Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ευαγ. Προκοπίδης στη ΓΣ της ΑΕ "Λουτρών Λουτρακίου": Λέμε όχι σε κάθε προσπάθεια υφαρπαγής περιουσιακών στοιχείων του Δήμου



Η τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου Προκοπίδη Ευάγγελου, στη διάρκεια της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Δημοτικής Επιχείρησης των Λουτρών Λουτρακίου με αφορμή το σχέδιο νόμου, που αφορά την σύσταση εταιρίας  από το Κράτος, με την επωνυμία Ιαματικές Πηγές Ελλάδος:

   Η Κυβέρνηση επιχειρεί να παρέμβει στη λειτουργία των Λουτροπόλεων, με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Τουρισμού, «Ανάπτυξη Ιαματικού Τουρισμού και Λοιπές διατάξεις».  
   Ένα σχέδιο Νόμου, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση, καμία συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς.
   Έτσι, όπως αναφέρεται, τόσο στην αιτιολογική έκθεση, όσο και στο σχέδιο νόμου, η Κυβέρνηση ουσιαστικά επιχειρεί να «κατάσχει» τις Ιαματικές πηγές και τις τουριστικές υποδομές που λειτουργούν κατά κύριο λόγο από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης(ΟΤΑ),  με την σύσταση της Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία, «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος», με έδρα την Αθήνα.
   Χωρίς ξεκάθαρο πλαίσιο, χωρίς μια σύγχρονη αντίληψη και φιλοσοφία ανάπτυξης των Λουτροπόλεων, έρχεται το Κράτος να εφαρμόσει αποτυχημένες πολιτικές της δεκαετίας του 1960, με το Κράτος-επιχειρηματία. Πολιτικές οι οποίες έχουν αποτύχει και έχουν χρεώσει στις «πλάτες» των φορολογούμενων πολιτών, εκατοντάδες εκατομμύρια.
   Αντί η Πολιτεία να έρθει αρωγός στην προσπάθεια που καταβάλλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και να προχωρήσει σε νομοθετικές παρεμβάσεις, που θα επιφέρουν συνολική ανάπτυξη στις περιοχές των Λουτροπόλεων, έρχεται και της αφαιρεί περιουσιακά στοιχεία.
   Αγνοεί, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει προχωρήσει σε γενναίες επενδύσεις και στην δέσμευση πόρων, για την ανάπτυξη των περιοχών αυτών.
   Διάβασα με προσοχή το Σχέδιο Νόμου.
   Είναι ένα γενικόλογο κείμενο, θα έλεγα μια έκθεση ιδεών, που η Κυβέρνηση δεν λέει τίποτα συγκεκριμένο, γιαυτό που σκοπεύει να κάνει. Αυτό είναι και το επικίνδυνο, καθώς όλα φαντάζουν ως ενδεχόμενο.
   Ίσως, όλο το μυστικό βρίσκεται σε ένα σημείο της αιτιολογικής έκθεσης, που λέει: Προκειμένου να οργανωθεί η καταγραφή όλων των υφιστάμενων ιαματικών πηγών της χώρας με ενιαίο σύγχρονο σύστημα και σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους, ώστε να καταστεί δυνατή η αξιοποίησή τους και η προσέλκυση επενδύσεων με βάση ακριβή επιστημονικά δεδομένα…»
      Άρα, κατά την Κυβέρνηση, το ζητούμενο είναι η προσέλκυση επενδύσεων, αγνοώντας ότι έχει γίνει από τις τοπικές κοινωνίες.
   Φάσκει και αντιφάσκει η Κυβέρνηση. Από τη μία μιλάει στην αιτιολογική έκθεση για προσέλκυση επενδύσεων και από την άλλη, προκειμένου να αιτιολογήσει την νομοθετική παρέμβαση και την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των ιαματικών πηγών, αναφέρεται στην προστασία των ιαματικών πόρων. Αλήθεια, μπορεί να υπάρξει προστασία από τους επιχειρηματίες, που έχουν μοναδικό κίνητρο το κέρδος.
