Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ερώτηση Βασιλειάδη για την απλούστευση της διαδικασίας οριστικοποίησης των προσυμφώνων αγοραπωλησίας ακινήτων


Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης με Ερώτησή του στους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης θέτει το ζήτημα της απλούστευσης της διαδικασίας οριστικοποίησης των προσυμφώνων αγοραπωλησίας ακινήτων, τα οποία συντάχθηκαν από το 1970 και έπειτα.
Το ισχύον πλαίσιο είναι τόσο πολύπλοκο που σε πολλές περιπτώσεις ζητούνται πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ από τέταρτης γενιάς κληρονόμους εργολάβων. Συχνά η διαδικασία είναι πρακτικά ανέφικτη, με αποτέλεσμα τα ακίνητα να μην μπορούν να δηλωθούν ούτε στο κτηματολόγιο.
Όπως δήλωσε σχετικά ο Βουλετής: «Η ανάκαμψη της οικονομίας περνάει μέσα και από την τόνωση της αγοράς ακινήτων. Η νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος αυτού θα σταματούσε την ομηρία των ιδιοκτητών, θα επέτρεπε την εκ νέου μεταβίβαση των ακινήτων και δεν θα στερούσε πλέον το κράτος από φορολογικά έσοδα.»
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης: 
«24 Ιουνίου 2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Δικαιοσύνης
Θέμα: Οριστικοποίηση Προσυμφώνων Αγοραπωλησίας Ακινήτων
Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μετά τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς κρίσης της πανδημίας συμπεριλαμβάνει την τόνωση της αγοράς ακινήτων. Η Κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ παράλληλα έχει εξαγγείλει επιπρόσθετες παρεμβάσεις.
Ωστόσο, παραμένει το χρόνιο πρόβλημα της οριστικοποίησης προσυμφώνων αγοραπωλησίας ακινήτων, τα οποία συντάχθηκαν από το 1970 και μετά, λόγω του μεγάλου αριθμού φορολογικών πιστοποιητικών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο ζητείται, μεταξύ άλλων, φορολογική ενημερότητα των πωλητών και, σε περίπτωση που αφορά πώληση από εργολάβο, πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ του εργολάβου.
Σήμερα, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, και με δεδομένο ότι έχουν παρέλθει έως και 5 δεκαετίες από τη σύναψη των προσυμφώνων, πολίτες καλούνται να επιλύσουν ένα άλυτο γραφειοκρατικό γρίφο, με αποτέλεσμα να είναι ουσιαστικά ανέφικτη η οριστικοποίηση των προσυμφώνων. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα ο εργολάβος του οποίου απαιτείται πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ έχει αποβιώσει και καλούνται να ολοκληρώσουν την οριστικοποίηση κληρονόμοι ακόμα και τέταρτης γενιάς, το οποίο είναι εν τοις πράγμασι ανέφικτο. Η πραγματικότητα αυτή εμποδίζει τη δήλωση των εν λόγω ακινήτων στο κτηματολόγιο, την εκ νέου μεταβίβαση αυτών και την ίδια στιγμή στερεί από το κράτος φορολογικά έσοδα.
Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί: 
1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να απλουστεύσει τη διαδικασία οριστικοποίησης των προσυμφώνων αγοραπωλησίας ακινήτων και πως;
2. Προτίθεται η Κυβέρνηση να καταργήσει την απαίτηση φορολογικής ενημερότητας, όταν πωλητής είναι εργολάβος;
3. Προτίθεται η Κυβέρνηση να καταργήσει την απαίτηση προσάρτησης πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ στο όνομα του εργολάβου, εφόσον προσαρτάται αντίστοιχο στο όνομα του εκ προσυμφώνου αγοραστή;

Ο ερωτών Βουλευτής
Βασίλειος Βασιλειάδης»

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 comments:

  1. καλά ρε Λάκη υποτιθεται ότι απέκτησες και διπλωμα Νομικής! Τα πραγματα είναι απλά! τα κανουν πολύπλοκα οι δικηγοροι ,συμβολαιογράφοι για να έχουν , δουλειά, ψωμι! Πως θα επιβιωσουν τόσα παράσιτα; ΚΛοντά σε εσάς τρώνε ψωμι και οι τοπογράφοι -Μηχανικοι με το πολύτιμο πανακριβο τοπογραφικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν εσυ έχεις μια τέτοια υπόθεση δεν μας λες και τον απλό τρόπο γιατί εγώ ταλαιπωρούμαι;

      Διαγραφή
    2. Εσυ των4.14 γιατί τσιμπάς; μήπως εισαι του συναφιού τους; Ρώτα τον Λάκη σου, που τα ξερει και θέλει το παλικάρι να τα απλουστεύσει

      Διαγραφή
  2. Είχε πάει στον υπουργό Δικαιοσύνης γιατί δεν το έλυσε. Μου κάνει εντύπωση που πήρε αμπάριζα όλα τα υπουργεία και τους οργανισμούς και βγαίνει φωτογραφίες στην ίδια στάση, δίπλα στην σημαία ορθιος και καμαρωτός ,χαρές και πανηγύρια τα παιδιά της πλατείας , τα μπραβο και τα κλικ πάνε σύννεφο. Μπράβο Λάκη θα σε ξαναψηφισω τουλάχιστον απολαμβάνω θέαμα και πασαρέλα στο διαδίκτυο,οι άλλοι ξεραίλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ ξέρω ότι τελείωσε πολιτικές επιστήμες , σε πια νομική πήγε; Αυτο το θέμα το τελείωσε η ΘΟΔΩΡΑ πρίν καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.