Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αποκλειστικό: 8.700 Αλβανοί εργάτες γης εισήλθαν στο Ν. Πέλλας – Μεγάλο πρόβλημα η γραφειοκρατία για την ασφάλισή τους


Περίπου 8.700 εργάτες γης εισήλθαν σε διάστημα ενός μήνα στο Ν. Πέλλας με το γειτονικό Ν. Ημαθίας να ακολουθεί με περίπου 3.000 εργάτες. Η Υπηρεσία Αδειών Διαμονής Ν. Πέλλας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης ανταποκρίθηκε τάχιστα στις υποβληθείσες αιτήσεις των εργοδοτών και διεκπεραίωσε τα αιτήματα σε χρόνο πέρα από κάθε προσδοκία, καθώς τηρήθηκε το αδιάβλητο της διαδικασίας. Το προσωπικό του ΤΑΔ Πέλλας, πάρα τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει η υπηρεσία, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους παραγωγούς εξασφάλισε την απρόσκοπτη λειτουργία του παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, εξασφαλίζοντας πανελλαδική πρωτιά σε διεκπεραίωση των αιτήσεων.
Ως γνωστό, με την υπ΄ αριθ. 90/1-5-2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) δόθηκε λύση στο πρόβλημα χιλιάδων παραγωγών του Ν. Πέλλας για την συγκομιδή της παραγωγής με τη έλευση χιλιάδων εργατών γης, με την σχετική διαδικασία να ολοκληρώνεται στις 30/06/20.

Η ασφάλιση των αλλοδαπών
Ωστόσο το επείγον της έκδοσης της εν λόγω διαδικασίας κατά παρέκκλιση του νόμου δεν έλυσε μια σειρά προβλημάτων που ανέκυψαν όπως η ασφάλιση των εργατών γης με εργόσημο (πάρα τις διαβεβαιώσεις των πολιτικών του Νομού Πέλλας). Η γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται προκειμένου να αποδοθεί ΑΜΚΑ & ΑΦΜ στους αλλοδαπούς από τον ΕΦΚΑ και τις ΔΟΥ αντίστοιχα, είναι μεγάλη και οι παραπάνω υπηρεσίες δεν μπορούν να τους εξυπηρετήσουν για την ασφάλισή τους με εργόσημο ή ένσημο καθώς δεν έχουν τις αντίστοιχες οδηγίες από τα συναρμόδια υπουργεία.
Πληροφορίες της εφημερίδας μας αναφέρουν ότι το αρμόδιο υπουργείο προσπαθεί για την επίλυση του θέματος με την απόδοση μαζικών ΑΜΚΑ & ΑΦΜ στους εργαζομένους, ωστόσο η καθυστέρηση της έναρξης αυτής της διαδικασίας λειτουργεί σε βάρος της καθώς έχει παρέλθει το διάστημα απασχόλησης των αλλοδαπών οι οποίοι αναχωρούν προς άγνωστες κατευθύνσεις στη χώρα προς εύρεση εργασίας και οι εργοδότες που τους μετακάλεσαν προβαίνουν σε καταγγελίες των συνεργασιών τους.

Κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού
«Αγκάθι» μεγάλο στην όλη διαδικασία παραμένει το ενδεχόμενο έξαρσης του Κορωνοϊού, καθώς η έλευση των 8.700 Αλβανών υπηκόων δεν συνοδεύτηκε και με τον αντίστοιχο έλεγχο τους για covid 19 παρόλο που, όπως καταγγέλλουν ορισμένοι, κατέβαλαν 70 ευρώ κατά την μεταφορά τους στην Ελλάδα για το σκοπό αυτό που στη πράξη όμως δεν έγινε ποτέ. Κατά συνέπεια υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διασποράς του ιού δεδομένου ότι οι εργάτες γης, αφού τελειώσουν την ολιγοήμερη εργασία τους στους Έλληνες που τους προσκάλεσαν, αναζητούν εργασία σε όλη την επικράτεια. Έτσι ίσως μπορεί να αιτιολογηθούν εν μέρη τα «ορφανά» κρούσματα που εμφανίζονται συνεχώς στη χώρα.
Άλλο μεγάλο πρόβλημα που ανακύπτει, είναι το γεγονός ότι με το πέρας των εργασιών στις αγροτικές καλλιέργειες οι αλλοδαποί υπήκοοι δεν αναχωρούν από τη χώρα μας ως οφείλουν. Καθώς δεν έχουν δικαίωμα εργασίας για άλλον εργοδότη από αυτόν που τους προσκάλεσε, κινδυνεύουν να τους επιβληθούν πρόστιμα στα σύνορα αφού οι εργοδότες προβαίνουν σε καταγγελίες, αλλά με πρόστιμα απειλούνται και οι Έλληνες εργοδότες που τους απασχολούν παράνομα.
Οι βουλευτές του Ν. Πέλλας έχουν ήδη αιτηθεί στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου να δοθεί παράταση στην εν λόγω ΠΝΠ, δεδομένου ότι παραμένουν κλειστά τα σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας και συνεχίζουν να μη μπορούν να εισέλθουν οι Αλβανοί τουρίστες οι οποίοι -είναι κοινό μυστικό τόσα χρόνια- απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες παράνομα, καθώς και να δοθεί παράταση σε αυτούς που βρίσκονται ήδη στη χώρα.

