Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γιατί οι 4 Δήμοι της ΠΕ Πέλλας δεν κάνουν μετρήσεις αποτίμησης κορωνοϊού στα αστικά λύματα;


Η διεπιστημονική ομάδα ερευνητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναλύει συστηματικά, ανά δύο ημέρες, δείγματα από τα υγρά αστικά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (καταγράφεται η συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού SARS-CoV-2) και δίνει ακριβείς αναλύσεις οι οποίες αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης σε σχεδόν πραγματικό χρόνο λαμβάνοντας υπόψη όλους τους φορείς του ιού -νοσούντες και ασυμπτωματικούς. Ειδικότερα πραγματοποιεί μετρήσεις τρεις φορές την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία εξορθολογισμού (rationalization) των μετρήσεων, η οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε λύματα και βασίζεται σε προχωρημένα φυσικοχημικά μοντέλα που εκτιμούν παρεμποδίσεις ή αλλοιώσεις στην ανιχνεύσιμη ποσότητα του ιού από διαλυμένες ή διεσπαρμένες ουσίες στα λύματα.
Για να γίνουν μετρήσεις αυτές σε έναν Δήμο ή σε κάποιον ιδιωτικό φορέα (εργοστάσια κ.λ.π.) χρειάζεται να γίνει προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Πανεπιστημίου και του ενδιαφερόμενου φορέα, κάτι που έχει γίνει από το Α.Π.Θ. με αρκετούς Δήμους στην χώρα μας, αλλά με κανέναν στην Πέλλα γιατί δεν υπήρξε το αντίστοιχο ενδιαφέρον.

Ο Καθηγητής Χημείας και μέλος της Ομάδας Ερευνητών του Α.Π.Θ., Θεόδωρος Καραπάντσιος
«Αν και υπάρχει ενδιαφέρον και έχουμε αναπτύξει ήδη συνεργασία με αρκετούς δήμους και φορείς από διάφορα μέρη της Ελλάδας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων σε σχέση με τον κορωνοϊό, από την Πέλλα δεν υπήρξε καμία κρούση από κάποιον δήμο». Αυτό επισημαίνει σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του ο Καθηγητής Χημείας και μέλος της διεπιστημονικής ομάδας ερευνητών του Α.Π.Θ., Θεόδωρος Καραπάντσιος, ο οποίος μας είπε ότι αν και αυτή την περίοδο υπάρχει αυξημένο φόρτο εργασίας, για την "επιβαρυμένη" Πέλλα η εισήγησή του θα ήταν θετική για να γίνει αυτό, αν καλύπτονταν βέβαια οι τεχνικές και οικονομικές προϋποθέσεις. «Στην περιοχή σας χρειάζονται τουλάχιστον δύο μετρήσεις την εβδομάδα επί ένα τετράμηνο για να υπάρχει ασφαλής εικόνα», τονίζει ο κ. Καραπάντσιος, διευκρινίζοντας ότι η έρευνα αφορά ποσοτικό εντοπισμό του γονιδιώματος του ιού και δεν γίνεται πρόβλεψη για κρούσματα.
Ο ποσοτικός εντοπισμός του ιού επιτρέπει την παρακολούθηση της εξέλιξης εστιών υπερμετάδοσης και ως εκ τούτου αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο στον σχεδιασμό της Πολιτείας για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, ενώ βοηθά τους κατοίκους των περιοχών που γίνονται οι μετρήσεις να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς. Παράλληλα οι αναγκαίες παρεμβάσεις και μέτρα πρόληψης μπορούν να δρομολογηθούν πιο έγκαιρα.

Στην Π.Ε. Πέλλας
Η Π.Ε. Πέλλας «βράζει» από κορωνοϊό και σε σχέση με τον πανελλήνιο πληθυσμό κατέχει την «θλιβερή» πρωτιά στα κρούσματα και στα περιστατικά, με τα νοσοκομεία γεμάτα από νοσούντες με τον covid -19. Από το καλοκαίρι η κατάσταση ήταν «εκρηκτική» και λίγο πολύ διαφαινόταν –ίσως όχι σε αυτό το τραγικό επίπεδο- ότι θα έχουμε στην ευρύτερη περιοχή μας ένα δύσκολο Φθινόπωρο και Χειμώνα.

Ερώτημα: Γιατί οι 4 Δήμοι της Π.Ε. Πέλλας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δεν συνεργάζονται μεταξύ τους και να συνάψουν μια προγραμματική σύμβαση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) ώστε η ομάδα ερευνητών του να παίρνει δείγματα από τα υγρά αστικά απόβλητα του νομού μας και έτσι να έχουμε συνολικά για την Πέλλα μια σαφή και αξιόπιστη εικόνα για αυτό που θα ακολουθήσει;  Όπως φαίνεται το πρόβλημα δεν θα εξαλειφθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα και θα μας πάει μέχρι την Άνοιξη και ίσως και το ερχόμενο καλοκαίρι.

ΗΕ karatzova.com - Δ. Μπ.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

21 comments:

  1. α) Δεν έχουν μάθει να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες.
    β) Θεωρούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.
    γ) Είναι ανίκανοι να συντάξουν ένα αίτημα.
    δ) Δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει το συγκεκριμένο εργαστήριο, που πραγματοποιεί αυτές τις αναλύσεις.
    ε) Δεν έχουν προϋπολογίσει το αντίστοιχο κονδύλιο.
    στ) Δεν μπορούν να συνεργαστούν, γιατί η συνεργασία αντιστρατεύεται την ατομική ευθύνη.
    ζ) Πιστεύουν ότι ο μόνο ο Θεός θα μας σώσει.
    η) Όλα τα παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.
      Με δύο λέξεις:
      γ) Είναι ανίκανοι..........

