Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Eπιστολή ΣΕΑΣ Ν Πέλλας προς κάθε κατεύθυνση



Η δεντροκαλλιέργεια ως επι το πλείστον εκπροσωπείται στρεμματικά από τις δυο περιφέρειες Πέλλας και Ημαθίας, δυο περιφέρειες οι οποίες συνεταιριστικά καλύπτουν πάνω από το 60% των συνεταιριζόμενων αγροτών.

Οι στρεμματικές εκτάσεις που καλλιεργούνται ( ροδάκινα, νεκταρίνια, βιομηχανικά ροδάκινα, κεράσια και δαμάσκηνα που επιφέρουν πάνω από οχτακόσια εκατομμύρια ευρώ σε τζίρο) ξεπερνούν σε ακτίνα, από περιοχή σε περιοχή τα διακόσια χιλιόμετρα που σημαίνει ότι η ωρίμανση των προϊόντων δεν συμβαδίζει χρονικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι ο χρόνος συγκομιδής της ποικιλίας του κάθε προϊόντος μπορεί να διαφέρει εως και τριάντα μέρες.

Δυστυχώς και το 2020 ξύπνησαν οι αναμνήσεις των παρελθόντων ετών. Η παρατεταμένη κακοκαιρία "Θάλεια" άφησε το αποτύπωμά της στον πρωτογενή τομέα της δενδροκαλλιέργειας, βυθίζοντας τα φυσικά μας πρόσωπα και εμάς τους ίδιους σε θλίψη. Ο Σ.Ε.Α.Σ. όλα αυτά τα χρόνια προσπαθεί να πείσει τους ιθύνοντες για την κάλυψη όλων των καιρικών φαινομένων, ζητώντας επιτακτικά την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ενεργοποιώντας το μέτρο 17 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιδότηση ασφαλιστικής εισφοράς λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτό όμως, δεν εισακούστηκε. Επιτέλους, κύριοι, πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Δεν μπορούν τα φυσικά μας πρόσωπα να προσπαθούν να παράγουν, ξοδεύοντας τεράστια ποσά και να μένουν στο έλεος του Θεού.

Η ισχύουσα κατάσταση με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ ή ποιες ποικιλίες θα ενταχθούν στο deminimis θα πρέπει να σταματήσει. Δημιουργεί ανησυχία στα φυσικά μας πρόσωπα και σ εμάς τους ίδιους, σ εμάς τους ίδιους που γνωρίζουμε τον χρόνο συγκομιδής των ποικιλιών του κάθε προϊόντος. Ευλόγα συμπεραίνει κανείς ότι οι συνεταιρισμοί και οι οργανώσεις παραγωγών γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση και όχι οι διάφοροι δορυφόροι.

Ο ΣΕΑΣ είχε ενημερώσει όλους τους αρμόδιους φορείς για τον παγετό του 2020 που άφησε το αποτύπωμα του στις πρώιμες και στις υπερπρώιμες ποικιλίες. Τα φυσικά μας πρόσωπα εναπόθεσαν τις ελπίδες τους για καλή στρεμματική απόδοση στις μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες. Όμως η κακοκαιρία Θάλεια κατέστρεψε τα προϊόντα( ροδάκινα, νεκταρίνια, βιομηχανικά ροδάκινα, κεράσια και δαμάσκηνα)

σβήνοντας κάθε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Έτσι διαπιστώνεται πως ο διαχωρισμός των ποικιλιών και των προϊόντων είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί.

Ζητούμε απεγνωσμένα από τους αρμόδιους που νομοθετούν για εμάς να πράξουν ορθά γι αυτές τις απρόσμενες και επαναλαμβανόμενες καταστάσεις που έχουν οδηγήσει την δεντροκαλλιέργεια σε απόγνωση.

Με εκτίμηση
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΑΣ Ν.ΠΕΛΛΑΣ
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΣΑΣ ΞΕΡΟΥΜΕ.ΜΗΝ ΤΡΑΒΗΞΟΥΝΕ ΠΑΛΙ ΑΥΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΡΩΤΟΥΣΑΝ ΕΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΕΣ ΠΟΙΛΙΛΙΕΣ ΘΑ ΜΠΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.