Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη: Η ιστορία θα καταγράψει την στάση καθενός και καθεμιάς από εμάς απέναντι στα πραγματικά προβλήματα του τόπου


Ομιλία στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

Ομιλία απηύθυνε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το φορολογικό νομοσχέδιο, η Βουλευτής Πέλλας με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, κ. Θεοδώρα Τζάκρη. 
Η βουλευτής, στην ομιλία της επέλεξε να εστιάσει σε τρία σημαντικά σημεία του νομοσχεδίου, εκφράζοντας, εξ αρχής την αντίθεσή, τόσο με τις επιμέρους διατάξεις, όσο και με το γενικότερο πνεύμα που διαπνέει το νομοσχέδιο αυτό καθαυτό, αφού όπως παρατήρησε: «Η ΝΔ φέρνει ένα πλαίσιο διατάξεων, το οποίο, ευνοεί σκανδαλωδώς τους πλούσιους υποστηρικτές της, πιστή στο νεοφιλελεύθερο δόγμα να κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους, αδιαφορώντας για τα εκατομμύρια Ελλήνων που βρίσκονται στα πρόθυρα πλήρους οικονομικού αδιεξόδου».
Πιο συγκεκριμένα, η κ. Τζάκρη, ξεκινώντας την ομιλία της, αφού σχολίασε τη σημερινή συμφωνία για το πακέτο στήριξης από την ΕΕ, τονίζοντας πως η Ελλάδα πήρε 12 δις δάνεια και 19 δις επιχορηγήσεις και όχι 70 δις, όπως παραπλανητικά διαδίδεται από το πρωί, στάθηκε στην ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση για την προκαταβολή φόρου. Η βουλευτής είπε τα εξής: «Όσον αφορά στην πρόνοια για τον μηδενισμό ή τη μείωση της προκαταβολής φόρου για το οικονομικό έτος 2020, διαπιστώνουμε κάτι εντελώς αδικαιολόγητο. Και θα έλεγα ανάρμοστο, τη στιγμή που η ύφεση του κορωνοϊού αποτελεί μια οριζόντια και χωρίς διακρίσεις οικονομική πανδημία. 
Την ίδια στιγμή που ορθώς μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου για το σύνολο των εμπλεκομένων στον Τουρισμό επιχειρήσεων, η κυβέρνηση απαιτεί το 50% της προκαταβολής από εκατοντάδες χιλιάδων επιστημόνων και επαγγελματιών (μη υποκείμενων και υποκείμενων σε ΦΠΑ), λες και αυτοί θα βγουν από την κρίση κατά το β΄εξάμηνο του 2020, σε μία χώρα, που με βάση τα δεδομένα του νομοσχεδίου βαδίζει σε απώλεια άνω των 20δις ευρώ στο ΑΕΠ μόνο από τον τουριστικό κλάδο.
Είναι δυνατόν να μηδενίζεται σε μερικούς κλάδους η προκαταβολή φόρου και να γίνονται δικαιούχοι μηδενικής  προκαταβολής φόρου, οι τηλεοπτικοί σταθμοί, επειδή στο πρώτο εξάμηνο κηρύχθηκαν πληττόμενοι, εισέπραξαν δεκάδες εκατομμυρίων ζεστού κρατικού χρήματος και μετακίνησαν μισθολογικά και μη μισθολογικά κόστη στο κράτος. Και όλα αυτά  να μπαίνουν στην ίδια εξίσωση; 
Και για να το κάνω απλούστερο μπαίνουν στην ίδια εξίσωση και με τον ίδιο παρονομαστή οι καναλάρχες με τους μη υποκείμενους σε ΦΠΑ παρόχους υπηρεσιών υγείας, όπως οι γιατροί, οι οδοντίατροι, οι δικηγόροι, οι διαγνώστες, οι φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κλπ, Οι οποίοι στην πραγματικότητα επιμελούνται την υγεία των πολιτών με αμοιβές υποπολλαπλάσιες της προ κορωνοϊού εποχής; Και το ίδιο ισχύει για τους δικηγόρους και τους λοιπούς ελεύθερους επαγγελματίες.
Εν τέλει που πήγε η προεκλογική σας δέσμευση για πάγια μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, την οποία πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευθεί να νομοθετήσει, ως δίκαιο μέτρο, αφότου έβγαλε την χώρα με ασφάλεια από το καθεστώς των μνημονίων;
Και αφότου δημιούργησε και παρέδωσε δημοσιονομικό μαξιλάρι 37 δις ευρώ; 
Είναι όχι μόνο ακατανόητο πολιτικά, αλλά και αντιαισθητικό κοινωνικά να προχωράτε με ταξικό πρόσημο στην κατηγοριοποίηση των φορολογουμένων».
Στη συνέχεια η κ. Τζάκρη σχολίασε την αναστολή του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες: « Ένα θέμα είναι και η αναστολή του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες, επί του οποίου έχω υποβάλει και ερώτηση. Δυστυχώς βλέπουμε ότι και εδώ την εξασφαλίζετε μόνο για μία χρονιά. Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ορθά υποστηρίζει ότι η ελάχιστη ανεκτή χρονική περίοδος για ένα τέτοιο μέτρο πρέπει να είναι τα τρία χρόνια. Έχετε εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο;
