Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συμμετοχή του Γυμνασίου Πέλλας σε πρόγραμμα Erasmus+ και η εκπαίδευση των μαθητών (φωτο)Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας οργάνωσε κατά το τρέχον διδακτικό έτος, για τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στα σχολεία αρμοδιότητάς και Στελέχη Διοίκησης, την συμμετοχή τους σε προγράμματα εκπαίδευσής τους, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας από 27 Ιανουαρίου ως 2 Φεβρουαρίου 2020 όπου συμμετείχε και το Γυμνάσιο Πέλλας με τη Διευθύντρια Δρ. Νομικού Ποθητή, Γεωλόγο και την καθηγήτρια Χαριτίδου Σοφία, Γαλλικών.

Η διάχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν από το πρόγραμμα αυτό, πέρασε στην συνέχεια στους μαθητές αρκετών τμημάτων του Γυμνασίου μας, αλλά αναπτύχθηκε επισταμένα στους εννέα μαθητές του πολιτιστικού προγράμματος «Οι μικροί ξεναγοί … της Πέλλας» στο οποίο συμμετέχουν μαθητές του σχολείου τα τελευταία τρία χρόνια.

Το θέμα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ήταν «Βιωματική προσέγγιση για τη διδασκαλία της επιχειρηματικότητας στα σχολεία». Σε αυτό οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία:

• Να εξοικειωθούν με το ρόλο της επιχειρηματικότητας στη σύγχρονη κοινωνία.

• Να μάθουν πώς να ενδυναμώσουν τους νέους πιθανούς επιχειρηματίες στην αρχή της σταδιοδρομίας τους και να τους αναπτύσσουν δεξιότητες οι οποίες είναι αναγκαίες στους επιτυχημένους επιχειρηματίες.

• Να κάνουν χρήση διαδραστικών εργαλείων (παιχνίδια, επιτόπια εργασία, συζητήσεις) για την πρόκληση επιχειρηματικής σκέψης.

• Να εξοικειωθούν με την αποτελεσματική χρήση περιπτωσιολογικών μελετών στη διδασκαλία της επιχειρηματικότητας.

• Να εντρυφήσουν στο πώς να ενισχύουν τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων σε επιχειρηματικά έργα.

• Να εξοικειωθούν με απλές μεθόδους για την ανάλυση των προσδοκιών και των αναγκών των πελατών.

• Να μάθουν πώς να μετατρέπουν τις προσδοκίες των χρηστών και των πελατών σε προϊόντα και δεξιότητες επικοινωνίας.

Σε εφαρμογή των παραπάνω και για την ανάπτυξη του πνεύματος αρμονικής συνεργασίας μεταξύ τους, οι μαθητές, σε ομάδες, κλήθηκαν να συμμετάσχουν στις παρακάτω δραστηριότητες:

1) Κλήθηκαν να καταφέρουν να σχηματίσουν έναν πύργο με 10 χάρτινα ποτήρια κρατώντας την άκρη από ένα κορδόνι που ήταν δεμένο σε ένα στρόγγυλο λάστιχο. Η μετακίνηση των ποτηριών αυτών γινόταν άλλοτε από ομάδες τριών ατόμων και άλλοτε από ομάδες 4 ατόμων, τα οποία έπρεπε να συνεργαστούν αρμονικά, για να πετύχουν το σκοπό τους.

2) Κλήθηκαν να φτιάξουν ένα φωτιστικό με χάρτινα ποτήρια, κορδόνι, συνδετήρες κόλλα, ψαλίδι και κολλητική ταινία (απλά υλικά που ήταν διαθέσιμα στο σχολείο) .

3) Συνεργάστηκαν και κατέθεσαν τις ιδέες, ώστε να ξεκινήσουν μια κερδοφόρα επιχείρηση έχοντας στην διάθεσή τους μόνο 20ευρώ.

Και τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Η δημιουργική φαντασία, η εφευρετικότητα, η καινοτομία, η παρορμητικότητα μαζί με τον αυθορμητισμό και τη αυθεντικότητα ήταν δεξιότητες και συναισθήματα που υπήρχαν σε υπέρμετρο βαθμό στους μαθητές μας και δεν τις είχαμε ποτέ δει και ανακαλύψει!

Συμβουλή: Δώστε στους μαθητές χρόνο και χώρο να σκεφτούν, να εκφραστούν, να δημιουργήσουν, να φανταστούν και να παράγουν. Θα σας εκπλήξει το αποτέλεσμα, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσετε πολίτες ενεργούς σε επιχειρηματικές τάσεις με αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, συνεργατική διάθεση, πολίτες ικανοποιημένους από τον εαυτό τους και χρήσιμους στην κοινωνία.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι.