατομμύρια εκ των οποίων τα 120 σε ¨κλειστές¨ προθεσμιακές καταθέσεις 2-3 μηνών και μετά από σχετικό πλειοδοτικό διαγωνισμό με τις συστημικές Τράπεζες, όπως γινόταν πάντοτε. Και, βέβαια, με εξοφλημένες όλες τις υποχρεώσεις του Οργανισμού και για το 2014! 
Στόχος μας ήταν υπουργέ μου και πρέπει να είναι, όπως σου εξήγησα  και κατ' ιδίαν. Να δημιουργήσουμε, έναν ενιαίο, ισχυρό, ευέλικτο, αποτελεσματικό, δίκαιο, κοινωνικό Ασφαλιστικό Οργανισμό.  Διασφαλίζοντάς τον, με τριμερή χρηματοδότηση, μέσω των ασφαλιστικών εισφορών των παραγωγών, της αξιοποίησης κοινοτικών κονδυλίων και κοινωνικών πόρων
 Με εκτίμηση
 Γιώργος Καρασμάνης

Υ.Γ.
Σύντομα θα επανέλθω, να σε ενημερώσω για προβλήματα που τώρα έχουν προκύψει και που αμαυρώνουν την εικόνα του ΕΛΓΑ, όπως: Ολόκληρα χωριά που έχουν ξεσηκωθεί για τα πορίσματα με τις εξόφθαλμα άδικες εκτιμήσεις ζημιών που κοινοποιούνται στους πληγέντες καλλιεργητές, και παραγωγοί που διαμαρτύρονται εντονότατα γιατί οι πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες κερασιών, καθώς επίσης και ποικιλίες επιτραπέζιων και συμπύρηνων ροδακίνων που έχουν πληγεί από τις κάτω του μηδενός θερμοκρασίες μέσα στον Απρίλιο, ζημιά την οποία ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει.
Γ.Κ.

 Δείτε ΕΔΩ το δελτίο του Γιώργου Καρασμάνη από την14η Απριλίου 2020


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

16 comments:

  1. Δεν πατε ολοι μαζί στον αγύριστο μας έχετε καταστρέψει ακολουθώντας πιστά τα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ καμία βοήθεια πουθενά στην αγροτιά ο έλγα ξέρει να παίρνει εισφορές να βγάζει πλεονάσματα να πληρώσει δεν ξέρει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ολοι με τον γιωργο καρασμανη ειναι ο πατεραϛ τησ αγροτιαϛ η σκυδρα σε στηριζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μικροαγρότες ! Καλά κρασιά! Κούλη θελατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιώργο! Μια είναι η λύση.Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ασφάλισης στον ΕΛΓΑ. Και αν δεν φτάνουν τα χρήματα για την μισθοδοσία τους οι νεκροθάφτες να πάνε ΣΠΙΤΙ τους.Στην Αλμωπία, τα έτη 2017-2018-με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και το 2019 με Ν.Δ,άνω του 50% των αποζημιώσεων πήγαν σε δύο γνωστά Δημοτικά Διαμερίσματα!!!!Καμία διαφορά !Καμία αλλαγή στο υποκατάστημα ΕΛΓΑ Βεροίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εισαι τόσο άσχετος ...η μισθοδοσία του ΕΛΓΑ είναι το 5% του συνολικού ετήσιου τζίρου του ΕΛΓΑ.... ΜΑΚΆΡΙ ΝΑ ΓΊΝΕΙ ΙΔΙΩΤΙΚΌΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ Είμαστε εδώ να τα πούμε...μμ

      Διαγραφή
  5. Κατάργηση της υποχρεωτικότητας ασφάλισης στον ΕΛΓΑ τώρα!Ελεύθερη επιλογή ιδιωτικών ασφαλιστικών.Τουλάχοστον να πληρώνουμε, αλλά να αποζημιωνόμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ ζητούσατε αποζημιώσεις αυτοί που δεν πλήρωναν εισφορές , θα τα δείτε και από της ιδιωτικές ασφάλειες αυτά.

      Διαγραφή
  6. Μπαρμπά Γιώργο είσαι ο ορισμός αυτού που λέγεται " πήγα για μαλλί και βγήκα κουρεμένος". Δεν φτάνει που παραμύθιαζες τον κόσμο για το αντίθετο να συμψηφίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές με μελλοντικές αποζημιώσεις άνοιξες και την κερκόπορτα να συμψηφίζονται τελικά οι σποζημιώσεις με ασφαλιστικές εισφορές. Αίσχος, ντροπή. Αν τα έκανε αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ θα του είχατε κρεμάσει κουδούνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιατί αγρότες δεν βγαίνετε στους δρόμους τώρα?
    Καλά σας κάνουν τότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν φτανει που μας δίνετε την αποζημίωση ενα χρονο μετα,δεν φτανει που δινετε το 65%,τώρα θελετε να κρατήσετε το 35% για μελλοντικές ασφάλειες;Ειστε τρελοι εκει στο υπουργείο;;;θα κανετε χειρότερα απο τους προηγούμενους;Ας έρθουν εκλογές και τα λεμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αναφέρομαι ,και στο προηγούμενο σχόλιο μου,στο γνωστό λαμόγιο (10.20). που παριστάνει αυτή την φορά και τον αγρότη,που με τις μπούρδες του ,απέδειξε πόσο βαθιά νυχτωμένος με τα αγροτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ Λ.Π που είσαι αγρότης ,τι παραγωγή και πόσο παρέδωσες φέτος;;;

      Διαγραφή
  10. Λαμόγιο ακόμη μία φορά έδειξες το μίσος σου και ότι δεν είσαι αγρότης,για αυτό γράφεις αυτές τις ασυναρτησίες. Απο μακρυά κάνεις μπαμ,ποιός είσαι και πόσο άσχετος είσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.