728x90

Ξεκίνησε και συνεχίζεται με επιτυχία το επιμορφωτικό πρόγραμμα ΙΠΕ και ΙΜ Έδεσσας για το πένθος


Με ιδιαίτερη επιτυχία και τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα ξεκίνησε, στις 21 Οκτωβρίου, το διά ζώσης επιμορφωτικό πρόγραμμα για κληρικούς και λαϊκούς που υλοποιεί το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.

Κατά την εναρκτήρια συνεδρία, τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’, πρόεδρο του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε. Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να εξάρει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα επιμορφωτικά προγράμματα του Ι.Π.Ε. στην προσπάθεια υποστήριξης του ποιμαντικού και κοινωνικοπρονοιακού έργου της Εκκλησίας σε μια δύσκολη συγκυρία. Στην εναρκτήρια συνεδρία παρευρέθη και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, αναπληρωτής διευθυντής του Ι.Π.Ε., ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του προς τον Σεβασμιώτατο για τη σταθερή στήριξη της Ιεράς Μητρόπολης, η οποία συνεργάζεται για τρίτη φορά με το Ιδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως. Στη συνέχεια, ο π. Θεολόγος έκανε μια συνοπτική παρουσίαση του έργου του Ι.Π.Ε. και των νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που πρόκειται να ξεκινήσουν από το νέο έτος, ενώ στη σύντομη ομιλία του επί του περιεχομένου του προγράμματος αναφέρθηκε στη σχέση πένθους και πνευματικού πένθους.

Η «κοινωνικοπρονοιακή εκκλησιαστική παρέμβαση σε προβλήματα πένθους», αποτελεί το αντικείμενο του προγράμματος, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού σε Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας με Εμφαση στις Δομές της Εκκλησίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και Διά Βίου Μάθηση».

Το περιεχόμενο και τους στόχους του προγράμματος παρουσίασε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Ελευθέριος Χαραλαμπίδης, Δρ. Θεολογίας. Ακολούθησε η εισήγηση του Αιδεσιμολογιώτατου Πρωτοπρεσβύτερου Βασίλειου Καλλιακμάνη, καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Εκκλησιολογικές και Μεθοδολογικές Προϋποθέσεις Υποστήριξης των Πενθούντων». Μετά την ολοκλήρωση της εισήγησης ακολούθησε γόνιμος διάλογος με τους συμμετέχοντες, αρκετοί εκ των οποίων ήταν λαϊκά μέλη των κοινωνικών δομών της Ιεράς Μητρόπολης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, εισηγήσεις θα παρουσιάσουν επίσης ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Γκίκας, καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Τσαμπατζίδης, Γενικός Υπεύθυνος του Προκοπείου Πολυδύναμου Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, ο κ. Κωνσταντίνος Λάμπρου, Δρ. Θεολογίας, ο κ. Ευάγγελος Πεπές, επίκουρος καθηγητής Χριστιανικής Παιδαγωγικής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και ο κ. Λάζαρος Σιάντσης, κλινικός ψυχολόγος στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Οραμα». 


Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Τεράστια συμμετοχή... Το κείμενο είναι μεγαλύτερο από τους συμμετεχοντες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ τώρα γιατί χαίρεσαι και με τρία θαυμαστικά;

      Διαγραφή
    2. Ο αριθμός αυτών που συμμετέχουν είναι συγκεκριμένος. Είναι σεμινάριο όχι συνέδριο!!!

      Διαγραφή
    3. Δεν χαίρομαι, απλά μια διαπίστωση κάνω. Τόσος γραπτός λόγος για το... τίποτα. Μάλλον το γραφείο τύπου και ο υπεύθυνος έχουν χάσει την έννοια του μέτρου.

      Διαγραφή
    4. @12:28
      Αν για τους υπευθύνους είναι «τίποτα» όπως λες, για εσένα είναι «10 φορές τίποτα». Πολύ δεν ασχολήθηκες εσύ με το «τίποτα»; Για το «τίποτα» κάθισες και διάβασες «τόσο γραπτό λόγο» και σχολιάζεις δύο φορές με τρία θαυμαστικά και τρείς τελίτσες. Βγες λίγο έξω να δεις κανέναν άνθρωπο, αλλά πρόσεχε μην περάσεις κοντά από εκκλησία και κολλήσεις «τίποτα».
      Για το σεμινάριο (και όχι ανοιχτό συνέδριο): Σε ένα σεμινάριο τον 20 ατόμων, πόσα άτομα περιμένεις να έρθουν; Εκατό, διακόσια ή και παραπάνω; Περιμένεις ακριβώς είκοσι (20)!

      Διαγραφή
  2. κάτι πρεπει να κάνει να πεί και η Ιεροσύνη! και αυτοί δημόσιοι υπάλληλοι λογαριάζονται, πρέπει να δικαιολογήσουν το μεροκάματο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Ad Code