Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας στον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την επίλυση ζητημάτων και αξιοποίηση δημοσίων εκτάσεων


Τη συνεργασία του Υπουργείου  Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να επιλυθούν μία σειρά από σημαντικά ζητήματα, που ταλαιπωρούν πολλούς ενδιαφερόμενους πολίτες, ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Σπήλιο Λιβανό, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής, καθώς, παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για την καλύτερη αξιοποίηση των δημοσίων εκτάσεων και την εισροή οικονομικών πόρων στο ταμείο του κράτους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής: 
"Αξιότιμε κε Υπουργέ, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω και παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και όχι μόνο αυτήν.
Ως γνωστόν μετά την ψήφιση του Νόμου 4061/12 καταργήθηκε η Αγροτική Νομοθεσία και πολλές διατάξεις και Νομοθετήματα που αφορούν την Αγροτική Γη.
Ο Νόμος όμως αυτός, όπως πολλές φορές επισημάναμε, έχρηζε τροποποιήσεων, ώστε να μπορούν τα Τμήματα Πολιτικής Γης να λύνουν προβλήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για το λόγο αυτό η Δ/νση Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας τμήμα εμπράγματων Δικαιωμάτων και Νομικών Υποθέσεων του ΥΠΑΑΤ, είχε ετοιμάσει σχέδιο Νόμου, ύστερα και από σχετικές δικές μας προτάσεις το οποίο όμως δεν ψηφίστηκε μέχρι σήμερα.
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, ζητάμε την ψήφιση Νέου Νόμου στον οποίο να περιλαμβάνονται όλες οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του Ν.4061/12, πλην φυσικά αυτές που αφορούν το άρθρο 23 του ιδίου παραπάνω Νόμου, που ως γνωστόν κρίθηκε αντισυνταγματικό με την αριθ. 709/2020 απόφαση ΣΤΕ. 
Προτείνουμε βέβαια να συμπεριληφθεί νέο άρθρο το οποίο να είναι συναφές με το άρθρο 3 του Ν.666/77, το οποίο δεν έχει κριθεί ποτέ αντισυνταγματικό, αφορά και αυτό καταληφθείσες εκτάσεις, αλλά θέτει όρους και περιορισμούς, για την εξαγορά αυτών. 
Θα πρέπει να  ισχύσει τόσο για τα αγροτεμάχια όσο και για τα οικόπεδα, γιατί αν λάβουμε υπόψη ότι για τις οικοπεδικές εκτάσεις ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 4 του Ν.3127/03(Νόμος Υπουργείου Οικονομικών), εκδίδονται πολλές δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες κατοχυρώνουν δωρεάν τα επίδεικα οικόπεδα στους αυθαίρετα κατέχοντες, ενώ οι διατάξεις του ΥΠΑΑΤ που αφορούν καταπατημένες εκτάσεις αναφέρονται πάντα σε εξαγορά( Ν.1832/51,Ν.666/77,Ν.3147/03, Ν.4061/12).
Επισημαίνουμε εδώ ότι στα Τμήματα Πολιτικής Γης της Περιφέρειας μας, εκκρεμούν πάρα πολλά αιτήματα πολιτών, βάσει των διατάξεων του άρθρου 23 του Ν. 4061/12 και εφιστούμε την προσοχή σας προκειμένου το εν λόγω πρόβλημα να επιλυθεί άμεσα.
Πέραν τούτου υπάρχουν αιτήματα πολιτών των συνοικισμών της περιοχής, με τα οποία ζητούν τη χορήγηση οικοπέδων για αποκατάσταση, με σκοπό να ανεγείρουν οικίες και να παραμείνουν στα χωριά τους. 
