Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σε ανασκαφές, μεταξύ άλλων και στην Πέλλα εμπλέκονται τα μέλη του κυκλώματος αρχαιοκαπήλων του Κιλκίς


Σε ανασκαφές, μεταξύ άλλων (και) στην Πέλλα εμπλέκονται τα μέλη του πολυμελούς κυκλώματος αρχαιοκαπήλων που δρούσαν στο γειτονικό Κιλκίς. Ειδικότερα, σύμφωνα με την δικογραφία, η οποία αριθμεί 5.769  σελίδες (έχει 80 CD με συνομιλίες, DVD, και φωτογραφίες), τα μέλη του κυκλώματος εμπλέκονται σε 73 ανασκαφές σε Κιλκίς, Πέλλα, Ημαθία και Θεσσαλονίκη.
Το «ορμητήριό» τους ήταν ένα φανοποιείο αυτοκινήτων, του λεγόμενου «Μεξικάνου» και στο κύκλωμα  συμμετείχαν ένας αστυνομικός διευθυντής και άλλοι οκτώ αστυνομικοί, αλλά και δύο στρατιωτικοί. Όλοι τους αναζητούσαν τον θησαυρό των Μακεδόνων βασιλέων στην ευρύτερη περιοχή του Ευρωπού, στο δυτικό Κιλκίς.
Η σπουδαία πόλη της αρχαίας Βοττιαίας απείχε μόλις 20 χιλιόμετρα από την Πέλλα και ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του Μακεδονικού Βασιλείου. Έτσι, δεν είναι τυχαίο το ότι τα μέλη του κυκλώματος των αρχαιοκαπήλων είχαν επεκτείνει την δράση τους και στους γειτονικούς νομούς της Πέλλας, της Ημαθίας και Θεσσαλονίκης. 
Μια από τις καλύτερα οργανωμένες λαθρανασκαφές τους ήταν σε τούμπα (προϊστορικός οικισμός) που βρίσκεται κοντά σε στρατόπεδο, νότια του χωριού Πεντάλοφος. Ο χώρος είναι κηρυγμένος ως αρχαιολογικός ήδη από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του κυκλώματος, σχεδόν κάθε μέρα από τον περασμένο Μάρτιο έσκαβαν και σε άλλη περιοχή, εκμεταλλευόμενοι την περιορισμένη κίνηση λόγω της καραντίνας για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού.


Με πληροφορίες από το «Έθνος της Κυριακής»

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.