      Διαγραφή
  2. Απαραδεκτη αδιαφορια.Η κατασταση ειναι τραγικη και σιγουρα εγκληματικη απο καποιους υπευθυνους που αποδειχθηκαν λιγοι.Το κορυφαιο ειναι οτι ακομα και τωρα καποιοι που εχαν μαγαζια και μαζευαν τον κοσμο σαν παστες σαρδελες,εξακολουθουν να μη φορανε μασκες και να το παιζουν μαγκες.Ελεος!! Λυπαμαι αλλα δεν υπαρχει σωτηρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατι ειμαστε χυμα στο κυμα!ασχετο ομως θα το πω.Το πρωι που ειχα μια δουλεια στην εθνικη τραπεζα Γιαννιτσων η κυρια μπαινοντας δεξια ελεγε στους συναδελφους τις:μετα τις 2 που σχολατε θα πιουμε κανενα τσιπουρο μεσα στο καταστημα εφτιαξα και μυδοπιλαφγια γελια και για κλαματα.και μετα απο 2 ωρες μς πηρε η γυναικα μου και μου λεει ο θειος μου ο ταδε μετα απο 10 μερες πυρετο επρεπε αμεσως να κανει εισαγωγη στο νοσοκομειο λογω covid.αυτοι ειμαστε παρτακυδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μήπως γιατί το 60% των κατοικιών του Νομού δεν συνδέονται σε δίκτυο αποχέτευσης αλλά έχουν οικιακούς βόθρους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στις πολεις αυτο δεν συμβαινει,ισως σε καποια χωρια.Το ξερω πολυ καλα.Δεν τους νοιαζει,δεν φτανει μεχρι εκει το μυαλο τους,δεν θελουν και δεν το κανουν

      Διαγραφή
  5. Ο νόμος με μικρές εξαιρέσεις είναι φοβερά υποβαθμισμένος σε επίπεδο αιρετών....χαμηλό επίπεδο παντού ...οπότε λογικό ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυστυχως οι αδυναμίες φαινονται στις δύσκολες καταστασεις. Οταν οι περισσοτεροι στον δημο δεν γνωρζουν κατι περισσοτερο από τον πεζοδρομο τι περιμενουμε να κάνουν? Χωρις γνωσεις, χωρις παραστασεις, χωρις οραμα και αγαπη για τον τοπο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λάθος όλοι σας...Τα φώναζε ο Δάνος τότε..."Έχω κάνει το λύμα μου παξιμάδι" αλλά εσείς τον χαβά σας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΚΑΤΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΚΑΝΑΝ ΠΑΞΙΜΑΔΙ ΚΑΙ ΤΟ .....ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΔΙΌΤΙ ΈΧΟΥΜΕ ΑΝΊΚΑΝΟΥς, ΑΜΌΡΦΩΤΟΥς, ΝΕΌΠΛΟΥΤΟΥς ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ! ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ! ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ ΤΗς ΕΞΑΡΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΞΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΙΑ ΜΗ ΕΓΚΑΙΡΗ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΑΛΎΨΟΥΝ , ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΙΥΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΥΣ ,ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ σε όλα που ανέφερες, τόσο αμόρφωτοι που κυνηγάν τους μορφωμένους

      Διαγραφή
  10. Απλά γιατί είναι δεξιοί, άριστοι, ανίκανοι και αμόρφωτοι και το μόνο που τους νοιάζει ο εθνικισμός, η εκκλησία, τα πανηγύρια και το εφέ του πεζόδρομου, από εκεί που παίρνουν τα ψηφαλάκια και όχι εκεί όπου πρέπει να προσφέρουν έργο κοινωνικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ζαιος αγράμματος ... το πιο επικίνδυνο ζώο

      Διαγραφή
  11. Στην Πέλλα πεθαίνουν αγρότες. Άρα δεν πειράζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πήγα να παραλάβω τον πατέρα μου από το νοσοκομείο Γιαννιτσών για να τον επιστρέψω σπίτι του.
    Μας τον έφεραν γυμνό, με ένα σλιπάκι και μια ξένη φανέλα ριγμένη πάνω του.
    Έχασαν τα ρούχα του μας είπαν και το βιβλιάριό του.
    Κυρίες και κύριοι ντροπή και ξεφτίλα.
    Κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έπρεπε να του έχουν και μια προσωπική νταντά για να του φιλάει τα ρούχα.

      Διαγραφή
  13. Μηπως υπαρχει δημος που ειναι ηδη σε συμφωνια και θα αρχισει απο εβδομαδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τόσο έγκαιρα; Δεν βαρεθηκατε να κάνετε μνημόσυνα; Αν δεν συγκαλουσε συσωμμη η αντιπολίτευση έκτακτο ΔΣ ακόμη θα κοιμοσασταν. Τώρα πήρε φωτιά ο κ_λος σας και τρέχετε ως Βέγγος να προλάβετε. Δεν είστε μόνο ανίκανοι αλλά και άθλιοι...

      Διαγραφή
  14. Δεν θέλαμε νταντά για τον πατέρα μας να του προσέχει τα ρούχα. Τον προσέχουν τα παλικάρια του τώρα. Είναι σε καλά χέρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Να τα φυλάει τα ρούχα του η νταντά, ναι, να τα φιλάει όχι δεν θέλαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.