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι της ΝΔ γνωρίζετε ότι μόνο φέτος το 90% των αγροτών έχασε πάνω από το μισό του εισόδημα διότι ήταν κλειστές οι κεντρικές λαχαναγορές της Ευρώπης; Με κλειστές της κεντρικές λαχαναγορές της Ευρώπης και τα σύνορα και τις περιφερειακές ακόμη αγορές κλειστές κατέστη ασύμφορη ακόμη και η συγκομιδή των προϊόντων από τα χωράφια πχ στα σπαράγγια, ενώ οι κτηνοτρόφοι πούλησαν όσο-όσο τα αμνοερίφιά τους το Πάσχα.
Η κατάσταση αυτή στο εσωτερικό βαίνει επιδεινούμενη λόγω της κατάρρευσης του τουρισμού και της εστίασης η ζήτηση εποχικών αγροτικών προϊόντων, κυρίως σε οπωροκηπευτικά βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά. 
Η υπόθεση με το τέλος επιτηδεύματος των αγροτών εμπεριέχει και έναν ισχυρό συμβολισμό άγνοιας έως αγνόησης και του αγροτικού επιχειρείν και της σημασίας του για την ευρύτερη κοινωνική ευστάθεια των συμπολιτών μας που ζουν στην ελληνική περιφέρεια και βιοπορίζονται από την γη». 
Τέλος, η βουλευτής αναφέρθηκε στην προστασία της πρώτης κατοικίας: «Ένα ακόμη θέμα που θέλω να θίξω είναι ο χειρισμός που κάνετε στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Όπου εδώ σήμερα ήρθε ο Υπουργός Οικονομικών ο κύριος Σταϊκούρας και μας είπε με κυνισμό ότι δεν χρειάζεται καμία προστασία της πρώτης κατοικίας διότι «θα τα βρουν απευθείας οι τράπεζες και οι  διαχειριστές των  funds με τους δανειολήπτες και στην συνέχεια η κυβέρνηση θα επιδοτήσει τις δόσεις των δανείων». Με λίγα λόγια ότι το ζήτημα των κόκκινων δανείων θα το ρυθμίσει η αγορά κατά την πάγια νεοφιλελεύθερη εμμονή της ΝΔ. Θα επιδοτήσετε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια επιχειρηματιών πχ του τουριστικού κλάδου και εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο και ανέργων οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα τους και το νοίκι τους και τα πάγιά τους πολλώ δε μάλλον την δόση τους στεγαστικού και το καταναλωτικού τους δανείου. Και για τους οποίους έπρεπε τώρα εδώ να νομοθετείτε την ολική προστασία τους από αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και την παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών;
Όσο νεοφιλελεύθεροι κι αν είστε δεν μπορεί να κλείνετε τα μάτια στο οικονομικό αδιέξοδο εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων που οι περισσότεροι είναι ήδη άνεργοι. Και αντιστοίχως πολλών μικροεπαγγελματιών, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην καταβολή των δόσεων, ακόμη και των ρυθμίσεων που έχουν επιτύχει με τις τράπεζες. 
Είναι επιτακτική ανάγκη να ενσωματώσετε στο παρόν νομοσχέδιο μια ξεκάθαρη θέση και μια ξεκάθαρη πολιτική για την καθολική προστασία της πρώτης κατοικίας αντί να επιδίδεστε σε ασκήσεις τόνωσης της ρευστότητας των τραπεζών που ορθά το κάνετε για να στηρίξετε το τραπεζικό σύστημα. Και σκεπάζετε το πραγματικό πρόβλημα που είναι η προστασία των πληττόμενων ελλήνων στο θέμα της πρώτης κατοικίας και δανείων εξ αιτίας των οποίων απειλείται κάθε περιουσιακό τους στοιχείο και ειδικά των αγροτών των εργαζομένων και των  ανέργων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Είναι σαφές ότι στα κρίσιμα ζητήματα το νομοσχέδιο είναι ανεπαρκές, μεροληπτικό και  εξακολουθεί να διαιωνίζει την λανθασμένη κατηγοριοποίηση των Ελλήνων σε πληττόμενους και μη πληττόμενους από τον κορωνοϊό, ενώ είναι όλοι πληττόμενοι.  Ως εκ τούτου η εναντίωσή μας σε αυτό δεν συνιστά στείρα αντιπολίτευση αλλά καμπανάκι αφύπνισης προ της καταστροφής του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της χώρας εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων εμμονών σας. 
Δεν αισιοδοξώ ότι θα φέρετε ουσιώδεις διορθώσεις. Κατέθεσα όμως τις απόψεις μου διότι η ιστορία θα καταγράψει την στάση καθενός και καθεμιάς από εμάς απέναντι στα πραγματικά προβλήματα του τόπου». 


Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

7 σχόλια:

 1. εσένα η ιστορία σε έχει γράψει και μάλιστα πολλές φορές σε ξέχωρα κεφάλαια. το ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ 1 το ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ 2 ΤΟ ΝΑΙ ΣΕ... κτλπ σε έχει γράψει και για τις κομματικές προτιμήσεις σου ΠΑΣΟΚ συριζα στήριξη σε ΝΔ κτλπ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ξέχασες και την ιστορια που έγραψε με μαύρα γράμματα για την Μακεδονία

   Διαγραφή
 2. Μπα μην περιμένεις από τα, πρόβατα να ξυπνησουν, αυτά μόνο βελάζουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ναι κ στο όνομα της ΜΑΚΕΔΟΝΊΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η ιστορία θα καταγράψει ότι είσαι επικυνδυνη ,επιπόλαια και άσχετη πολιτικός.
  Επιτρεπεται να μην γνωρίζεις ότι φέτος το σπαράγγι έφυγε σφαίρα στις ανοιχτές κεντρικές λαχαναγορές της Ευρώπης και μάλιστα εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης παρατάθηκε η συγκομιδή κατά επιπλέον 20 μέρες, το ξέρω απο πρώτο χέρι δουλεύω σε διαλογητηριο..Ξεσκιστηκαν στο χρήμα και συ λές τέτοια παραμύθια στην βουλή.
  Τόσο άγνοια και συ μας εκπροσωπείς!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η μεγάλη πλάκα είναι οτι αυτά που γράφει τα πιστεύει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μια χαρά μοσχοπουλησαν τα σπαράγγια οι έμποροι και οι αγρότες και εργάτες στα διαλογητηρια μια απ τα ίδια, μπράβο καλά κάνετε και είστε ευχαριστημένοι. Μια ζωή στην πείνα. Στα Σκόπια μπαινοβγαινουν οι "πατριώτες" και εσείς ακόμη μιλάτε ότι την Μακεδονία την πούλησε ο Τσιπρας, καλά βα πάθουμε και λίγα μας κάνουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.