   Το ερώτημα που πλανάται είναι, μήπως ήδη η Κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κύκλους;
   Αν λάβουμε υπόψη μας τα δημοσιεύματα, ότι ήδη το ΤΑΙΠΕΔ έχει ξεκινήσει την διαδικασία, μέσω προκήρυξης διαγωνισμών, για την αξιοποίηση-ανεύρεση επενδυτή, τεσσάρων ιαματικών πηγών(Καμένα Βούρλα, Υπάτης, Αιδηψού, Πλατύστομο), θα έλεγα ότι έρχεται και η δική μας σειρά.
   Καλούμαστε σήμερα από την Δημοτική Αρχή, χωρίς καμία πρόταση, χωρίς ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα, για έναν κύκλο πρώτων αντιδράσεων, για να μη γίνει το συγκεκριμένο καταστροφικό σχέδιο νόμου, Νόμος του Κράτους.
   Πηγαίνουμε, ως πρόβατα επί σφαγή;
   Έχουμε σημαντικά στοιχεία στο οπλοστάσιο μας, προκειμένου να εξαιρεθούμε από τις ρυθμίσεις που θα επέλθουν και που αφορά το άρθρο 8 παρ.1, το οποίο αναφέρει ότι η εταιρία  ΙΠΕ(Ιαματικές Πηγές Ελλάδος), συστήνεται με σκοπό την διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των ιαματικών πόρων και των εγκαταστάσεων σε ακτίνα      1000 μέτρων, που αποτελούν περιουσία του Δημοσίου ή και των οικείων ΟΤΑ. 
   Πρωτίστως, έχουμε ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς οι εγκαταστάσεις της Λουτρόπολης, επί Δημοτικής Αρχής Σάκη Χατζηδημητρίου και  Προεδρίας των Λουτρών Σταύρου Κοφτερού (1999-2002), ολοκληρώθηκε η μεταγραφή της εγκατάστασης στον τότε Δήμο Αριδαίας, ο οποίος ανέλαβε να καταβάλλει το ποσό των 40 εκ. δραχμών, που είχε ορίσει ως τίμημα, το έτος 1985 η τότε Νομαρχία Πέλλας, στην Κοινότητα Λουτρακίου.
   Με αφορμή τη σημερινή Γ.Σ., ξαναδιάβασα το βιβλίο της Κας Παπαδάκη-Κεκλίκογλου «Τα Λουτρά Πόζαρ-μια μικρή υδροπολιτεία με μεγάλη ιστορία».
   Η Κα Παπαδάκη κάνει μια αναδρομή, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, στην εξέλιξη της Λουτρόπολης.
   Από τα ξύλινα παραπήγματα, τις υποτυπώδεις εγκαταστάσεις, την πρόσβαση στην  Λουτρόπολη μέσω μονοπατιών, έως την σύγχρονη πραγματικότητα.
   Τεράστιες αλλαγές, που έγιναν με ιδρώτα και αίμα των κατοίκων του Λουτρακίου και όλης της επαρχίας. Άνθρωποι που εργάσθηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες και άφησαν το αποτύπωμά τους. Άνθρωποι, που με τα χέρια τους, δημιούργησαν μια καλύτερη προοπτική για τις επόμενες γενιές.
   Αυτή την προοπτική, δεν μπορούμε να την απεμπολήσουμε, σε κανένα επιχειρηματία, που θα έχει μοναδικό κίνητρο το κέρδος, αγνοώντας την προσφορά των κατοίκων, στην ανάπτυξη της περιοχής.
   Για το λόγο αυτό, λέμε όχι σε κάθε προσπάθεια υφαρπαγής περιουσιακών στοιχείων του Δήμου.
   Διαμορφώνουμε το οπλοστάσιο μας, προκειμένου να αντικρούσουμε  την ψήφιση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.