Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δίαιτες express: Μια μεγάλη παγίδα


Όλο και συχνότερα πλέον ακούμε για αυτές τις περίφημες χημικές δίαιτες ή δίαιτες express. Αυτές υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα για όσους τις δοκιμάσουν με την απώλεια πολλών κιλών σε λίγες μέρες να είναι από τα βασικά slogans. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα όσο θα θέλαμε να είναι. Αυτού του είδους τα διατροφικά προγράμματα μπορούν να αποβούν από επικίνδυνα έως μοιραία για τον οργανισμό μας και την ίδια μας τη ζωή φυσικά. Δυστυχώς όμως πολλοί άνθρωποι νέοι στην ηλικία αλλά και γηραιότεροι παρουσιάζονται αρκετά ευκολόπιστοι και η βιασύνη για ένα γρήγορο αποτέλεσμα τους οδηγεί στα μονοπάτια τέτοιων παγίδων. Εξυπακούεται βέβαια ότι το κάθε ενήλικο άτομο είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για τις πράξεις του και δεν μπορεί να ζητήσει ευθύνες από κανέναν για αυτές. Έτσι και εσείς, στο τέλος αυτού του άρθρου θα σκεφτείτε αν μια τέτοια δίαιτα έχει περισσότερα θετικά από ότι αρνητικά.
Είναι δεδομένο πως όλοι μας θα θέλαμε να χάνουμε λίπος και μόνο λίπος ενώ ταυτόχρονα «χτίζουμε» μυϊκή μάζα. Τέτοιου είδους προγράμματα υπόσχονται απώλεια κιλών αλλά δυστυχώς αυτά δεν περιλαμβάνουν μόνο λίπος. Λόγω της φύσης μιας τέτοιας δίαιτας χάνουμε περισσότερους μύες και πολύ νερό σε σχέση με τον αντίστοιχο λιπώδη ιστό. Η στέρηση υδατανθράκων για παράδειγμα όπως ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες και άλλα δεν είναι η λύση ακόμη και αν παρουσιάζεται ως τέτοια. Το μυστικό είναι αυτές οι τροφές να είναι σωστά μαγειρεμένες (λέμε όχι στις τηγανιτές πατάτες!) και κυρίως ολικής άλεσης. Οι υδατάνθρακες τέτοιου τύπου έχουν διπλό όφελος για την υγεία μας. Πρώτον, μας χορταίνουν πολύ άμεσα καθώς 1 φέτα ψωμί ολικής ισοδυναμεί περίπου με 3 φέτες ψωμί από άσπρο αλεύρι. Έτσι, τρώμε λιγότερο και φυσικά προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες. Εκτός αυτού, όλα τα προϊόντα ολικής άλεσης διασπώνται με αργούς ρυθμούς από τον οργανισμό. Έτσι, έχουμε ενέργεια όλη μέρα χωρίς να πεινάμε και χωρίς να αποθηκεύουμε τις επιπλέον θερμίδες ως λίπος. Όσον αφορά στον τρόπο μαγειρέματος συστήνονται οι βραστές ή έστω οι ψητές τροφές. Οι τηγανητές (ακόμη και σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο) πρέπει να αποβληθούν από το διαιτολόγιό μας μιας και κυρίως περιέχουν κορεσμένα λιπαρά που ούτε «καίγονται» εύκολα και προκαλούν ποικίλες βλάβες σε διάφορα ζωτικά όργανα επιπρόσθετα.

Το να χάνει κάποιος 1 κιλό την ημέρα δεν είναι καθόλου λογικό και φυσιολογικό. Το πλέον συνηθισμένο είναι το να χάνουμε το πολύ ένα κιλό την εβδομάδα και αυτό μόνο αν είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο πρόγραμμά μας ή έχουμε συμπεριλάβει και την άθληση στην καθημερινότητά μας. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση τα κιλά που θα χάσουμε θα ανακτηθούν πάρα πολύ γρήγορα και με το παραπάνω. Πρώτον, επειδή αυτά τα κιλά έχουν κυρίως να κάνουν με νερό που αποβάλλει ο οργανισμός και δεύτερον επειδή η στέρηση βασικών αλλά αγαπημένων μας τροφών θα μας δημιουργήσει την ανάγκη να τις υπερκαταναλώσουμε μετά το πέρας της δίαιτας. Σίγουρα ένας πραγματικός online διατροφολόγος που σέβεται την επιστήμη του δεν θα σας πρότεινε ποτέ μια τέτοια λύση ακόμη και αυτό σήμαινε ότι θα σας έχανε από πελάτη.
Ας δούμε όμως και κάτι τελευταίο. Πολλές από αυτές τις δίαιτες «ποινικοποιούν» την πρόσληψη οποιουδήποτε κρέατος, ψαριού ή γαλακτοκομικού. Αντί αυτών προωθούν την ατελείωτη κατανάλωση φυσικών χυμών ή άλλων ροφημάτων καθώς και πολλών φρούτων ή λαχανικών. Οι εμπνευστές τους όμως ξεχνούν πώς τα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνη βοηθούν με πολλούς τρόπους το σώμα μας. Μας κάνουν πιο δυνατούς αλλά και ευφυείς. Επίσης, η πρωτεΐνη πέρα από την αύξηση και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας ενισχύει και την καύση περιττού λίπους ενώ αποτελεί σημείο-κλειδί για τον σχηματισμό νέων κυττάρων. Χωρίς αυτήν ο οργανισμός θα αρχίσει να σταδιακά να υπολειτουργεί και να εξαντλείται γεγονός που θα έχει άμεση επίπτωση στην απόδοση αλλά και στη διάθεση μας και στις κοινωνικές συναναστροφές μας. Προσέχουμε λοιπόν πολύ προτού ξεκινήσουμε τον «αγώνα» της απώλειας βάρους που πρέπει να έχει διάρκεια αν θέλουμε τα αποτελέσματα να διαρκέσουν εξίσου.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.