Ως γνωστόν από τότε που καταργήθηκε το από 24-4-1985 Π.Δ., με το οποίο παραχωρούνταν οικόπεδα σε ακτήμονες και εφόσον κρίθηκε αντισυνταγματικό το άρθρο 23 του Ν. 4061/12, δεν υπάρχει διάταξη νομού που να προβλέπει την χορήγηση οικοπέδων, με αποτέλεσμα εποικιστικά διαθέσιμα και διαθέσιμα κατεχόμενα ακίνητα να παραμένουν αδιάθετα, να μην μπορούν να αξιοποιηθούν από το Δημόσιο και οι νέοι άνθρωποι να αναγκάζονται, πολλές φορές, να εγκαταλείψουν τα χωριά τους, λόγω στεγαστικού προβλήματος.
Θεωρούμε ότι αν τροποποιηθεί η διάταξη του από 24-4-85 Π.Δ. και ψηφιστεί με άλλους όρους και προϋποθέσεις, θα επιλυθεί το παραπάνω πρόβλημα και ταυτόχρονα θα εισέλθουν έσοδα στο Δημόσιο λόγω καταβολής τιμήματος από τους δικαιούχους για την απόκτηση των εν λόγω εκτάσεων.        
Επιπλέον, πέραν των παραπάνω, ζητάμε να καταργηθεί η παρ. 7 του άρθρου 36 του Ν. 4061/12, για τα αγροκτήματα και τους συνοικισμούς Τριών Ελάτων,  Άνω και Κάτω Γραμματικού και Μαργαρίτας της Π.Ε. Πέλλας, για τα οποία έχει εκδοθεί η Υπουργική απόφαση για Νομοθετική Ρύθμιση βάσει των διατάξεων της παρ.1 του άρθρου 26 του Ν.2732/99 και της παρ. 5 του άρθρου 11 του Ν.3147/03.
Συγκεκριμένα:
α) Για το αγρόκτημα και το συνοικισμό Τριών Ελάτων, έχει τελειώσει όλη η διαδικασία παραχώρησης των εκτάσεων επιδόθηκαν οι σχετικοί τίτλοι κυριότητας, αλλά επειδή ορισμένοι εξ΄ αυτών δεν μετέγραψαν τους τίτλους αυτούς στο Υποθηκοφυλακείο ή τους μετέγραψαν μετά τις 22-3-2012, εκδώσαμε διαπιστωτικές πράξεις ανάκλησης των τίτλων με αποτέλεσμα να δημιουργείτε σύγχυση και ταλαιπωρία τόσο των κατοίκων όσο και της Υπηρεσίας.
β) Για το αγρόκτημα Γραμματικού και τον συνοικισμό Άνω Γραμματικού έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες παραχώρησης αλλά δεν ολοκληρώθηκε ο συνοικισμός Κάτω Γραμματικού.
γ) Για το αγρόκτημα Μαργαρίτας έχει ξεκινήσει η όλη διαδικασία αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.
Τέλος σας γνωρίζουμε ότι σε ορισμένα αγροκτήματα και συνοικισμούς της Π.Ε. Πέλλας έχουν εκδοθεί αποφάσεις των Επιτροπών Απαλλοτριώσεων, για χορήγηση γεωργικών και οικοπεδικών εκτάσεων βάσει των διατάξεων του Ν. 1832/51 και 666/77, όπου απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση τίτλου κυριότητας από την αρμόδια υπηρεσία ήταν η αποπληρωμή του οφειλόμενου τιμήματος αυτών. Σε πολλές περιπτώσεις όμως δεν έχουν εκδοθεί οι εν λόγω τίτλοι, διότι ορισμένοι πολίτες δεν έχουν προσκομίσει τα αποδεικτικά πληρωμής, είτε γιατί δεν τα έχουν στη κατοχή τους, είτε διότι δεν έχουν καταβληθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
Θεωρούμε ότι αν υπήρχε δυνατότητα αναπροσαρμογής του οφειλόμενου τιμήματος και αποστολής νέων καταστάσεων οφειλής στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. το ζήτημα αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί."
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Με εκτίμηση
Ιορδάνης Τζαμτζής
Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας» 

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.