Πάντως, παρά τα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργήθηκαν, οφείλουμε να δώσουμε τα εύσημα στους λιγοστούς ανθρώπους που πρωτοστάτησαν ώστε να μη χαθούν οι παραγωγές στο νομό μας από την έλλειψη εργατικών χεριών και να εξασφαλιστούν χιλιάδες ετήσια εισοδήματα που προέρχονται από τη συγκομιδή παραγωγής αυτή την εποχή.

Η Υπηρεσία Αδειών Διαμονής Ν. Πέλλας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης επέλυσε το πρόβλημα χιλιάδων παραγωγών του Νομού μας προκειμένου να μη χαθούν οι παραγωγές και τα ετήσια εισοδήματα των αγροτών του νομού.

Με την εντατική και μεθοδική εργασία των υπαλλήλων όλα αυτά τα χρόνια, με ιδιαίτερη αφοσίωση και συναίσθηση του δημοσιοϋπαλληλικού τους καθήκοντος, αποδεικνύουν ότι η ελληνική διοίκηση διαθέτει νέα ικανά και άξια στελέχη, όπως αποδεικνύεται από την τάχιστη διεκπεραίωση χιλιάδων αιτήσεων εργοδοτών και την έλευση χιλιάδων εργατών γης σε χρόνο πέραν κάθε προσδοκίας.

Εν κατακλείδι άλυτος παραμένει ο γόρδιος δεσμός μεταξύ δημοσίου και πολίτη και δυστυχώς συνεχίζουμε να βιώνουμε καθημερινά τα δεινά μιας αδιέξοδης σχέσης οικτράς πραγματικότητας όπως συμβαίνει με τους μετακλητούς εργάτες γης. 


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 comments:

  1. Oli.dulja.itane.na.arpaxune.ta.100.e.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το άθλιο το κράτος, να αρπάζει μόνο κοιτάει!!! Τώρα αφού σώσαμε την οικονομία της Μυκόνου, της Ρόδου, της Κέρκυρας με το άνοιγμα των συνόρων, τώρα να σώσουμε και την οικονομία των αγροτών ! Και οι πρώτοι και οι δεύτεροι είναι ψηφοφόροι μας 1 Για αυτούς δεν υπάρχει θέμα προστασίας του κορονωιού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντε και κουρεψου π@π@ρ@. Αυτους που αναφερεις οτι το κρατος ετρεξε να σωσει την οικονομια, πληρωνουν κατι χαρατσια (φορους, ΕΦΚΑ, ΦΠΑ, ταμειο αλληλεγγυης) για να μιλανε κατι π@π@ρες σαν εσενα που τα παιρνουν ετοιμα. Γιατι σε κοβω για δημοσιο υπαλληλο ή για τεμπελη που ζεις στις πλατες των αλλων και μιλας ετσι.
      (Να δημοσιευθει παρακαλω γιατι βαρεθηκα τις κοπριες που ζουν στις πλατες των αλλων που πληρωνουν και μιλανε κιολας)

      Διαγραφή
    2. Αντε χεσου εσύ παπαροβλακα αυτό ακριβώς έκανε το μπουρδελο το κράτος σου, καλά τα λες 2:16.
      Αυτό το δημόσιο κράτος που δεν σου αρέσει αυτοί εδώ οι χαραμοφαιδες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το κατάντησαν ετσι και παραμιλανε κιόλας. Σιχτιρ.

      Διαγραφή
    3. Οι αγροτες συμβαλουν στην αλυσιδα διατροφης του εθνους ειναι απαραιτητοι φιλε μου τα εχεις μπερδεψει και δεν σωνουν την οικονομια των αγροτων ισως καποιον αγροτων ενος 3% που φαινονται πολυ καθαρα και τους ξερουμε... Εσυ που μιλας ετσι γίαυτους που παραγουν που παραγουν την διατροφη της ελλαδας το μονο που κανεις ειναι να συμβαλεις σε αυτο που θελουν αυτοι και αυτο ειναι μεταλαγμενα τροφιμα θα ερθουν εταιριες ειναι ψηφησμενο νομοθετημενο και δρομολογημενο οταν τα παιδαι σου θα τρωνε μεταλαγμενα τροφημα τοτε ισως καταλαβεις γιατι η αγροτια και η κτηνοτροφια και η υγεια ειναι τα πρωτα που πρεπει να προστατευτουν γιατι σ´εναν πολεμο σε μια παγκοσμια ασθενια αν αποφασησει το κρατος να κλεισει τα συνορα αμα δεν ειναι αυτοι πεθαναμε....

      Διαγραφή
  3. ετσι ακριβως τα κοπριτια οι χαραμοφαιδες του δημοσιου τα τσογλανια τα τεμπελοσκυλα που ζουν εις βαρος των παραγωγικων ανθρωπων μπουρδελο κρατος 60 χρονια τωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.